<<< vorige week

04-11-2011 (week 44)

volgende week >>>



    BINNENKORT SLOOP VERVALLEN WONING

Woning Mierloseweg 212 tegen de grond.
Het was bij velen een doorn in het oog. Het vervallen woonhuis aan de Mierloseweg 212 dat eigendom is van de gemeente Helmond. Al jarenlang werd opgemerkt dat het geen gezicht was en een ontsiering van de Mierloseweg, de invalsweg naar de wijk 't Hout.

Op de gemeentelijke berichtenpagina van de Trompetter van 19 oktober 2011 is bekend gemaakt dat de vergunning tot het slopen van het pand is aangevraagd. Omdat het te slopen pand bestaat uit een blok van twee huizen en het aangrenzend pand nog bewoond is, zal na de sloop de vrijkomende gevel mooi worden opgeknapt. De eigenaar van die woning kon ons vertellen dat hij met de gemeente is overeengekomen om de vrijkomende gevel van zijn pand te voorzien van een gemetselde gevel. Goed voor de isolatie en fraai voor de aanblik.


    BRUGGEN OFFICIEEL GEOPEND

Goorse- en Oudvensebrug weer degelijke oeververbindingen.
Op maandag 17 oktober 2011 zijn de twee bruggen over het Eindhovens kanaal met een feestelijk tintje geopend. Bij aanvang van de werkzaamheden, het vervangen van die twee bruggen aan het begin van dit jaar hebben we daaraan al uitvoerig aandacht besteed. Al in juni zijn de bruggen opengesteld voor het fietsverkeer. Het gezelschap, onder andere bestaande uit gemeentelijke afvaardigingen van de gemeente Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Helmond, waren aan het Keersluispad bij 'd'n Dijkwachter' ter gelegenheid van de opening op de borrel.

Een soort belangenverenging, bestaande uit aanwonenden van het Eindhovens kanaal tussen en even voorbij beide bruggen, hebben inspraak gehad en mochten meepraten over de nieuwe bruggen. Zij waren blij dat ook hun stem werd gehoord en de bruggen met smaak en passend in de omgeving zijn gebouwd. Zelfs een eeuwen oude eik bij de Goorse brug, in eerste instantie een sta in de weg, werd door oplettendheid van de insprekers gespaard.

Nieuwe hangplek?
Hoewel het Eindhovens kanaal niet direct te vergelijken valt met de Seine zouden de bruggen toch iets gemeen kunnen hebben. En wel als schuilplaats. In de nieuwe situatie zijn onder beide nieuwe bruggen aan weerszijden nabij de waterspiegel plateaus gemaakt. En het is duidelijk zichtbaar aan de taluds dat die plateaus gebruikt worden als verblijfplaats. Er worden daar personen gezien en ook met onder andere knallend vuurwerk gehoord. Gezien de plaats niet bijzonder hinderlijk voor de omgeving zij het dat gebruikers die over de brug gaan behoorlijk zouden kunnen schrikken.
Zou hier de conclusie aan verbonden moeten worden dat de jeugd haar eigen plek zoekt op een plaats waar zij zich behaaglijk voelen, ongestoord en uit het oog? Dat de jeugd zich niet laat leiden naar 'aangewezen' plaatsen zoals de kostbare 'Schuilhut' aan de Heeklaan in het Goor mag duidelijk zijn.
De schuilplaats onder de bruggen kost niets en voldoet klaarblijkelijk aan de wens.


    MONNIKENWERK

Archiveren is een tijdrovende bezigheid.
Houtvonken heeft in haar achterliggende 47 jaar een enorm archief opgebouwd. Van die 47 jaar zijn de laatste 10 jaar digitaal vastgelegd. Maar dan blijven er nog 37 jaar over. Van die 37 jaar doet onze medewerker Jos van Stiphout al een aantal jaren het archiefwerk en dan met name het foto archief.

Foto's scannen, daarbij de juiste teksten en naamgevingen zoeken en optekenen is een hels karwei.
Jos van Stiphout werd onlangs 64 jaar en ging recent in de VUT. Hij is op 1 oktober van dit jaar al 12 jaar vrijwilliger bij Houtvonken en begon als assistent-drukker. Vernieuwde drukprocedures maakten echter een einde aan dat werk. Maar binnen vrijwilligerswerk zijn altijd mensen nodig en stortte Jos zijn aandacht op archivering en nog hand- en spandiensten bij het voorbereiden van het wekelijkse drukken. Met veel passie en vooral nauwkeurigheid doet hij zijn werk bij Houtvonken en daar zijn wij natuurlijk blij mee. En nu hij in de VUT is gaan we hem binnenkort voorzichtig vragen of het na het fotoarchief ook het 'geschreven' archief wil gaan doen.
Wij bedanken hem natuurlijk voor zijn inzet en hopen nog lang plezier van zijn vrijwilligerswerk bij Houtvonken te hebben.


    HOUD DE GEGEVENS ACTUEEL

Werk mee om de verenigingsgis op te frissen
Houtvonken werd nog maar enkele jaren uitgegeven toen in 1969 de eerste verenigingsgids voor Mierlo-Hout uit kwam. Een papieren uitgave die huis aan huis werd verspreid In de gids waren namen en adressen, telefoonnummers en namen van bestuurders opgenomen. Maar ook de doelstellingen van de instelling of vereniging en verdere bijzonderheden kon men daarin aantreffen.
Er was vraag naar en interesse voor die handzame gids en werd gebruikt door de verenigingen om elkaar te vinden en te bereiken. Maar ook was de gids tientallen jaren onderdeel van een pakket dat door 'de verwelkominggroep' werd uitgereikt aan nieuwe bewoners. Die verwelkominggroep bestaat niet meer omdat de sterke stijging van nieuwkomers voorbij is en omdat vanwege privacy geen adressen meer worden verstrekt van nieuwkomers. En een nadeel was dat de gegevens in de papieren versie snel verouderden. In april 2000 werd dan ook de laatste papieren gids door ons uitgegeven.

Digitale verenigingsgids.
Met de komst van de digitale pers zijn wij bijna tien jaar geleden begonnen om de verenigingsgids in digitale vorm uit te geven. Op onze website www.houtvonken.nl treft u die gids nog steeds aan. En hoewel we met enige regelmaat vragen om samen met u de gegevens actueel te houden zagen we bij het doorbladeren van die gids dat deze niet actueel is.

Dringende oproep.
Wij verzoeken u dan ook om binnen uw vereniging of instelling na te gaan of uw gegevens in die verenigingsgids nog juist zijn. Geef na de controle daarvan de wijzigingen door op info@houtvonken.nl of via de invulstrook in Houtvonken.


<<< vorige week

04-11-2011 (week 44)

volgende week >>>