<<< vorige week

23-12-2011 (week 51)

volgende week >>>



Kleurenomslag Houtvonken - Kerstmis 2011

    KERSTMIS, WAT DOE JE DAARMEE?

Ziet u uit naar de kerstdagen?
Dagen van licht en warmte, van vrede en verzoening.
Dagen van genieten in een overvloed aan eten en drinken
en van cadeaus onder de kerstboom.
Of dagen van diepe duisternis en kou, van onvrede en tegenstellingen.
Dagen van gebrek aan voldoende eten en tekort aan de meest elementaire zaken.
Ondervinden we al last en hinder van de achteruitgang
binnen economische omstandigheden.
Raakten we ons werk of inkomen kwijt of is daarvoor dreiging.
Is ons geloof en vertrouwen zowel op materieel als immaterieel gebied
nog verder aangetast over zaken die door gezagdragers en overheden
niet zijn onderkend, verzwegen of weggestopt.
Gaan we de negatieve invloeden die het dagelijks leven beheren en
zelfs beheersen uit de weg, willen we die niet zien.
Of hebben wij de moed om daar toch wel iets mee te doen.
Iedereen kan een ander een steun in de rug zijn in woord en gebaar.
Wij zouden het gehele jaar door, maar zeker met kerstmis, daar op
af moeten stappen om al die vormen van onrecht, verdriet, gemis
en hulpeloosheid te bestrijden.
In deze tijden kom je dichter bij je binnenste,
bij tijden van bezinning maar ook vooruit zien.
En dan kan iedereen die helpende hand, die schouder bieden
en vooral dat luisterend oor zijn die zo vertroostend, verfrissend en opwekkend kunnen zijn.

Dan is Kerstmis een feest in de ware betekenis.
Dan leef je het leven vanuit de kern, vanuit je binnenste en
geeft je dat een uitstekend gevoel dat ver uitstijgt boven
het dagelijkse doen en laten.
Dan zullen de materiële zaken nog veel beter tot hun recht komen.

Onder deze gedachten wijzen wij iedereen voortreffelijke kerstdagen!

Medewerkers Houtvonken
 

    HET SLOT OP DE BIBLIOTHEEK

Ruud en Diana bedankt.
Dat er rond de sluiting van de bibliotheek ook nog gelachen kan worden bleek vrijdagavond 16 december bij de definitieve sluiting van het bibliotheekfiliaal. Want als filiaalhouder probeerde Ruud Meulendijks om zeven uur 's avonds de deuren definitief achter zich en zijn collega Diana te sluiten.

Ruud heeft namelijk 23 jaar lang het Houtse filiaal van de bibliotheek beheerd. Maar dat ging zo maar niet want twee 'Kerstmannen' met aanhang staken daar een stokje voor. Zij wilden en konden dit gedenkwaardige moment niet zo maar voorbij laten gaan. De vriendengroep van Ruud wilde Ruud en Diana, volgens hen het 'beste menneke' en 'beste vrouwke' van de Houtse bieb nog even bijstaan voor de sleutel voor de laatste keer in het slot werd gestoken. Vergezeld van een portie glühwein, een hapje en een dosis positieve energie werd het toch een gezellig uurtje.


    IN MEMORIAM JOS VAN DER VLEUTEN

Op 5 december 2011 overleed Jos van der Vleuten op 68 jarige leeftijd tijdens een verblijf in de Dominicaanse Republiek. Onder grote belangstelling werd hij op 17 december 2011 na een uitvaartdienst begraven op het parochiekerkhof.


(Archief Houtvonken 1970 - Ronde van Mierlo-Hout)

De oud-profwielerenner die als 'De Vleut' door het leven ging maakte in de jaren zestig en zeventig furore als wielrenner. Hij streed op zijn bijzondere en soms eigenzinnige wijze voor de hoogste rangschikking in alle grote koersen. Vooral zijn carrière in de Tour de France verhaalt veel, zo niet alles, over deze geboren en getogen Houtenaar. Een schare supporters verenigd in de Supportersclub Jos van der Vleuten reisde steeds weer met hem mee naar de vele koersen in binnen- en buitenland. Hij was het ook die samen met z'n zwager de gereedschapslijperij van zijn ouders aan de Houtse Parallelweg overnam en deze vestigde aan de Heeklaan onder de naam Slijptechniek Van der Vleuten. Hier passeerde in 1996 de Tour de France en vol trots werd daar toen de aandacht op gevestigd met vrienden en bekenden uit de wielerwereld.
Jos van der Vleuten bleef het wielrennen ook na zijn carrière op de voet volgen. Een aantal jaren was hij ook nog bestuurslid en voorzitter van Ren- en Tourclub Buitenlust.


    ZAKENNIEUWS

Llilie & Sushi een smaakvolle naam
Het eten van buitenlandse gerechten is al lang geen uitzondering meer maar zelfs een gewoonte. Dat heeft zeker te maken met de verplaatsing van volkeren over de gehele wereld. We zijn ook veel meer bereisd en maken kennis met die gebruiken en gewoonten die we thuis opnieuw willen beleven.

Een van de keukens die in onze westerse landen geheel is ingeburgerd is de Aziatische keuken en vooral de Chinese en Japanse. Maar wat je uit de Japanse keuken of misschien wel een andere manier van eten is de sushi (spreek uit soesjie). Sushi is een gerecht van een hapje rijst in diverse vormen met daarop of daartussen de ingrediënten zoals vis en andere zeevruchten maar ook ei- en groenteproducten. Sushi wordt hier ook desgewenst voorafgegaan door een soepje en gevolgd door of afgewisseld met warme gerechten. Die eeuwenlange Japanse traditie om sushi gerechten te eten is de laatste jaren in versterkte mate naar Europa overgekomen.

Lilie Sushi & Wok.
Het is zelfs zo dat per 15 december aan de Hoofdstraat 138, in het voormalige restaurant Peking een sushi restaurant geopend is met een nieuwe naam. Lilie is de naam van de 3 jarige dochter van Yuwei en Ling Chou, de eigenaren van het restaurant. Vader Yeuh Ping Chou was de grondlegger van dit restaurant. Hij begon 50 jaar geleden met een afhaalrestaurant aan de Mierloseweg. In 1982 kocht hij de voormalige Rabobank aan de Hoofdstraat en verbouwde dat tot restaurant. Zijn vier kinderen, die nu rond de vijfendertig jaar oud zijn, werden hier geboren en groeiden hier op. Ze kregen als het ware het restaurantwerk met de paplepel ingegeven. Yuwei geeft aan dat naast het sushi restaurant het puur afhalen van Chinese gerechten volledig blijft bestaan. Het vernieuwde restaurant biedt na de fikse verbouwing en stijlvolle herinrichting plaats aan 56 gasten.

Wij kunnen er over meepraten.
Onze redactie was uitgenodigd door Yuwei om kennis te maken en te proeven van dit nieuwe concept. En naarmate de avond vorderde werden we verrast en vooral verwend door overheerlijke gerechten in heel veel varianten. En wat daarbij bijzonder opviel was de kleurrijke uitstraling, kwaliteit en versheid van de producten waarmee de sushi bereid worden. Het restaurant heeft een aantal koks aangetrokken die bij gerenommeerde restaurants werkten en het vak helemaal in de vingers hebben. Daarnaast is het concept super gemakkelijk. Binnen de beschikbare tijd die er is of die men reserveert kun je onbeperkt genieten. Aan de hand van een kleurrijke en overzichtelijke menukaart maak je een keuze uit de gerechten die jij lekker vindt of wilt proberen. Die 58 gerechten hebben een nummer dat correspondeert met het nummer op een bestellijst. Die gekozen gerechten geeft je aan op die bestellijst en worden in de keuken bereid en vervolgens geserveerd. Op die lijst worden de geserveerde gerechten afgevinkt en je mag vervolgens weer aangeven welke gerechten je daarna weer zou willen eten. Sushi kun je eten door deze te deppen in soyasaus die je zelf naar keuze pittiger kunt maken met wasabi. Gezien de diversiteit van smaken kunnen de smaakpapillen steeds weer worden verfrist en geneutraliseerd met zogenaamde gari, dat ingemaakte gember is.
Het zou te ver voeren om hier een opsomming te doen van de gerechten die wij in de loop van de sushi-sessie voorbij zagen komen. Maar het is zeker het aanbevelen waard om er achter te komen hoe voortreffelijk de smaak uit het grote assortiment van bijvoorbeeld de Ama-ebi (zoete garnaal), de Susuki (zeebaars), de Hokkigai (surfmossel), de Tamago (ei), de kappa (komkommer) en de Saba (zalm) smaakt.
En een bijkomend voordeel is dat Sushi traditioneel niet met stokjes maar met de hand gegeten wordt maar de keus is aan de gast.
Wij wensen de ondernemers Yuwei en Ling Chou veel succes in hun restaurant Lilie Sushi en Wok.


<<< vorige week

23-12-2011 (week 51)

volgende week >>>