<<< vorige week

18-07-2014 (week 29)

volgende week >>>



    MIERLO-HOUT WEER BEREIKBAAR

Vernieuwd kruispunt.
Vanaf vandaag is Mierlo-Hout weer beter bereikbaar geworden. Na maandenlange afsluiting van het kruispunt Hortsedijk en de Europaweg, dit was vanaf 6 april afgesloten, gaat dit vrijdagmorgen weer open voor al het verkeer. Het wegdek is vernieuwd en de wegindeling is veranderd zoals u in het gemeentebericht van vorige week heeft kunnen lezen.

Het zal nu waarschijnlijk weer een stuk drukker gaan worden met auto's op de Mierloseweg en de Hoofdstraat, terwijl de Mierloseweg richting de Cortenbachstraat het nu en stuk rustiger zal krijgen. De bewoners van de Hortsedijk kunnen nu weer normaal naar het centrum van Mierlo-Hout komen, dit tot grote vreugde van de winkeliers in het centrum die aangeven dat zij de afsluiting duidelijk merkte in hun klandizie.

Langzaam verkeerroute.
Tegelijk met het kruispunt Hortsedijk gaat er ook een nieuwe oversteek van Mierlo-Hout naar de Automotive Campus open voor voetgangers, fietsers en bromfietsers. Zij kunnen vanaf nu direct vanuit de Burgemeester Krollaan oversteken naar het industrieterrein Groot Schooten.

Fietsers verdwijnen.
Vanaf eind augustus zal het voor de bewoners van de Mierloseweg en de Hortsedijk ook duidelijk worden dat er veel minder fietsers door de straat gaan komen. Door de verhuizing van het Carolus Borromeus College van de Gasthuisstraat naar de Markesingel in Brandevoort zal het aantal fietsende scholieren aanmerkelijk verminderen. Deze leerlingen zullen waarschijnlijk hun weg gaan vinden via de Burgemeester Krollaan of de Slegersstraat naar de nieuwe school achter tuincentrum Peter van Gennip.


    VAKANTIETIJD

Basisscholen met vakantie.
De examens in het voortgezet onderwijs zitten er al wekenlang op. De vlaggen, banieren en alle andere uitingen van feestvreugde lieten zien dat de opleiding voor heel veel studenten met goed gevolg was afgerond. En afgelopen vrijdag sloten ook de basisscholen hun deuren. De zomervakantie in het zuiden is begonnen en zes weken lang kunnen de kinderen genieten van vrijheid. Voor ouders en verzorgers is het in een aantal gevallen improviseren om andere verplichtingen zoals werk te combineren met de vrijheid van hun kroost. Maar mogelijk dat een aantal weken samen vakantie houden al een gedeelte van die weken inneemt.

Houtvonken gaat door.
Zoals we al bijna vijftig jaar lang doen gaan wij ook in de zomervakantie door met de wekelijkse uitgave van Houtvonken. We gaan zelfs naar een record als we 50 jaar lang week in week uit Houtvonken bij u in de brievenbus bezorgden. Uit het lange verleden weten wij dat het 'doorgaan' in de vakantie zinvol is en in een behoefte voorziet. Er is voldoende te doen en met enige improvisatie en inzet van onze vrijwilligers moet dat ook dit jaar weer lukken. Met onder andere een artikelenserie over 60 jaar Volleybalclub Polaris, wat gevierd wordt op zaterdag 6 september, en onze vaste rubriek 25 jaar geleden 'terug in de tijd' proberen wij ook dit jaar Houtvonken weer Houtvonken leesbaar te houden.


    MIERLOSEWEG

Wanneer wordt hij opgeknapt.
Had onze wijkwethouder Stienen het er tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op 5 januari nog over dat reconstructie van de Mierloseweg in zijn overdrachtsdossier zou worden opgenomen, nu blijkt uit het wijkactieplan van 23 maart 2014 dat de gemeente hierover in overleg blijft met de wijkraad. De verhardingen zullen in 2016 opnieuw worden geïnspecteerd.

Naar aanleiding van deze inspectie zal worden bekeken of grootschalig onderhoud in 2018 aan de orde is. Met andere woorden het opknappen van de Mierloseweg wordt op de lange baan geschoven.


    TERUG IN DE TIJD: 1989 [1]

25e jaargang van Houtvonken in een nieuw jasje.
Met ons 1e nummer van 7 januari 1989 gingen wij de 25e jaargang in met een feestelijk ogende omslag waarmee wij in dat jubileumjaar wekelijks zouden uitkomen. In het openingsartikel legden wij nog eens uit dat weliswaar in de pastorie het initiatief werd genomen voor een wijkblad maar dat Houtvonken geen parochieblad was. Dat is al die tijd maar zeker ook de afgelopen zeven jaar gebleken. Onafhankelijk zijn van kerk en staat maakt niet altijd vrienden maar houdt de zaken scherp.
Op de foto de medewerkers van het eerste uur en initiatiefnemers van Houtvonken. Helaas zijn deze personen in de loop der jaren overleden.


(Archief Houtvonken 1989)
Van links naar rechts: Wim van Heeswijk, Jos Broens, Henk van Eijk
en pastoor Anton van de Ven

Opening van bar 'T Houts Knipke.
Dit café recht tegenover de kerk dat bekendheid genoot onder de naam Toledo-bar en De Tapperij werd nog net voor de jaarwisseling geopend. De nieuwe naam 't Houts Knipke werd uitgebaat door het echtpaar Hans & Annie Verbakel en Willy de broer van Hans. Saillant detail is dat Hans Verbakel een aantal weken geleden op 67 jarige leeftijd is overleden. Naast jarenlang beheerder te zijn geweest van De Geseldonk en daarna exploitant van een horecabedrijf in België kwam hij terug naar Mierlo-Hout. Daar opende hij in samenwerking met zijn dochter weer een 'knip' in het voormalig café Spoorzicht. Maar ook daar kwam een einde aan.


(Archief Houtvonken 1989)

Nieuwjaarstoespraak.
In die tijd werd je in Mierlo-Hout gevraagd om een toespraak te houden tijdens de Nieuwjaarsontmoeting. In 1989 was hiervoor pastoor Schallenberg gevraagd. Een nieuwkomer die onbevooroordeeld zijn eerste indrukken over de wijk optekende in zijn toespraak. Wij citeren een aantal zaken uit die toespraak om die na 25 jaar nog eens te laten inwerken. Hij sprak over het gegeven dat toen de mensen in Mierlo-Hout gelukkig nog een boodschap aan elkaar hadden. Maar de problematiek van de verstedelijking zou eens haar intrede doen. Maar ook de achteruitgang van de verenigingen roerde hij aan.
Het kan gebeuren dat een Houtse vereniging ineens last krijgt van een concurrerende tweede vereniging. Dat vreet langzaam aan de gemeenschapsgedachte en langzamerhand doet individualisme zijn intrede waardoor we niet langer mensen voor elkaar zijn, maar mensen die leven voor zichzelf. Laat het verenigingsleven bloeien en stimuleer elkaar waar u kunt. En laat niets afweten omdat u er persoonlijk niet mee op de voorgrond komt. Mierlo-Hout ik geef je een compliment en blijf wat je bent.
Aldus een aantal citaten uit zijn boodschap met vooruitziende blik.

Bouw Kroon-Krollaan kan beginnen.
De Raad van State verklaart de bezwaren tegen het uitbreidingsplan Kroon-Krollaan ongegrond. Met deze uitbreiding zal in de loop der jaren het inwonersaantal van Mierlo-Hout stijgen naar 11.500 inwoners.

Misdienaars in het derde weekend van januari 1989.
Wie herkent zich hierin? Pieter Scheepers (nu pastoor in Berkel-Enschot) en Bart Bodenstaff. Bjorn Lijten en Dave Turcken. Joyce Kuijpers en Isabel van Leuken. Bart en Merel Verhees. Bjorn van de Berg en Maarten van de Berkmortel. Saskia Romonesco en Marie-José Donkers. En dan sluit het lijstje af met Duo Black en Decker.

Knelpunten in de wijk in 1989.
Eventueel betaald parkeren in het centrum is gelukkig nooit doorgevoerd.
Het terugnemen van 1200 m2 uitbreiding bedrijfsvloeroppervlakte voor detailhandel in het centrum. Dit is ruim voldoende ingevuld met onder andere een overvloed aan supermarkten.
De parkeerproblematiek bij de middelbare Agrarische School aan de Hoofdstraat loste zichzelf op toen de school verplaatst en gesloopt werd en nu al jarenlang braakliggend terrein is.
De ontsluitingen van de uitbreidingsplannen op de Hoofdstraat en Mierloseweg zijn zonder problemen opgelost.
De voorlopig toenemende drukte op de Hoofdstraat deze is en blijft druk maar met een aantal voorzieningen en reconstructie goed te doen.
Geen oplossing voor de parkeerproblematiek in het centrum, wat niet optimaal maar redelijk is opgelost.

Honderd jaar Zusters van Schijndel.
Op 25 april 1889 kwamen de Zusters van Schijndel naar Mierlo-Hout. De Zusters van Schijndel waren de voorlopers van het huidige Zorgcentrum Alphonsus voor wat betreft ouderen- en ziekenzorg. Maar ook in het onderwijs zoals de Lucia meisjesschool en huishoudelijk onderwijs droegen zij een belangrijk steentje bij. De zusters hadden veel omvattende taken op maatschappelijk en sociaal gebied. Op de plaats waar nu het complex van Zorgcentrum Alphonsus staat stonden de gebouwen van de Zusters van Schijndel en men noemde dat toen het Alphonsus gesticht.

Vervolg volgende week.


    'T HELMONDS HOYS

Energieneutraal bouwen.
Vanaf medio 2015 wordt gestart met de bouw van 12 energieneutrale woningen op het braakliggend terrein aan de Dolfijnlaan waar als laatste het Vakcollege Dr. Knippenberg heeft gestaan. Het bijzondere aan deze woningen is dat deze onder de sociale koopgrens van € 188.000,00 blijven. Na verschillende presentaties heeft het architectenbureau Architecten[en] uit Eindhoven en Adriaans Bouwgroep uit Helmond deze opdracht van de gemeente Helmond gewonnen. Het uitgangspunt hierbij was om huizen te ontwikkelen die een energierekening van € 0,00 hebben en die tevens in de prijscategorie van sociale koop vallen.

Daarnaast wil de gemeente met dit project ervaring opdoen in het bouwen van energieneutraal bouwen, voor met name goedkopere woningen. Het complex is 'all-electric' , dat wil zeggen volledig elektrisch, dus met zonnepanelen die zelf energie voor de verwarming en alle huishoudelijke apparaten opwekken. De werknaam voor dit project dat medio 2016 klaar moet zijn is ' 't Helmonds Hoys' .


<<< vorige week

18-07-2014 (week 29)

volgende week >>>