<<< vorige week

09-01-2009 (week 02)

volgende week >>>



   
ZO GINGEN WE HET JAAR UIT EN HET NIEUWE JAAR IN

Hoewel het nieuwe jaar al weer negen dagen oud is als deze uitgave verschijnt, gaan we toch nog even terug naar de jaarwisseling. Dit omdat het éérste nummer van Houtvonken net voor de jaarwisseling uit kwam en we daarin dus niet die jaarwisseling mee konden nemen.

Vuurwerk.
Het valt op dat het afsteken van vuurwerk, in de dagen voorafgaande aan de daarvoor vastgestelde tijden (oudejaarsdag vanaf 10.00 uur) beperkt blijft. Men schijnt zich beter aan de regels daarvoor te willen houden. De hoeveelheid vuurwerk is volgens de media hetzelfde als het vorig jaar maar in geld is er in Nederland 5 miljoen euromeer uitgegeven vanwege prijsstijgingen (totaal 70 miljoen euro). Dus hier is nog geen sprake van enige crisisachtige factoren die uitgaven doen verminderen.
We doen een ronde door de wijk en om 10.00 breekt het vuurwerkgeweld los. Bij de Houtse bazaar is het best wel druk en daar worden de laatste knallen en het siervuurwerk ingeslagen.

We maken een praatje met twee vrienden die met de rugzak op, hun feestje gaan vieren. Ze hebben ieder voor 70 euro vuurwerk gekocht en proberen die voorraad op oudejaarsdag tussen 10.00 uur en precies middernacht te verdelen. Ze vinden het best een moeilijke opgave om het afsteken over 14 uur te verdelen. Als tegen het middernachtelijk uur het afsteken in alle hevigheid losbarst, blijft een voorspelde mist uit. Hierdoor blijven rook en kruitdampen niet hangen en klaart de lucht op. Het werd dan ook een relatief rustige jaarwisseling die hoopt geeft voor de toekomst. In het centrum komt het leven op gang op deze oudejaarsdag. Er komt een zonnetje door en de mensen doen hun laatste inkopen. Men wenst elkaar een goede jaarwisseling en alle goeds voor 2009.

De traditionele geur van oliebollen in alle soorten maten komt je tegemoet als je op het plein ronddwaalt om de sfeer van de laatste dag van het jaar te proeven.
In de week tussen kerst en Nieuwjaar dient zich een echte winterse periode aan. Ouderen onder ons spreken van een 'ouderwetse' winter. Verhalen over niet te harden omstandigheden zoals strenge vorst, sneeuw en ijs steken de kop op. En het blijft niet bij verhalen want een matig tot strenge winter met nachtvorst tot – 16 graden en overdag temperaturen van – 5. Maar ook een dik pak sneeuw geeft glans aan een 'ouderwetse' winter. Er kan geschaatst worden op natuurijs en geruchten over een Elfstedentocht steken de kop op. Weet u het zich nog te herinneren dat slechts alleen de hoofdwegen sneeuwvrij gehouden konden worden en de wegen en straten veranderde in spekgladde ijsbanen. Weet u het nog wanneer er geschaatst kon worden op natuurijs en dan niet op het ondiepe weiland of ven, maar op kanalen en vaarten.
Men moet al een leeftijd van rond de 16 jaar hebben bereikt om zich iets te kunnen herinneren van gelijkwaardige 'ijstijden'. De winter van 1996 en 1997 waren het beeld van koud en guur weer.


3 februari 1996: Elf Bruggentocht (Archief Houtvonken 1996)

Uit ons archief blijkt dat op 3 februari 1996 en een jaar later op 5 januari 1997 'De Elf Bruggentocht' werd gereden op het Eindhovens kanaal. Een fantastisch initiatief van de Werkgroep Jeugd en Vrije tijd die toen zowel een wedstrijd als een recreatieve schaatstocht had georganiseerd en uitgezet.

Maar we zien ook dat het menens is met het schaatsen op natuurijs. De gemeente zorgt dat het ijs op vijvers in een optimale conditie gebracht worden. Met schuivers wordt het ijs vlakgemaakt en schoongeblazen. Maar ja als er dan weer 15 centimeter sneeuw op valt moet er erg veel gebaand worden om weer een baantje te kunnen trekken.
Maar het jaar is al weer enkele dagen oud, het wintert door en de dagelijkse gang heeft haar weg al weer gevonden in het nieuwe jaar.


    WIE DE JEUGD HEEFT, HEEFT DE TOEKOMST

Wijziging en aanvulling vrijwilligersteam Houtvonken.
We zijn geen voetballers die zich op het veld in de kijker kunnen spelen. We zijn geen carnavalsverenging waarvan de 'gevederde leden' zich een ruim aantal keren per jaar publiekelijk laten zien. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Hoe men werkt en zich manifesteert is eigen aan die verenigingen. Houtvonken bestaat uit vrijwilligers die achter de schermen van openbaar vertoon hun werk doen. Iemand van de redactie kun je nog wel eens tegen het lijf lopen maar daarmee heb je het dan wel gehad. En daar is natuurlijk helemaal niets mis mee want dat hoort nu eenmaal bij ons werk wat wij wekelijks doen. Maar ook bij ons zijn er ontwikkelingen binnen het vrijwilligersteam welke wij hierna vermelden.

Jongste medewerker.
Als je zou denken dat ons team in leeftijd ietwat belegen is of dreigt te worden dan moeten we daar een halt aan toe roepen. Want al weer maanden geleden, namelijk op 12 augustus 2008 kwam Henk Rooijakkers ons team versterken.

Henk was bijna zestien jaar toen hij bij Houtvonken begon. Hij is een ijverig student op het Carolus Borromeus College waar hij in 4 VWO zit. Op onze wekelijkse redactieavonden leeft hij zich uit binnen zijn hobby of zelfs zijn grote passie de automatisering. Hij speelt met de bits, bytes, stuurt automatiseringssystemen aan en doet van alles wat daarmee te maken heeft. Het is een leuke medewerker die zijn draai goed gevonden heeft.

Bestuurswisselingen.
Per 1 januari 2009 heeft Thea Fransen het secretariaat van Houtvonken overgedragen aan Jos van de Ven. Thea, die al ruim 30 jaar bij Houtvonken werkzaam is heeft daarvan meer dan 20 jaar het secretariaat beheerd. Zij blijft bestuurslid en naast haar normale werkzaamheden gaat haar aandacht speciaal uit naar de bezorgers, dus de koeriersdienst van Houtvonken.
Henri Meeuwsen, intussen ook al weer meer dan 14 jaar vrijwilliger met als voornaamste aandachtsgebied de automatisering heeft per 1 januari 2009 het vicevoorzitterschap op zich genomen. Hij is intussen al weer 2 jaar bestuurlid en gaat binnen afzienbare tijd de huidige voorzitter opvolgen. Met de wijzigingen is een stuk continuïteit binnen Houtvonken weer veilig gesteld.
En dat wij de nieuwkomer en zij die de wisseling in functie deden alle steun geven en succes toe wensen mag duidelijk zijn.


    MIERLO-HOUT JOJO-WIJK

Op zondag 4 januari 2009 vonden weer vele Houtse verenigingen, raadsleden en wethouders de weg naar de Geseldonk voor de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie. Het was gezellig druk en onder het genot van de muzikale klanken van de Stoomblazerij werden de nodige consumpties genuttigd.
De voorzitter van de wijkraad, Willem de Bruijn hield zijn traditionele Nieuwjaarsspeech genaamd: 'Samenleven doe je niet alleen'. Dit was enigszins wel vreemd omdat vorig jaar nog voorzitter Ad Schepers van de Houtse Kluppels het stokje overdroeg aan Wim Brouns.

Hieronder vind u de speech van de voorzitter van de Wijkraad Mierlo-Hout:

'Iedereen van harte welkom op deze nieuwjaarsreceptie voor de bewoners en belanghebbenden van de wijk Mierlo-Hout. Ik ben blij dat jullie met zovelen zijn gekomen; vooral de fraai uitgedoste verenigingen van Mierlo-Hout en dat terecht deze gelegenheid wordt aangegrepen om met elkaar de beste wensen te delen en bij te praten. En dat onder het genot van een drankje met muziek van de R.K. Brabantse Stoomblazerij 'D'r op as ge mee rijdt'.
Ik wil gaarne met jullie kort terugkijken naar het jaar 2008 en een blik werpen in de toekomst van 2009 en verder. 2008 was een moeilijk jaar voor het wijkgebeuren in Mierlo-Hout; er is namelijk veel gesproken over allerlei prachtige initiatieven, maar er is concreet weinig bereikt. Ik noem in deze slechts 2 spraakmakende voorbeelden:
Het initiatief voor het Multi Functioneel Centrum De Beemd waar 5 partijen, sport; jeugdhonk; Basisonderwijs, peuteropvang en de gemeente elkaar op een zeer positieve manier vinden. Bijna iedereen ziet de win-win mogelijkheden maar vooralsnog blijft deze steken op een gebrek aan politieke wil of een doortastende visie. Ook jeugdoverlast was in 2008 helaas wederom zeer actueel; deze keer vooral in de Houtwijk en er is uiteindelijk veel gesproken met het bevoegd gezag maar dit kwam rijkelijk laat en voelt aan als mosterd na de maaltijd. Ook wat er nu gaat gebeuren ter voorkoming van de overlast in 2009 en met de plannen voor een Jongeren Ontmoeting Plaats / hangplek voor de jeugd van 18+ is nog onduidelijk en geeft mij in elk geval geen goed gevoel voor de nabije toekomst.
Mierlo-Hout is een sterke wijk met veel verenigingen waar vele positieve dingen gebeuren maar we zijn in deze en we voelen ons hierin nog geen onderdeel van de stad Helmond. We zijn geen achterstandswijk zoals bijvoorbeeld Helmond West of vernieuwingswijk zoals Dierdonk en Brandevoort en dreigen klem te komen zitten.
Indien we gezamenlijk niet in beweging komen dreigen we op termijn een jojo-wijk te worden. Een jojo-wijk glijdt eerst af naar een bedenkelijk nivo voordat er structureel wordt ingegrepen. We zijn daarin niet uniek; noch in Helmond noch in Nederland. Edoch ruim 40 jaar na dato moeten we accepteren dat we een wijk met een eigen en dorpskarakter zijn maar dat we ook onderdeel zijn geworden van de grote en mooie stad Helmond. Maar wij, de wijk Mierlo-Hout, is in deze ook aan zet en ik verwacht en hoop, dat we het komend jaar daarin met elkaar kunnen bouwen voor jong (voldoende activiteiten) en oud (WMO; ouderen blijven in de wijk).

Samenleven doe je niet alleen.
En nu iets wat al te lang speelt en waar nu een einde aan dreigt te komen.
Kunst in Ashorst: we hebben een ontwerp; we hebben een begroting en aannemers om alles uit te voeren. De komende maand(en) zullen we nodig hebben om de financiën te regelen en dan kan er begonnen worden met de uitvoering. Indien dit alles lukt, heeft niet alleen Mierlo-Hout maar ook Helmond er een prachtig en indrukwekkend kunstwerk bij; een kunstwerk wat weergeeft wat daar in het verleden allemaal gebeurd is en waar veel mensen nog geen weet van hebben. Veel meer dan dit ga ik nog niet onthullen; wel dat de oorspronkelijke kunstenaar uit Mierlo-Hout komt. En het kunstenaar roaje kan nu beginnen.

Als voorlaatste punt wil ik mijn collega bestuursleden van de wijkraad Mierlo-Hout bedanken voor hun steun en inbreng het afgelopen jaar. We hebben veel gesproken en gediscussieerd over de grote rol en inbreng die ons door alle partijen boven en onder ons wordt toegedicht. Een terechte rol welke we als samenleving nodig hebben edoch welke in praktijk complex en veel omvattend is. Als basis voor het komende jaar hebben we ervoor gekozen om bewust keuzes te maken en niet meer proberen om alles aan te pakken en op te lossen.
Dan wil ik nu als laatste onderdeel van het officiële gedeelte het glas heffen en jullie allemaal een goed en gezond 2009 toewensen.'


    WAT ONS OPVIEL

Goed voorbeeld doet goed volgen.
Jaarlijks wordt er in de nieuwjaarsnacht en de dag daar aan vooraf gaande voor miljoenen euro's aan vuurwerk de lucht ingeschoten. Dit jaar weer voor zo'n slordige € 70.000.000,00. En steeds lijkt het er op dat het vuurwerk, al dan niet legaal, weer prachtiger is maar vooral veel harder moet knallen. Jammer dat sommigen menen dat er met het afsteken van vuurwerk het een en ander moet worden vernield al lijkt het er op dat de vernielingen dit jaar nogal meevallen.

Maar het kan ook anders. Wij troffen op de ochtend van deze oudejaarsdag onze jeugdprins Sven van de Houtse Kluppels aan die met een vriendje op een leuke en veilige manier wat kleiner vuurwerk aan het afsteken waren. Zij hebben waarschijnlijk meer plezier beleefd aan hun vuurwerk dan de vandalen die ook op deze oudejaarsmorgen de afvalbak op de hoek Cederhoutstraat/Mahoniehoutstraat met een doffe knal en metaalgerinkel hebben opgeblazen.


<<< vorige week

09-01-2009 (week 02)

volgende week >>>