<<< vorige week

25-07-2014 (week 30)

volgende week >>>



    VIJFTIG JAAR GETROUWD

Vijftig jaar gaan voorbij zonder dat je daar erg in hebt.
Het was op 23 juli 2014 precies 50 jaar geleden dat Wim Mulkens en Corry Smits elkaar het jawoord gaven. Maar er gingen vijf jaar verkeringstijd aan vooraf en dat bleek een goede start te zijn voor 50 jaar trouw aan elkaar. We spreken over het jaar 1959 als Wim aan de bar zit van het Patronaat in Helmond West. Daar was Corry ook en als vrijwilligster werkzaam. Zij bracht geld bijeen voor de verenigingen en probeerde ook bij Wim wat op te halen. En hoewel het niet bekend was of dat lukte vroeg hij wel aan Corry of ze een keer met hem naar de bioscoop ging. En zoals dat in die tijd nog min of meer gebruikelijk was reageerde zij 'Vraag dat maar aan mijn vader', die was daar ook aanwezig. En gezien het gegeven van 55 jaar elkaar kennen, kwam Wim meteen goed door deze eerste 'keuring'.

Aan de toenmalige 'ambachtsschool' had Wim na de lagere school elektrotechniek geleerd, een vak waar hij helemaal in opging. Na een paar jaar werk bij 'de vette Van Thiel' kwam hij terecht bij een aantal radio/televisiezaken. Maar het duurde niet lang, het was op 21 november 1969, toen ze een radio/tvzaak begonnen aan de Pastoor Elsenstraat 28 waar ze nu 45 jaar later nog steeds gevestigd zijn. Corry was druk in de winkel en zorgde voor het gezin. Wim repareerde en installeerde en was daardoor veel onderweg. En als we het over die taakverdeling hebben die tot het beoogde succes leidde, zegt hij 'en ik zag dat het goed was!'. Die zaak is al weer geruime tijd overgenomen door zoon Jan-Willem en schoondochter Angelie Mulkens maar Wim is daar niet weg te slaan. Hij doet het werk nog vakkundig en met veel plezier. Het is dan ook een bekend gegeven dat ook hier service en kwaliteit en het dicht bij de mensen staan, het wint van te lage prijzen en het in de doos verkopen. En of een lange werkweek nog niet genoeg, is dan is Wim ook altijd te vinden binnen het vrijwilligerswerk van het verenigingsleven. Zijn organisatietalent bestond en bestaat niet uit veel praten en overleggen, maar de handen uit de mouwen en daadwerkelijk iets doen. Het werken aan en het iets willen doen voor de gemeenschap staat bij de familie Mulkens op een hoog plan. Heel veel jaren werken voor Mierlo-Hout Promotion, Fanfare Unitas, de OVMH beurzen en collectant zijn in de kerk is zo maar een greep uit die inzet. Maar daarnaast ook nog tijd vinden voor een straat Houtvonken te bezorgen en iets te doen voor de Postduiven- en Vogelvereniging. En onlangs is hij nog lid geworden van het kerkkoor om ook daar zijn partij nog mee te zingen.
Op zondag 27 juli 2014 werd het gouden huwelijksfeest gevierd met hun 2 kinderen, 6 kleinkinderen en 2 achterkleinkinderen. Maar ook met genodigde familie en vrienden.
De receptie vond plaats van 14.00 uur tot 17.00 uur op het adres Pastoor Elsenstraat 28.
Wij wensen het gouden paar van harte proficiat met dit mooie gouden jubileum.
 

   WOUT EN RIEK VAN VLERKEN 60 JAAR GETROUWD

Een leven in melk en muziek.
Het was gezellig in de grote tuin bij Wout en Riek van Vlerken aan de Goorwal. Op die plek wonen zij al bijna zestig jaar. Pas getrouwd hadden zij een huis in de stad, een heel groot huis met wel twaalf kamers. Maar ze waren op zoek naar een plek met opslagruimte voor de melkproducten. Wout was melkslijter en grossier in melkproducten; daarvoor was een grote gekoelde opslag nodig. De gemeente klopte aan omdat zij een groot gezin met zestien kinderen moest huisvesten en daar paste dat huis met twaalf kamers goed bij. De gemeente zegde Wout en Riek hulp toe bij het vinden van een andere plek. Dat is het huis aan de Goorwal geworden. De bewoner van dat huis werd door de gemeente weer aan een ander huis geholpen.

's Morgens vroeg werden eerst de bedrijven beleverd zoals Vlisco en Nedschroef. Daarna kwamen de consumenten (heetten die toen ook al zo?) aan de beurt. Wout had zijn wijk in Helmond-West. Die wijk heeft hij zien afbreken en opbouwen. Elke melkslijter had zijn eigen wijk en daar kwam hij ook steeds dezelfde groenteboer en bakker tegen. Eerst was er melk van Hemepro, later werd dat Campina en weer later Melkunie. Het beroep van melkslijter is verdwenen sinds de opkomst van de supermarkten. Velen kunnen zich tegenwoordig niet meer voorstellen dat de melkboer, groenteboer en bakker aan de deur kwamen. Doorgaans hadden zij een opschrijfboek waar de verkoop in genoteerd werd. Aan het eind van de week werd dan afgerekend (maar soms ook niet als de stofzuiger kapot was en er een nieuwe moest komen, de melkboer moest dan maar even wachten). Soms werd zelfs pas betaald als de kinderbijslag binnen was. Allemaal een zaak van vertrouwen. Riek regelde alles thuis, de leveranciers en de administratie. En natuurlijk de kinderen, één zoon en drie dochters. Intussen hebben ze ook acht kleinkinderen en een achterkleinkind. Muziek was belangrijk in hun leven. Ze zongen en zingen bij het Sint Luciakoor en het Houts Gemengd Koor. Daarbij zijn ze ook nog bij de Helmondse Mondharmonica Club, met die club wordt in september in het Carat Paviljoen opgetreden. Wout is voorzitter van het Sint Luciakoor. Dat koor zal zondag de mis van 10.15 die ter hunner intentie wordt opgedragen opluisteren. Na de mis trekt de familie naar Zaal De Koning om feest te vieren. Wij feliciteren het bruidspaar en wensen de familie een plezierige dag!
 

    ZOMERACTIVITEITEN IN D'N HUIJSAKKER

Het loopt, maar niet zo hard.
Vorige week is D'n Huijsakker gestart met extra zomeractiviteiten. Achtergrond daarvan is dat senioren niet in het hoogseizoen op vakantie gaan. Hun kinderen integendeel, zijn wel weg. Dus extra tijd voor de senioren om wat anders te doen. In de eerste week waren er 181 bezoekers. Dat is niet veel meer dan in een gewone week.

Dat had mogelijk te maken met het warme weer. Een paar activiteiten kwamen en komen daarom te vervallen, met name die activiteiten waar bijbetaald moet worden. Reden voor de organisatie om het programma aan te passen. Belangstelling was er wel, zoals gebruikelijk, voor sjoelen en biljarten. De éénmalige presentatie van de heemkundekring Myerle met de fotoserie 'Weer thuis in Mierlo-Hout' trok vandaag (dinsdag) ondanks de warmte toch bijna vijftien bezoekers.
 

    TERUG IN DE TIJD: 1989 [2]

Welke rente kreeg je en welke rente betaalde je.
Hypotheekrente bedroeg in 1989 vanaf 7,2%. Nu meer dan de helft lager vanaf 3,5%. Maar let op. De rente die u kon krijgen op uw spaarrekening was 25 jaar geleden 6% en nu moet u moeite doen om een rente van 1,1% te krijgen Dat is bijna 80% lager.

Winkelcentrum de Karper.
Daar waren 25 jaar geleden nog gevestigd:
Renmans slagerij. Het bruin café van Peter en Paula. Kapsalon Werner. Oud Hollandse Bakkerij A. van Stiphout. De Fruitschelp groenten en fruit en snackbar Henk en Ria. Nu café De Karper en cafetaria De Karper. Hoewel eerdere berichten anders deden vermoeden is er (nog) geen uitzicht op herbestemming van de overige winkelunits na het vertrek van de supermarkt als de outlet uitverkoop voorbij is.

Carnavalsoptocht met unieke deelname.
In dat jaar deed een 'echte' pastoor mee in de carnavalsoptocht. Hij droeg een bord met zich mee waarop de tekst stond: 'Ook deze meiden willen graag hun fiets laten wijden'. Daarachter fietsten een aantal dames. Deze persiflage was een reactie rond de perikelen over de wijding van wielrenners en hun fietsen die een recordpoging voor het Guinness Book of records hadden opgezet.

De pastoor had die wijding niet gedaan. De recordpoging was geslaagd maar de wijding dus niet.

Jubilea in 1989.
Blaaskapel De Bietenrooiers vierde haar 30 jarig bestaan met enkele concerten.
Gemeenschapshuis De Geseldonk 15 jaar geleden feestelijk geopend door burgemeester Geukers. Ontmoetingscentrum de Geseldonk is nu dus 40 jaar oud, is na 25 jaar gedeprivatiseerd en staat en gaat in de 'steigers' .

De eerste dag van april.
Soms zijn de berichten en verhalen die meestal op die dag staan te gebeuren wel leuk en origineel. We hadden het toen over de 'aanleunwoningen' die immers ergens tegenaan dienen te leunen zoals de naam het ook aangeeft.

Gebrek aan kennis 100 jaar geleden zou de oorzaak kunnen zijn van de verzakking die op 1 april 1989 verholpen zou worden.

Werken met de computer met de mogelijkheden van toen.
Men werkte met Wordperfect, Dbase 3 en Lotus 123 waarvoor cursussen werden georganiseerd. Wie weet nog wat dat was? Wie herkent die programma's? Jawel, je moet best al een beetje in leeftijd gevorderd zijn wil je die programma's herkennen. En dat nog maar 25 jaar geleden.

 Scouting breidt uit met nieuwe speltak de Bevers.
Op 8 april 1989 wordt bij Scouting Mierlo-Hout de eerste Bevergroep geïnstalleerd. In totaal 15 Bevers.

Jongens en meisjes in de leeftijd van 5-7 jaar en hun leiding vormen daarmee de jongste speltak binnen Scouting.
De 'bevers' op de foto zouden dus nu tussen 30 en 32 jaar oud moeten zijn.

Vervolg volgende week.


<<< vorige week

25-07-2014 (week 30)

volgende week >>>