<<< vorige

13-06-2003 (week 24)

volgende >>>

 
 
Handhavingprocessen in beeld gebracht. Helmond behoort tot de top in Noord-Brabant.
 

Helmond behoort tot de top van gemeenten in Noord-Brabant op het gebied van handhaving. Dat blijkt uit een evaluatie die is uitgevoerd. In totaal hebben 69 gemeenten in de provincie Noord-Brabant, 5 waterschappen, de Provincie, Rijkswaterstaat en de VROM-inspectie deelgenomen aan deze evaluatie van de handhavingprocessen.
De gemeenten hebben geëvalueerd hoe het met de handhaving is gesteld op het gebied van milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur. Gedeputeerde Staten hebben deze zogenoemde nulmeting inmiddels vastgesteld. Uit de rapportage blijkt dat er over de gehele linie nog veel winst te behalen is, vooral op het gebied van procesmatig werken en communicatie van de handhavingresultaten tussen de verschillende organisaties.
Gebeurtenissen als in Enschede en Volendam, hebben het belang van een goede handhaving aangetoond. Daarom is in januari 2002 tussen ministers en bestuurders besloten om de kwaliteit en professionaliteit van de handhaving te verbeteren. Landelijk is vervolgens een ambitieus kwaliteitsniveau vastgesteld. Alle handhavende instanties zetten zich in om dit niveau voor 1 januari 2005 te bereiken.

Zelfevaluatie.
Door middel van een zelfevaluatie hebben de instanties zelf bekeken in hoeverre zij voldoen aan opgestelde kwaliteitscriteria. De criteria richten zich vooral op het vastleggen en borgen van het handhavingproces. Na verificatie door een extern bureau is gebleken dat de zelfevaluaties op een betrouwbare manier zijn uitgevoerd.

Resultaten gemeente Helmond.
De gemeente Helmond heeft haar milieutaken grotendeels ondergebracht bij de Milieudienst Regio Eindhoven. Het handhavingproces betreffende die milieutaken staat op een relatief hoog niveau. Helmond behoort daarmee tot de top in Brabant, hetgeen niet wil zeggen dat er geen verbeteringen kunnen worden doorgevoerd. Met betrekking tot de handhaving van ruimtelijke ordening en natuurwaarden is nog een langere weg te gaan.

Verbeterplannen.
De gemeenten stellen, net als de overige handhavingorganisaties, op basis van de resultaten van de zelfevaluatie, verbeterplannen op. In een verbeterplan wordt weergegeven hoe de gemeente op 1 januari 2005 aan de kwaliteitscriteria kan voldoen. In een regionaal verband worden afspraken gemaakt om gezamenlijk met andere gemeenten een verbeteringstraject op te zetten waarmee aan de kwaliteitscriteria kan worden voldaan. Werkwijzen en instrumenten worden ook zoveel mogelijk gezamenlijk ontwikkeld.

Resultaten in Noord-Brabant.
Op dit moment voldoen Brabant-breed ruim een kwart (28%) van de gemeenten aan 40 tot 80 procent van de gestelde kwaliteitscriteria die zijn geformuleerd. Voor ruimtelijke ordening en natuur is dat nu nog slechts 11 procent. Een 'slechte' score wil niet zeggen dat er in de praktijk ook slecht gehandhaafd wordt. Het wil wel zeggen dat het handhavingproces beter beschreven en geborgd dient te worden. Op deze manier kan een continue kwaliteit worden gegarandeerd en is deze niet slechts afhankelijk van de kwaliteit van de handhaver in kwestie.

Niet vrijblijvend.
De provincie treedt in dit proces op als regisseur. Zij ontvangt en beoordeelt de verbeterplannen of ze bijdragen aan de beoogde kwaliteitsverbetering. Dit traject is niet vrijblijvend. Provinciebesturen en de ministers zien er op toe dat op 1 januari 2005 het afgesproken kwaliteitsniveau wordt gehaald. Mocht dat niet lukken, dan kunnen de ministers –conform het wetsontwerp Handhavingstructuur- dwingende maatregelen treffen om de uitvoeringstructuur te verbeteren. In oktober 2003 presenteren de provincies gezamenlijk een beeld van de verbeterplannen.

 

 

<<< terug naar index