<<< vorige week

27-03-215 (week 13)

volgende week >>>



Omslag Houtvonken 1976


    WOODEN LIGHT PARADE

Licht in een donker Mierlo-Hout.
Afgelopen zaterdagavond hebben 31 verlichte wagens en groepen hun jaarlijkse tocht door Mierlo–Hout gereden of gelopen. Speciaal voor deze optocht heeft de organisatie weer de straatverlichting aan de Houtse Parallelweg en de Hoofdstraat uit laten doen. De rijkelijk verlichte wagens en groepen zorgde voor een fantastische sfeer. Zo'n optocht vraagt om duizenden bezoekers.

Die waren er helaas niet. De wagens en groepen die zich dit jaar hadden aangemeld waren van zeer goede kwaliteit. Het publiek dat, ondanks de kou, langs de kant stond werd beloond met vele kleurrijk en royaal verlichte groepen en wagens. Ook verschillende Houtse scholen liepen mee. Het is een goede zaak dat er bijna geen verschil meer is tussen de Houtse wagens en groepen en de uitgenodigde wagens uit de regio. Het is duidelijk dat deze lichtjesoptocht een vaste plek op de carnavalsagenda heeft gekregen.
Het is te hopen dat hij nog vele jaren door de Houtse straten mag trekken. Mierlo-Hout mag er trots op zijn.
Verder op in dit blad vind u een beeldimpressie van deze optocht.


    WAT SCHREVEN WIJ IN 1976

NOG 1 JAAR
Als het allemaal gaat zoals hier en daar gedacht wordt, is er binnen 1, wellicht reeds binnen 5 jaar geen Mierlo-Hout meer te bekennen.
Onze parochie en die van Helmond-West zijn dan samengevoegd tot één. Ook struktureel en stedebouwkundig zal ons stadsdeel met Helmond-West tesamengebracht zijn, en wel tot Helmond-Zuid-West.
Dit kan men leuk vinden of niet, maar het bisdom zal noodgedwongen een dergelijk besluit nemen; de gemeente Helmond doet dat op bestuurlijke overwegingen.
Naar aanleiding hiervan zullen enkele Houtse instellingen, al of niet vrijwillig, fuseren met gelijksoortige instellingen uit Helmond–West. Hierbij is te denken aan: de woningbouwverenging, voor wie zulke technische en administratieve voordelen kan opleveren, de SOM, op o.a. bezuinigingsaandrang van het ministerie, het schoolbestuur, ook al gezien de komende ontwikkelingen op onderwijsgebied.
Een dergelijk samengaan heeft konsekwenties: in plaats van met zo'n 8., zijn we dan met z'n 15.-en. Het aantal scholen zal als gevolg van centralisatie afnemen, de afstanden er om heen worden groter; men gaat de kinderen en hun ouders nog minder kennen dan nu al het geval is: De innerlijke samenleving van 't Hout neemt verder af. De werkgroepen van de 2 stichtingen voor opbouwwerk (SOM en Helm.W.) zien zich aangevuld en merken dat hun werkterrein verdubbeld is.
Een groot aantal vragen zal binnenkort antwoord behoeven.
Zijn er in Helmond-West zusterverenigingen e.d. of moeten onze instellingen aldaar leemten opvullen? Wij kennen hier naast parochie en scholen nóg enkele instellingen met een duidelijk eigen Houts werkgebied, zoals bijv. de carnavalsvereniging, de fanfare, het jeugdvakantiewerk, het wijkblad Houtvonken. Blijft dat zo, of gaan zij op een breder vlak opereren? Wie maakt dat uit?
Komen ook de belangen van de ondernemers niet in het geding? Helmond-West + 't Hout zouden reeds een teveel aan winkels hebben. Zal er gestreefd worden naar éen vorm van centralisatie in Helmond-Zuid_West? Waar? Wat komt er terecht van de plannen ten aanzien van een centraal dienstencentrum met winkels dat gepland was tussen de Hoofdstraat en de Kard.v.Enckevoirtstr.? Of wordt de aanleg van z'n centrum door deze ontwikkelingen juist bevorderd?
Als 't Hout en Helmond-West onder één noemer komen heeft dat voordelen maar ook nadelen. De voordelen zullen overwegend van materiële aard zijn; de nadelen zijn onstoffelijk en liggen meer in het vlak van beleving.
Ongetwijfeld kan er door de samenvoeging, door de gebundelde inspanningen van Helmond-West en 't Hout een aantal voorzieningen gerealiseerd worden, zoals bijv. bibliotheek, zwembad, e.d.
Daartegenover gaat er een stuk zekerheid verloren. Al die zaken waarin een wijk zichzelf herkent; waaraan een buitenstaander een samenleving herkennen kan: kerk, scholen, verenigingen, dienstverlening, gaan op de helling.
Een onzekere toekomst ligt voor ons.
Wij kunnen lijdzaam afwachten. Of niet! Wat doen we?


    KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING

Jan Roefs lid in de Orde van Oranje Nassau.
Het zal je maar gebeuren. Je gaat naar de ledenvergadering van ZLTO Helmond–Mierlo. En na de gebruikelijke agendapunten komt de bestuursverkiezing aan de orde. Jan Roefs die bij ZLTO sinds 17 jaar secretaris/penningmeester was stelde zich niet herkiesbaar. En als de ontstane vacature is ingevuld, is de vergadering ten einde en gaat het gezelschap elders om nog wat na te borrelen. Maar dan komen de 'vergaderboeren' terecht in een gezelschap van familie, vrienden en kennissen van Jan Roefs met in hun midden burgemeester Elly Blanksma. En met lovende woorden voor de verdiensten van Jan Roefs volgen de woorden 'Het heeft zijne Majesteit behaagd...', en is de welverdiende onderscheiding een feit.

Jan Roefs werd als oudste van het negen kinderen tellende agrarisch gezin Roefs in 1956 aan de Schutsboom geboren in het gebied Brandevoort. Gemeentelijk viel dit gebied Brandevoort tot 1 januari 1995 onder de gemeente Mierlo. Maar voor wat parochie, scholen en winkelen betreft was dit gebied het agrarisch achterland van Mierlo-Hout. Hij ging dan ook hier naar de Odulfusschool. Na een voortgezette opleiding ging hij in 1972 werken op het gemengde bedrijf van zijn ouders. Werk genoeg met koeien, varkens en het verbouwen van gewassen en niet te vergeten een flinke kersenboomgaard met 'Mierlose Zwarte'. Later zou hij dat bedrijf met zijn broer overnemen en uitbreiden en daarin is hij nu nog steeds werkzaam. Zijn organisatorische en bestuurlijke talenten begonnen bij de KPJ (Katholieke Plattelands Jongeren) waar hij in 1974 in het bestuur kwam. De veteranensportdag in 1986, de dorpszeskamp en het 75 jarig bestaan stonden mede onder zijn leiding. Vanaf 199 tot heden was hij secretaris van de NCB Mierlo-Hout welke overging in de ZLTO. In 1997 maakte hij weer deel uit van het nieuwe bestuur. Zijn inzet voor agrariërs en hun verenigingen wordt veel uitgebreider. In de nieuwe wijk Brandevoort, de Wijkraad Mierlo-Hout en binnen de politiek wordt hij een bindende factor. En als je het bij de decorandus hebt over hobby's dan is dat actief optreden als grensrechter en het uitvoeren van het keuren van voetbalvelden als consul van de KNVB.
Sinds 14 april 1998 is hij bezig aan zijn vijfde periode als raadslid voor de gemeente Helmond, en van lid tot fractievoorzitter van het CDA geworden. Lovenswaardig mag zijn brede en vooral positieve inzet genoemd worden voor de gemeente Helmond. Want ook hij en geheel agrarisch Brandevoort werden per 1 januari 199 slachtoffer van een politieke deal toen dit gebied door de gemeente Mierlo verkocht werd aan de gemeente Helmond. Binnen de in 1994 opgerichte Commissie Brandevoort, zette hij zich in voor de agrariërs in dat gebied die moesten wijken voor een nieuwe stadswijk. In turbulente tijden weet hij met volle overgave en overtuiging mensen en partijen bij elkaar te brengen. Heel veel werkend op de achtergrond, zoekt hij in korte lijnen, maar met oog en oor voor de ander naar doelgerichte oplossingen.
Wij feliciteren Jan Roefs met de welverdiende Koninklijke onderscheiding.


    NLDOET

Bewoners Alphonsus verwend.
Afgelopen vrijdag zijn ongeveer 4 bewoners van woonzorgcentrum Alphonsus in het kader van de actie NLdoet verwend. Ongeveer 3 vrijwilligers van onderwijsinstellingen en bedrijven zijn aan het werk geweest om de bewoners van woonzorgcentrum Alphonsus te verwennen. Een 15 tal rolstoelers zijn met vrijwilligers naar een tuincentrum geweest. Dit omdat door het koude weer zij hier in verwarmde kassen konden rondkijken. De rest van de bewoners konden zich door leerlingen van het ROC en de Kempel laten opmaken of hun nagels laten lakken. De organisatie zorgde voor koffie en gebak, welke de deelnemers zich goed lieten smaken. Het was leuk om te zien hoe onze toekomstige leerkrachten van de basisschool ook lieten zien hoe oudere mensen een gezellige middag te bezorgen.

Kippenren Apostelhoeve opgeknapt.
Zaterdagmorgen is buurtvereniging Apostelhuis de in vervallenstaat verkerende kippenren achter de Apostehoeve een stevige opknapbuurt gegeven. Ondanks het regenachtige weer werd deze kippenren van een nieuwe voorkant voorzien. Dit op verzoek van mevrouw Van de Elsen de bewoonster van de hoeve. Het raamwerk waar de gaas aan vast was gezet was aan vervanging toe. Een 4 tal leden hebben een heel nieuw raamwerk voor het gaas gemaakt.

Later op de dag heeft de buurtvereniging ook de actie Heel Nederland Schoon welke komend weekend pas is gehouden. Een 1 tal buurtbewoners, groot en klein, gewapend met grijpers en vuilniszakken trokken door hun omgeving om al het zwerfvuil uit de openbare ruimte op te ruimen. Na zo'n 2 uur noeste arbeid waren er zo'n 1 goed gevulde vuilniszakken bij elkaar geraapt. Een 'mooi' resultaat wat eigenlijk niet 'mooi' genoemd mag worden. Goed de wijk is weer redelijk schoon maar nogmaals de boodschap aan iedereen 'Afval hoort in de afvalbak'.


    HOE HOUTVONKEN HET ZAG IN 1976

   
3 jan 35 mensen kwamen kijken naar de eerste voorstelling van de Houtse Toneelgroep.
1 jan Binnenkort is het weer feest, K.P.J. bestaat 4 jaar.
17 jan De Geseldonk heeft een donkere kamer voor kleurenfotografie.
24 jan Inwoner van Mierlo-Hout is het niet eens met het blokkeren van vernieuwingen in de wijk.
31 jan Op 7 febr. wordt in de Geseldonk een 'gekostumeerd  oud-wijvenbal' georganiseerd.
7 feb Goorse bos ernstig aangetast na onderhoud.
21 feb Bewoners richten buurtvereniging Vissenwijk op.
28 feb Carnaval. Beter één pint in de hand dan 1 op 'n blad.
6 mrt Vandalen hebben de carnavalsversiering van het bejaardenhuis vernield.
13 mrt Helmond Groeistad houdt de gemoederen in Mierlo-Hout bezig.
2 mrt De Lucia-school is gedoemd te verdwijnen aan de Hoofdstraat.
27 mrt De drukuren van Houtvonken (1 uur) zijn de rede dat oplageverhoging niet mogelijk is, met de huidige bezetting.
3 apr Scholen verdwijnen (?) en scholen ontstaan, het Goor, naar we hopen blijft altijd bestaan.
1 apr De hoogste klassen van de basisscholen maken mee de wijk schoon.
17 apr 6e Avondvierdaagse in Bar-Dancing 't Hout een groot succes.
24 apr Peuterspeelzaal Kiekeboe bestaat 5 jaar.
1 mei Alarm in gebruik bij bejaardenwoningen Kaperlaan en de Scharstraat.
8 mei Mevr. Van Houtum heeft bij OVMH trekking een bankschroef gewonnen.
15 mei KPJ jongeren bouwen piramides, door personen op te stapelen. (foto)
22 mei DE S.O.M. overlegt met de gemeente wat de doen met de lege plekken in Mierlo-Hout.
29 mei Helmond mag dan 'r arme stad zijn, maar dat is geen vrijbrief om de hersenen niet te gebruiken.
5 jun Als u niet perse door de struiken of over 't gras van uw buurman, van 'n andere Houtenaar of van de gemeente hoeft te rijden, maak dan eens gebruik van het wegdek.
12 jun Zet eens een boom in uw voortuin. Uw staart krijgt een ander aanzien.
19 jun Vanwege de voetbalwestrijd is de voltallige vergadering van de Parochieraad uitgesteld tot woensdag 23 juni.
26 jun Broeder Wilhelmus, drukker van dit blad, en onderwijzer van de Odulfusschool gaat met pensioen.
3 jul Weggevlogen: gele kanarie, Berkehoutstraat.
1 jul Leden van de Houtse Bond van Bejaarden bezorgen Houtvonken in de vakantie.
17 jul Rowangroep RA 259 van scouting Mierlo-Hut gaat een grootse tocht maken door de Schotse Hooglanden.
24 jul De brandtstraat voor klas 3-4-5-6 kan op maandag niet doorgaan omdat er te weinig water is.
31 jul Maar liefst 2 gouden paren in dit nummer van Houtvonken.
7 aug 54 kinderen genieten van de kindervakantieweek.
21 aug Fam. Kivits vieren gouden bruiloft. Bruidegom is broer van de bekende Grard Sientje (Kivits).
28 aug Fanfare Unitas op de Duitse TV.
4 sep Fridi Meulendijks behaald 1e plaats bij NK 4 meter hardlopen.
11 sep Dhr. J. Smeulders is de correspondent voor Omroep Brabant in Mierlo-Hout.
18 sep Mierlo-Hout heft zijn eigen glascontainer in de Cederhoutstraat.
25 sep Voor de 5e maal brengt Houtvonken een verenigingsgids uit.
9 okt Op 1 okt zullen ruim twintig Houtse groeperingen zich voorstellen aan de bevolking van Mierlo-Hout.
16 okt Houtse winkeliers houden modeshow in de Geseldonk.
23 okt Scouting neemt afscheid van groepsleider Leo van Aarle.
3 okt Judo-verenigng Mierlo-Hout organiseert een najaarstournooi.
6 nov Creativiteitstentoonstelling 'van iedereen, voor iedereen'.
13 nov Houtse woningbouw presenteerd plannen voor de 'oude' Pastoorswijk.
2 nov Piet Kuypers hoofd van de Luciaschool is dit jaar Prins Piet 2 bij de Houtse Kluppels.
27 nov De vissenwijk heeft aan de Karperlaan haar eigen telefooncel gekregen.
4 dec Prijsvraag voor de naam van het nieuwe bejaardenhuis is van start gegaan.
11 dec Bezwaarschriften hinderen bouw nieuwe school ter vervaning van de Luciaschool.
18 dec Zondag: dag voor de Houtse Mensen in Nood.
25 dec Hans Verbakel en Kees van Gessen zijn de nieuwe beheerders van de Geseldonk.


    ZOMERTIJD

We gaan de klok weer verzetten.
Komende zaterdagnacht om 02.00 uur wordt de klok weer één uur vooruit gezet. We hebben dan weer een korte nacht waarin we één uur korter kunnen slapen. Het laatste weekend van oktober eindigt de zomertijd weer.
Sinds 1977 verzetten wij de klok in de zomer één uur vooruit om zo optimaal te profiteren van het langer licht zijn.
Wij wensen iedereen veel sterkte met het zich weer aanpassen aan deze verandering.


<<< vorige week

27-03-215 (week 13)

volgende week >>>