<<< vorige week

30-11-2012 (week 48)

volgende week >>>



Kleurenomslag Houtvonken - Sinterklaas 2012


    HOORT DE WIND WAAIT...

Sinterklaas weer op 't Hout.
Voor het eerst sinds het jaar 2000 is het weer gelukt om Sinterklaas met een intocht welkom te heten in Mierlo-Hout. Kosten nog moeite werden door het Sinterklaascomité en de OVMH gespaard om de Goedheiligman op zondag 25 november binnen te halen.

  

Het was nog spannend want er was voor zondag 15 november 2012 zwaar weer voorspeld in de vorm van zware storm. En gelet op zijn leeftijd, zijn mooie lange baard, maar vooral zijn veel wind vangende mijter was het spannend of de intocht wel door kon gaan. Maar ondanks de forse windkracht trok Sinterklaas via de Mierloseweg, Hoofdstraat, Kastanjehoutstraat, Beukehoutstraat en Cederhoutstraat naar Zalencentrum De Geseldonk. En Sinterklaas kwam niet alleen. Want natuurlijk werd hij begeleid door zijn Zwarte Pieten maar ook werd hij voorafgegaan door een heuse PietenFanfare.
Wat ontzettend jammer was is dat er niet meer ouders en kinderen langs de route stonden. Maar ook dat moet groeien want na 12 jaar moet men weer wennen aan een intocht door de straten. Hoewel ook de Geseldonk iets te groot was voor het aantal kinderen, en dat waren er met 160 al een keer zoveel als vorig jaar, kon dat de pret niet drukken. Onder de klanken van de PietenFanfare en de Pietendisco werd er volop gedanst en gefeest. En nadat alle kinderen bij Sinterklaas waren geweest gingen ze weer met een goed gevoel naar huis. Want ze hadden veel te vragen aan Sinterklaas. Menig verlanglijstje werd uit het hoofd opgesomd, liedjes werden gezongen en natuurlijk werd er ook uitvoerig geļnformeerd naar het Sinterklaasgeld wat verdwenen is en de hartjes van Pietje Verliefd. En op alle vragen wist Sinterklaas wel een antwoord te geven.
Al met al kan de organisatie terugkijken op een zeer geslaagde intocht en middag en hopelijk zal het volgend jaar nog drukker zijn langs de route.


    WIJKSCHOUW

Het college van B&W speelt niet voor Sinterklaas.
Het college van Burgemeester en Wethouders heeft op zaterdag 24 november 2012 een wijk-, of zo men wil een werkbezoek gebracht aan de wijk. Binnen dit zogenaamde laagdrempelig bezoek werden in een kort tijdsbestek meerdere locaties in de wijk bezocht. Aan de hand van een thema- locatieschema, dat wij via de persdienst van de gemeente hadden ontvangen, konden wij met meerdere medewerkers, het college volgen. Vanuit de wijk zelf was geen belangstelling voor dit bezoek. De 50 personen bestaande uit de kersverse burgemeester Elly Blanksma en de wethouders Jan van den Heuvel, Yvonne van Mierlo, Frans Stienen en Margreet de leeuw vergezeld van een aantal ambtenaren trokken vergezeld van leden van de wijkraad de wijk in.

Aandachtspunten.
Aan het begin van de rondgang door de wijk werd het college gevraagd blijvend aandacht te houden voor een aantal zaken.
Multifunctionele accommodatie.
Dit ondanks de duidelijkheid die men nu heeft voor het gegeven dat er zeker de komende 8 tot 10 jaar geen overheidsgeld is voor een dergelijk gebouw. Wel zal het geprivatiseerde Zalencentrum De Geseldonk door de gemeente worden teruggenomen. En zal deze gerenoveerd gaan worden. Hiervoor is het verzekeringsgeld van de jaren geleden uitgebrande jeugdaccommodatie AMHOC, € 450.000,00 daarvoor beschikbaar aangevuld met een elders gevonden potje geld samen goed voor ruim € 750.000,00.
Legeskosten voor evenementen.

Een doorn in het oog zijn de veel te hoge legeskosten bij de organisatie van evenementen en activiteiten. Voorstel hiervoor was om de grote stedelijke evenementen wat minder te subsidiėren.
Koi bankskes in 't Groot Goor
Een videopresentatie toonde een aantal versleten bankjes en een kapotte sluis waardoor de waterhuishouding in gevaar zou kunnen komen. Maar die slechte exemplaren werden in dezelfde beelden achterhaald met een degelijke nieuwe zitbank, een prachtige plattegrond en een vuilnisbak. En in een mum was al dat Goorse leed bijna geheel vergeten.
Wethouder Frans Stienen verwoordde de komst van het college zeer duidelijk. Men was niet naar 't Hout gekomen om cadeautjes uit te delen en alles toe te zeggen. De in het verleden georganiseerde klankbordgroepvergaderingen zijn nu gevolgd door een rondgang door de wijk van het college van B&W. De dagelijkse dingen die snel opgelost kunnen worden hoeven het college niet te bereiken maar
wel de structurele zaken waarbij ingegrepen of waarop geanticipeerd zou moeten worden. Deze moeten worden vastgelegd in een wijkactieplan en daarover moeten de komende jaren concrete afspraken worden gemaakt. Hij benadrukte dat daarvoor het blijven onderhouden van contacten en goed communiceren van groot belang is.

Niet alleen de problemen.
In de rondgang door de wijk was het college niet alleen gekomen om alleen de problemen te zien. Maar zeker ook die zaken die wel goed zijn. En verschil moet er zijn. Want de vier wethouders trokken te voet of met de fiets de wijk in. Voor de nieuwe burgemeester Elly Blanksma, die omringd werd door mannen in het pak, stond een blinkende auto gereed. Zij kon de in wijkschouw kennis nemen van alleen maar positieve indrukken. Van het begin (de spoorwegkruising) en het einde de rotonde van de Hoofdstraat met alles wat daar tussen in lag. De kunstwerken en monumenten, de vlaggetjes en vlaggen met het fantasie wapen. Waarover opgemerkt werd dat deze vlaggen erg duur waren en dat daarvoor een financiėle tegemoetkoming voor de jaarlijkse vervanging wel op haar plaats zou zijn. De nieuwe seniorenvoorziening D'n Huijsakker waarvan het bestuur zelfstandig kans heeft gezien deze zeker voor een aantal jaren te verplaatsen naar de voormalige bibliotheek in het kantoor van de Rabobank. Een bezoek op de pastorie en bij zorgcentrum Alphonsus. Met een gedicht, koffie met appeltaart en een gesprek met de bewoners deed zij geen toezegging om lid te worden van de schoolvereniging. Voor het bijwonen van de carnavalsmis volgend jaar nam de burgemeester zonder toestemming van het college wel een besluit.

Financiėn en belastingen, economische zaken, werk en inkomen.
Wethouder Yvonne van Mierlo had oog voor tennispark Carolus met ambities voor uitbreiding met 4 extra velden. Ze bekeek het kunstwerk 'De Schaar' met het slechte groenonderhoud. Maar vooral het voortslepende uitstel over de plaatsing van een infobord over vergunning verlening loste zij wel ter plaatse op in samenspraak met collega Frans Stienen. Er was tot slot een treffen met de ondernemersvereniging waarmee ze in haar functie vaak contact heeft.

Zorg, welzijn, gezondheid, jeugd en jongeren.
Wethouder Margreet de Leeuw had aandacht voor de scholen en dus het onderwijs. Er zijn scholen die verouderd zijn en dus toe zijn aan onderhoud en renovatie. In haar portefeuille ook 'De Geseldonk' welke opgeknapt moet worden en welke moet openstaan voor alle verenigingen. Ook wordt gekeken of hier plaats is voor jongeren. Hieraan moet snel begonnen worden.

Verkeer en vervoer, hoofdwegenstructuur, milieu, stedelijk beheer.
(portefeuille van wethouder Peter Tielemans, nu waargenomen door wethouder Jan van den Heuvel)
Wethouder Jan van den Heuvel hoorde en zag verkeersproblematieken. In en rond het centrum hoorde en zag hij gevaarlijke situaties. Een veelheid aan gevaarlijke straten, kruispunten, oversteken en parkeren was goed vastgelegd in een boekwerk. Niets werd gehoord over dreigende drukte en belasting voor de Mierloseweg/Hoofdstraat als de spoorwegovergang aan de Cortenbachstraat wordt afgesloten in verband met de aanleg van een spoorwegtunnel.

Wethouder Frans Stienen kon zijn borst nat maken over het (te) hoge aantal braakliggende terreinen en slooppanden. Wij besteden hier al jarenlang met regelmaat aandacht aan en de toelichting over die terreinen zijn dan ook niet nieuw. Vorige week nog konden wij berichten over de sloop van twee panden aan de Mierloseweg tot genoegen van alles en iedereen. En dat het vervallen appartementengebouw in de Pastoor van de Spijkerstraat binnen enkele weken wordt gesloopt. Vanwege de recessie wordt er niet ontwikkeld en liggen de investeringen in vastgoed nagenoeg stil. De gemeente Helmond ontvangt 16 miljoen minder en veel bouwgrond, terreinen zijn te duur aangekocht. Er liggen er vijf grote terreinen braak waar zeker voorlopig niets gebeurt. Woningbouwvereniging Compaen heeft het plan voor 10 woningen aan de Pastoor Verbeeckstraat stilgelegd. Het terrein aan de Mierloseweg tussen Jumbo aanhangwagens en tankstation Verbakel is van de gemeente maar kan niet ontwikkeld worden vanwege de aangrenzende bedrijven.
In de hoek aan de Hoefkens-Dr. Dreeslaan, het vroegere Lauhra Ashley, zijn plannen voor objecten wonen en werken door een ontwikkelaar in een vergevorderd stadium. Op het gesaneerde voormalige terrein van garage De Vlerk bij de spoorwegkruising, zijn geen plannen. Voor het oog zou daar iets aan gedaan moeten worden en zou het terrein tijdelijk kunnen voorzien in een aantal extra parkeerplaatsen.

Blijft nog over het grote terrein aan de Hoofdstraat waar voorheen de Boerenbond en een agrarische school was gevestigd. Het terrein waar die school stond is veel te duur aangekocht.

De ontwikkelaar wil daar een te groot aantal woningen ontwikkelen om die hoge grondprijs te rechtvaardigen. Echter de gemeente wenst daarvoor geen concessies te doen en wil daarmee de kwaliteit van de omgeving bewaken.
De ontwikkeling van het boerenbondterrein ligt al bijna een jaar stil. Daar was alles gereed om afgelopen januari te gaan bouwen maar daar is niets meer gebeurd. Daar zou een supermarkt komen voor ecologische producten die geen concurrent zou zijn voor de huidige supermarkten.


<<< vorige week

30-11-2012 (week 48)

volgende week >>>