<<< vorige week

16-12-2011 (week 50)

volgende week >>>



    KERSTMARKT

Druk en mooi om te bezoeken.
Het is zelfs een aangenaam zonnetje dat de temperatuur op zondag 11 december tot een aangename dag maakt. Het is goed te doen om de buitenlucht op te zoeken. Al voor Sinterklaas het land uit was, is op het centrumplein een grote dennenboom geplaatst en de feestverlichting opgehangen. Al meteen is alles en iedereen gericht op kerstmis en dus in de kerstsfeer. Het is alleen nog het veel te mooie weer dat niet mee wil werken.

En daar waar je aandacht gevestigd wordt op vooral de Duitse kerstmarkten is er deze dag volop belangstelling voor de jaarlijkse Kerstmarkt in Zorgcentrum Alphonsus. Daar is het tussen 11.00 en 16.00 uur een komen en gaan van bezoekers. Het is meer dan de moeite waard om langs de vele kramen te gaan. Beginnend in de hal door de grote zaal en de gasterij waar de Huijsakker nog haar plaats heeft, slingeren de 30 kramen door de ruimtes. En het zijn niet alleen de kerstspulletjes en snuisterijen die de aandacht trekken. Maar ook handnijverheid, sierraden, knutselhoeken passen op deze kerstmarkt.

De kerststal in de binnentuin is mooi opgezet en de kerstversiering en kerstliederen brengen je in een heuse kerststemming. Alleen de geur al om trek van te krijgen maar geen nood want ook daarvoor is gezorgd. En voor de prijs hoefde je het niet te laten. Want voor slechts € 1,00 een kop soep, een worstenbroodje of tosti, broodje snack en nog veel meer was geen geld. We zagen ook schilder Coen de Rooij aan het werk. Hij houdt een expositie van zijn werk in Alphonsus welke nog tot 31 december te zien is. Hij is de enige Nederlandse mondschilder en woont in Helmond.


    WAT IS EEN FIXIT?

Aandacht en zorg voor fietsers beloond.
We zagen een futuristische stalen beugelconstructie welke onlangs geplaatst werd naast het rijwielpad bij Eetcafé De Barrier aan de Houtsestraat. Nadere bestudering van het apparaat leert ons dat je er een fiets aan kan hangen om daaraan een reparatie uit te voeren. In de nabijheid van de fiets tref je dan allerlei handige sleutels aan inclusief een fietspomp en kun je snel een reparatie uitvoeren of je band oppompen.

De provincie en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) hebben in Brabant 18 ondernemers beloond voor het stimuleren van het fietsgebruik. Bedrijven, scholen en andere organisaties die zich actief hebben ingezet om het fietsgebruik bij hun medewerkers of bezoekers te stimuleren. Na een inspectie en controle heeft de organisatie ook dit fietsknooppunt als winnaar aangemerkt. Zo heeft het eetcafé, waar een belangrijk knooppunt voor fietsers is, al sinds begin dit jaar een oplaadstation voor elektrisch aangedreven fietsen. Hier kunnen zelfs 6 fietsen gebruik maken van een contactdoos om de accu op te laden.
En ook dat heeft de provincie gezien als een stimulans en zorg voor wielrijders. Van de 18 organisaties ontvingen er drie in Helmond een FixIt. Naast Eetcafé De Barrier staat er ook een bij het Elkerliek Ziekenhuis en de fietsenstalling aan de Traverse.

Fietsgebruik stimuleren.
De provincie stimuleert samen met partners, waaronder het SRE, het fietsgebruik in Brabant. Doel is om in 2020 dé fietsprovincie van Nederland te zijn met een aandeel fiets van 28-30% ten opzichte van andere vervoersmiddelen. Meer fietsen leidt ook tot beter bereikbare (binnen)steden en een betere leefomgeving. Deze uitreiking is onderdeel van het actieprogramma Fiets in de Versnelling dat wordt uitgevoerd onder regie van de provincie Noord-Brabant. Bij de uitvoering wordt intensief samengewerkt met fietspartners uit het bedrijfsleven, overheden, kenniscentra en belangen- en brancheorganisaties.


    ZAKENNIEUWS

Stap maar in bij Raymond van Rossum Rijopleidingen.
Hij was 10 jaar toen hij op 't Hout kwam wonen. Hij maakte de basisschool af op de toenmalige Zeester die nu 't Baken heet. Daarnaast was hij ook nog 17 jaar scout en leider bij Scouting Mierlo-Hout.

We hebben een gesprek met de 37 jarige Raymond van Rossum die al ruim een jaar geleden met veel ambitie een autorijschool begon. Wel had hij oorspronkelijk andere bedoelingen om na zijn schoolopleidingen het bedrijfsleven in te stappen. Want als banketbakker kreeg hij te maken met een stofallergie en dat noodzaakte hem een andere weg in te slaan. Dat was geen ramp want na vervolgens 12 jaar in de metaaltechniek gewerkt te hebben voelde hij ondernemersdrang en wilde iets voor zich zelf gaan doen. Daar kwam bij dat hij samen met zijn partner naar een juist evenwicht zocht binnen werk en het gezin. En de uiteindelijke doorslag was dat hij van nature graag iets weg wilde leren, kennis overdragen aan anderen. En de combinatie van al die facetten vond hij in een opleiding voor het autorijbewijs. En de ervaring heeft hij nu al dat hem, maar ook zijn leerlingen, dit werk erg goed bevalt.
En als je zelf al tientallen jaren geleden je rijbewijs haalde is het goed om te horen hoe het er nu aan toe gaat bij rijopleidingen. Zo mag men tegenwoordig op 16,5 jarige leeftijd beginnen met lessen en op je 17e jaar rijexamen doen. Daarna is het verplicht om een jaar lang onder toezicht van een coach auto te rijden. Ook de rijexamens zijn anders. Men rijdt tijdens het examen een route puur op navigatie, op aanwijzing naar een plaats of men moet de plaatsnaamborden volgen naar een doel.
Raymond van Rossum is een Bovag erkende rijschool die naast een keurmerk een garantie voor de zekerheid van je rijopleiding is. Daarnaast is er ook altijd een lesauto. Ook kan men vrijblijvend een proefles nemen waarin het bedrijf laat zien hoe men les geeft. Tussentijdse toetsen geven de vorderingen aan. Nieuw is ook dat bij 17 jarigen die sinds kort hun rijbewijs mogen halen een coach verplicht is gedurende een jaar. Binnen de rijopleiding heeft deze rijschool de aanbieding dat de betreffende coach begeleid wordt en mee mag rijden tijdens de les.


<<< vorige week

16-12-2011 (week 50)

volgende week >>>