<<< vorige week

12-12-2014 (week 50)

volgende week >>>



    EXTRA INVESTERING VOOR RENOVATIE GESELDONK

Hoe was het ook al weer? In Houtvonken nr 15 van 11 april presenteerden wij een plattegrond van de Geseldonk zoals die er vanaf midden 2015 uit zou zien. Lang was er door verenigingen, instellingen en wijkbewoners uitgezien naar de plannen die Mierlo-Hout een volwaardig wijkhuis zouden moeten geven. Tijdelijk wat inschikken, andere ruimtes zoeken voor repetities en activiteiten. Afgelopen oktober had de helft van de verbouwing al achter de rug moeten zijn. Maar het liep allemaal anders. En zoals vaak in dit soort gevallen: het kost altijd meer en het duurt altijd langer.

Vorige week heeft de gemeenteraad ingestemd met een extra investeringsbedrag van € 330.000,00. Het gaat vooral om creatief rekenen; zo wordt een ruimte in het gebouw door de gemeente verhuurd en worden er zonnepanelen geplaatst. Door de commerciële huurprijs en de verwachte minderkosten voor energie te kapitaliseren kon ruimte gemaakt worden voor dit extra bedrag. Bedoeling is om medio januari het werk aan te besteden en de werkzaamheden moeten dan op 1 april aanvangen (geen grap!). Er moet opnieuw worden aanbesteed omdat deze zomer er geen aannemer te vinden was die het werk voor het beschikbare budget wilde uitvoeren. De oorspronkelijke planning (beginnen met het linkerdeel en daarna het rechterdeel met de grote zaal) wordt nu omgegooid. Er wordt gestart in de grote zaal. De laatste activiteit zal zijn een opvoering van de Houtse Toneelgroep (die volgend jaar veertig jaar bestaat) eind maart. Het extra geld is nodig voor aanpassingen in de grote zaal. Zo komen er geluidswerende wanden om de zaal in drie delen (inclusief het podium) te verdelen zodat er gelijktijdig activiteiten en of vergaderingen kunnen worden gehouden. Geluiden mogen niet door de wanden of de vloer 'verder worden gedragen'. In die zaal is ook een truss (stellage voor verlichting) gewenst. Extra geld was ook nodig voor de aanpassingen van de toiletten inclusief het toilet voor mensen met een beperking. En uiteraard voor inrichting. Blijft dat nog heel wat aan zelfwerkzaamheid gevraagd wordt bij de inrichting en berging van materialen. Het wordt niet uitgesloten dat er een beroep gedaan gaat worden op particulieren, verenigingen en bedrijven om nog geld te doneren in de vorm van sponsoring, dat kan dan ook zorgen voor een 'wij-gevoel'; het wijkhuis is van ons allemaal.

   
   
   
     

Van links naar rechts en van boven naar beneden: de ruimte die door de gemeente verhuurd gaat worden, ruimte te gebruiken voor cursus en vergadering, multifunctionele ruimte en garderobe, rookhok gaat weg, bar gaat weg uit de muziekzaal, ouderen creatief hoeven niet meer de trap op, er komen twee biljarts in het café, kelderruimte voor jongeren, hier gaat gedanst worden (op een goede vloer), de grote zaal wordt zo aangepast dat die in drieen kan worden gedeeld, de toiletten worden opgeknapt. Vorige bladzijde: de ingang wordt verplaatst.


    LAAT JE ZIEN

Zien en gezien worden.
We zitten er midden in en hebben er allemaal mee te maken. Het worden ook wel de donkere dagen voor Kerstmis genoemd en niet ten onrechte. Op het hoogtepunt van dit jaargetijde wordt het op deze dagen al om vier uur in de middag schemerdonker. En in de morgen is het pas om negen uur licht.

Nemen we daar nog eens bij dat deze duisternis gepaard gaat met weersomstandigheden zoals harde stormachtige wind, mist, regen, hagel en sneeuwbuien, dan mag het duidelijk zijn dat er zeker in het verkeer extra oplettendheid van ons wordt gevraagd. Dat gaat niet alleen op voor gemotoriseerd verkeer maar zeker ook voor voetgangers en fietsers. Deze laatste zijn de meest kwetsbare verkeersdeelnemers. Er alles aan doen om zo goed mogelijk gezien te worden is dan ook noodzaak. Hoe vaak zie je nog fietsers zonder verlichting op de wegen. En juist als deze verkeersdeelnemers ook nog gehuld zijn in donkere kleding dan wordt men niet of te laat opgemerkt. Zo mag ook aan voetgangers, die uiteraard ook verkeersdeelnemers zijn, extra oplettendheid worden gevraagd. Ook u bent minder goed te zien. Wat te denken bij het oversteken van wegen, bij in- en uitritten en op parkeerplaatsen. Met elkaar kunnen we , zeker in deze donkere maanden, bijdragen aan nog meer veiligheid en minder ongevallen in het verkeer.


    HEBT U OOK EEN BEDANKJE GEHAD

Gemeente Helmond bedankt vrijwilligers.
In Helmond zijn meer dan 20.000 vrijwilligers die op een of andere manier vrijwilligerswerk doen. De 'Sterren van 0492' worden ze genoemd en op de gemeente en de organisaties die dat vrijwilligerswerk coördineren, zijn we erg trots.

Op 7 december was het de Nationale vrijwilligers dag en toen heeft de LEVgroep in samenwerking met de gemeente Helmond al die vrijwilligers bedankt. Ook dit jaar is er weer een aantal leuke acties opgezet om die dankbaarheid te onderstrepen en zichtbaar te maken. Een onderwerp betrof een kaart voor alle Helmondse vrijwilligers met de tekst 'vrijwilligers bedankt'. Vijf lokale ontwerpers hebben, speciaal voor De Sterren van 0492, Vrijwilligers Bedankt! kaarten ontworpen. Deze kaarten konden al vanaf begin november opgehaald worden bij het centraal kantoor van LEVgroep. Op de achterkant van deze kaarten was ruimte voor een persoonlijke 'bedankt!' boodschap aan de vrijwilligers. Deze kaarten, voor vrijwilligers die in Helmond wonen, konden worden ingeleverd en zijn op zondag 7 december bij uw vrijwilliger thuis bezorgd.
Maar er waren nog meer verrassingen: Het is natuurlijk al heel leuk om op 7 december een persoonlijke 'bedankt!' te ontvangen, dat is nog niet alles.
Vrijwilligers kunnen op vertoon van hun kaart:


    WAT ONS OPVIEL

Bushalte aangepast.
Wij hadden in Houtvonken 40 een artikel over de naam van de bushalte nabij de voormalige Aldi aan de Heek laan in Helmond. Deze had als naam WC Mierlo-Hout.

  

Dat dit niet meer klopte meldden wij in ons artikel. Blijkbaar leest de directie van Hermes de Houtvonken ook want de naam van de bushalte is enige tijd geleden aangepast. Hij heet nu Walvisstraat. Een naam de duidelijker aangeeft om welke bushalte het gaat.


    IN HET NIEUW

Nooit meer veronderstellen dat vrouwen niet technisch zijn.
De 'oude' machine waarmee Houtvonken iedere week weer van losse blaadjes tot een boekje wordt gemaakt was meer dan 20 jaar oud en liep op zijn laatste machinebenen. De vele en steeds frequentere storingen in de diverse units, gepaard gaande met hoge servicekosten, vroegen om maatregelen. We zijn met onze leverancier in onderhandeling gegaan en zijn tot een deal gekomen.

Met de uitgave van Houtvonken van vorige week hebben wij de bijna nieuwe brocheerstraat (vergaren-nieten-vouwen) in gebruik genomen. De machine moet nog aan onze operators wennen maar ook andersom. De eerste week was de doorlooptijd te lang en werd er nogal wat gevraagd van de vrijwilligers. De nieuwe machine werkt met zogenaamde luchtondersteuning en een goede afstelling is dan ook noodzakelijk. Het samenstellen van de wekelijkse oplage, 5500 stuks, wordt door 3 dames gedaan op de donderdag. Om acht uur in de morgen begint dat werk. De stapels gedrukte vellen worden door de machine gevoerd. Daarna worden deze afgeteld en gebundeld in stapels per straat gereed gemaakt. De bezorgers komen in de loop van de ochtend hun straat of straten afhalen voor de bezorging.


<<< vorige week

12-12-2014 (week 50)

volgende week >>>