<<< vorige week

07-12-2012 (week 49)

volgende week >>>



    WIJKAGENTEN

Voor een veilig gevoel in uw wijk of omgeving.
De politie heeft via de zogenaamde wijkagenten extra aandacht en zorg voor de wijken. De stad is daarvoor onderverdeeld in 11 wijken en heeft iedere wijk haar eigen wijkagenten. Mierlo-Hout is wijk 9 en daar zijn Axel Strous en Henri van Vonderen het gezicht van de politie.


Axel Strous
 
Henri van Vonderen

Wijkagenten wisselen op gezette tijden binnen de verschillende wijken, er komen nieuwe bij en gaan anderen weer weg om zich met andere politietaken bezig te houden.
Zo heeft er onlangs ook weer een wisseling van de wacht plaatsgevonden. Henri van Vonderen was al geruime tijd werkzaam in Mierlo-Hout en doet het werk nu samen met Axel Strous. Wijkagenten zijn naast hun normale politietaken het oog en het oor van de wijk en proberen erg dicht bij de bevolking ofwel tussen de wijkbewoners te staan. Ze zijn dan ook erg gemakkelijk benaderbaar en kunt hen zo maar aanspreken. Telefonisch zijn ze te bereiken via 0900-8844.


    HET WORDT TOCH STEEDS MOOIER

Bouwactiviteiten aan de Hoofdstraat.
Het is niet allemaal kommer en kwel als het gaat over lelijke plekken en minder fraaie omgevingen in de wijk. Na de twee 'roestige spijkers', de sloop van twee woonhuizen en de aangekondigde sloop van het appartementengebouw aan de Pastoor van de Spijkersstraat, staat er nog meer op het programma.

Aan het einde van de Hoofdstraat, het terrein naast nummer 17, in de hoek met de Antoniusweg, staan een aantal verouderde loodsen. Dat zijn loodsen die vele jaren in gebruik waren bij betonbedrijf Verhoeven. De opa van de huidige eigenaar Herman Verhoeven begon daar in 1920 met het vervaardigen van betonproducten. Daar werd dus bijna 100 jaar geleden begonnen met het maken van betonnen putringen. Later werden daar betontegels, trottoirbanden, roosters en betonnen schuttingen gemaakt.
De huidige eigenaar gaat op deze 2300 m2 een bedrijfshal bouwen van 800m2 en twee garages van ieder 60 m2. Aan de voorzijde is ruimte voor de bouw van een woonhuis.
Het is de bedoeling dat al in vroeg in 2013 een begin wordt gemaakt met de voorliggende plannen. Ook hier zal het er na sloop en nieuwbouw weer fraai uit zien.

Hoofdstraat 41-43.
Maar ook aan de Hoofdstraat 41-43 is volop gewerkt en verfraaid. Ontrokken aan het oog omdat het hier om het terrein gaat dat achter de woonhuizen ligt, zijn twee nieuwe bedrijfsverzamelgebouwen gebouwd.

Van de 14 units hebben er 6 een vloeroppervlakte van 55 m2 en 10 zijn 100 m2 groot. Dat deze objecten goed in de markt lagen mag blijken uit het gegeven dat alle units op een na verhuurd zijn. We spraken daarover met Frank Rooijakkers die samen met Frank van de Elsen eigenaar van het complex is. Het gehele terrein is gesaneerd en er is compleet nieuwe bestrating aangebracht. De overige bestaande gebouwen worden op dit moment gerenoveerd terwijl er op termijn ook nog plannen zijn om het laatste verhuurde bedrijfsgebouw ook nog eens flink onder handen te nemen en in de zelfde stijl als de overige gebouwen te renoveren of zelfs te vernieuwen. En zo ziet ook dit stukje Mierlo-Hout er weer mooi en fris uit.


    HET GROOT GOOR WORDT STEVIG AANGEPAKT

Natuurwaarde wordt verhoogd.
Deze week zijn de werkzaamheden aan de vijvers en oevers in het Groot Goor afgerond. De aannemer, met de toepasselijke naam 'Klaar', heeft de rijplaten weggehaald en de paden schoongemaakt. Over die rijplaten is de bagger afgevoerd die uit de vijvers is geschept.

Maar de komende winter gaan de werkzaamheden aan het Groot Goor nog door. Het gebied moet natter worden en bosranden moeten worden gedund. Het doel hiervan is de natuurwaarde van het gebied te verhogen.
Uit onderzoek is gebleken dat in het Groot Goor sprake is van kalkrijk en ijzerrijk water in de grond. Door een aantal duikers en slootbodems op te hogen, komt dit water meer in het gebied terecht. Hierdoor wordt het gebied natter.

Kleine ijsvogelvlinder.
Op plekken waar dit mogelijk is, worden aan de bosranden bomen gekapt om meer licht te brengen op de bosbodem. Dit wordt vooral gedaan om het gebied geschikt te maken voor de kleine ijsvogelvlinder. Dit is een zeer bedreigd vlindertje. De markante bomen aan de bosranden blijven staan. Op de plaatsen van de bomen die gekapt worden, komen struiken zoals de hazelaar, meidoorn, hondsroos en Gelderse roos. Deze struiken zorgen voor meer variatie in de overgang van het bos naar de weilanden in het gebied. Meer variatie betekent meer soorten planten en dieren in het gebied, zoals kleine zoogdieren, vogels, insecten en paddenstoelen.

Bomen zijn 'geblest'.
Op dit moment zijn de bomen die gekapt worden al 'geblest'. Dit betekent dat deze bomen zijn gemarkeerd als teken dat ze gekapt worden.

Meer informatie.
Meer informatie en kaarten van de werkzaamheden zijn te vinden op www.helmond.nl/grootgoor. Bij enkele toegangen tot het natuurgebied is ook een bord met informatie over de werkzaamheden geplaatst.
En als men dan toch bezig is kunnen waarschijnlijk ook 'de koi bankskes' vervangen worden. Dat is weliswaar in het Goorse Bos maar dat grenst hieraan.


    WAT ONS OPVIEL

Werken op hoog niveau.
Aan het elektriciteitsnet, de dubbele hoogspanningsmasten waarover in Brandevoort zoveel te doen was, wordt hard gewerkt. Daar worden de twee hoogspanningstrajecten samengevoegd tot één lijn, tot een serie hoogspanningsmasten met dezelfde capaciteit. En over magnetische velden, een school die geruime tijd doelloos leegstond, meer beschikbare bouwgrond en dergelijke gaan we het hier niet hebben.

  

Neen, wij keken met interesse naar het werken op dergelijke grote hoogtes van wel 60 meter boven het maaiveld. Bij de mast tussen de Houtsestraat en de Kromme Haagdijk manoeuvreerde een tientallen meters hoge kraan met daaraan een werkbak tussen de draden door. Het zijn maar poppetjes als je van die afstand de goed opgeleide en op alle mogelijke manieren gezekerde monteurs erg handig hun werk ziet doen.
Daar kun je uren naar kijken juist omdat het zo spectaculair is.


    EEN INTENTIE IS NOG GEEN BESLUIT

Gebruikers Geseldonk op verkeerde been gezet.
In Houtvonken 36 heeft u kunnen lezen dat de gebruikers, de beheerder en de SGM met elkaar hebben gesproken over de toekomst van de Geseldonk. Tijdens dat overleg werd door de SGM de toezegging gedaan dat men iedereen op de hoogte zou houden over het hoe en wat en nieuwe ontwikkelingen.
Bij de gebruikers, beheerder en de SGM is echter verwarring ontstaan door het persbericht wat werd uitgegeven naar aanleiding van de wijkschouw door het voltallige college van B&W met burgemeester Blanksma. De SGM heeft hierop contact opgenomen met de verslaggever van het ED om het artikel te laten rectificeren. Dit is minimaal en niet volledig gebeurd aldus de SGM.
Richting de gebruikers en beheerder is SGM gekomen met onderstaande verklaring:
'Tot op heden zijn er geen nieuwe ontwikkelingen te melden, er is echter wel consternatie ontstaan d.m.v. een persbericht vorige week. Daar willen wij graag opheldering over geven. Het krantenbericht is inhoudelijk niet correct en is uit zijn verband gehaald. Wethouder De Leeuw heeft opties/mogelijkheden aangegeven die als waarheid zijn weergegeven. In de actuele stand van zaken zoals wij jullie laatste keer hebben bijgesproken is geen verandering gekomen. Wij zijn nog op alle fronten in overleg met de Gemeente. Als er nieuwe ontwikkelingen zijn zullen wij u hierover uiteraard informeren.'
Ook heeft de SGM richting Houtvonken aangegeven dat er op dit moment alleen intenties liggen die gebaseerd zijn op een visie. Maar er zijn nog zeer zeker geen afspraken gemaakt met of besluiten genomen door de gemeente.
Wordt vervolgd.


<<< vorige week

07-12-2012 (week 49)

volgende week >>>