<<< vorige week

19-02-2010 (week 07)

volgende week >>>



    HOE DOEN WE HET!

Houtvonkenzitting op carnavalsmaandag (zonder publiek!).
Het is een goede gewoonte dat wij op carnavalsmaandag al in de voormiddag beginnen met het maken van Houtvonken van deze week. Voordeel is dat je de vrijwilligers in een redelijk werkbare staat bij elkaar hebt en toch een fatsoenlijke uitgave kunt produceren. Een nadeel is dat carnaval dan nog ruim anderhalve dag duurt en dat je daar niets meer van mee kunt nemen. Alleen kun je met enige zekerheid het weer nog inschatten en dat was dan ook winterse kou met lichte neerslag in de vorm van 'fijne' sneeuw.

Druk.. druk.. druk en ook nog eens zelf drukken.
In ons vorige nummer gaven wij aan in deze drukke tijden keuzes te moeten maken. De veelheid aan evenementen en de daarbij behorende randverschijnselen dwingen ons daartoe. En we zijn met meerdere mensen alsmaar 'onderweg' en willen er bovenop zitten. Want wat we zelf gezien en ook gehoord, en nog eens gecontroleerd hebben telt voor ons.

Carnaval in beeld.
Dat is ook het geval met de foto's die wij in deze drukke tijden opnemen. Uiteraard zoeken we naar mooie plaatjes maar we willen ook een doorsnee beeld weergeven van wat er te zien was. Voor alle duidelijkheid willen we daarmee aangeven dat onze keuze niet bepalend was voor het beste, de hoogste kwaliteit en ga zo maar door. Daar zijn weer anderen voor.

www.houtvonken.nl
We zijn natuurlijk beperkt in ruimte in onze wekelijkse uitgave. Maar wij willen u verwijzen naar onze website waar u een compleet beeld van de foto's aantreft die wij maakten.

De helpende hand.
Hebt u al eens geprobeerd foto's te maken in het donker? We bedoelen dan natuurlijk goede foto's. En we hebben met meerdere amateur fotografen ons best gedaan tijden de lichtjesoptocht. Maar toch ben je niet helemaal zeker. En dan is er altijd weer een helpende hand, iemand die dat feilloos aanvoelt. Hij is immers al heel lang een beroeps- en persfotograaf. Hij heeft er voor doorgeleerd zou men kunnen zeggen. En als wij in een praatje met Ton van den Meulenhof onze onzekerheden prijsgeven, dan is hij het die belangeloos zegt, dan stuur ik je vannacht toch nog enkele foto's toe. Bedankt Ton.

     
Foto's Ton van den Meulenhof

Klik hier voor de fotogalerij met meer foto's...


    CARNAVAL 2010

Deze carnaval gaat de boeken in als het carnaval van een strenge winter. Winterse omstandigheden met snijdende kou en vooral veel sneeuw. Maar ook het carnaval van vernieuwing, van mogelijkhedenheden om het weer eens wat anders te doen. Soms met wat meer en dan weer met wat minder succes. Maar het punt blijft dat er iets gedaan en ondernomen wordt. Dit was ook het carnaval waarbinnen ook meerdere verenigingen inhoud en mogelijkheden open stellen om het carnavalsfeest te vieren. Verenigingen die naar elkaar toe de hand reiken, niet elkaar de loef afsteken, maar binnen hun mogelijkheden doen waar ze voor staan.

Wooden Light Parade = Houtse lichtjes optocht.
Dit jaar moeten we spreken van optochten. Want ook de verlichte optocht op de zondagavond was een van de nieuwe experimenten. De Wooden Light Parade is een internationaal goed in het gehoor liggende titel voor de Houtse lichtjes optocht. Dit jaar voor het eerst georganiseerd op carnavalszondag.


Foto Ton van den Meulenhof

Deze optocht trok ook weer veel publiek zij het wat minder dan de traditionele zaterdag optocht. De deelname met 20 onderwerpen was dan ook minder en de doorstroming haperde. Het publiek dat aan het einde van de route stond ging al aan het bellen waar de optocht bleef. In deze kou mag het niet zo zijn dat de toeschouwers te lang moeten wachten. Je stond net zo lang als zaterdag voor een relatief korte optocht. Maar ja het is ook weer zo dat de straatlampen uit waren uit en dus moet er een hoop in het donker georganiseerd worden. Wat er zoal niet te versieren valt met licht werd in deze optocht duidelijk gemaakt. De contouren van objecten met kleurige lichtslangen, stralers die de kleurrijke objecten aanlichten en ook moderne LED-verlichting sierde de bonte stoet. Maar er gebeuren ook wonderen. Want daar waar een enorm aggregaat van een mooie boot het begeven had en men dus geen licht en geluid had daar had de prinsenwagen van de Kluppel meer geluk. Ook hun gelicht en geluid was uitgevallen, en dat is balen omdat ook nog juist daar de tv-opnamen worden gemaakt. Maar in enigszins verhitte discussies wordt opdracht gegeven aan een Kluppeltechneut om nogmaals al zijn kennis, kunde en vaardigheden in te zetten om de zaak weer aan de gang te krijgen. De orders verstrekkende, hooggeplaatste Kluppel kijkt heel even omhoog en warempel juist voor de kerk krijgt men het hele zaakje weer aan de praat.
We zouden het bijna vergeten maar deze lichtjesoptocht werd voorafgegaan door de geweldige optocht op carnavalszaterdag. Die optocht was zo langgerekt, terwijl deze mooi aansloot, dat de kop van de optocht al aan de koffie, of iets anders zat, in hoftempel De Geseldonk toen de laatste wagen vertrok. Je kon precies een uur lang genieten van spitse vondsten, mooie wagens, groepen en individuelen. Dit jaar met slechts een muziekkorps maar met heel veel publiek langs de route dat de kou trotseerde. Mede dank zij een vlotte doorstroming was het een genot om deze echte grote en goed verzorgde optocht voorbij te zien trekken. Jammer dat aan het einde van de route voor een afwijking moest worden gekozen vanwege geparkeerde auto's die de doorgang belemmerden.

Klik hier voor de fotogalerij met meer foto's...


    VIJFTIG JAAR GETROUWD

We zitten aan tafel bij Riny van Moorsel en Dora Ramaekers. En ondanks dat Riny herstellende is van een operatie enkele weken geleden, is het ontspannen en gezellig om met het bijna gouden bruidspaar van Moorsel redelijk ver terug te kijken in het verleden.

Beiden zijn geboren en getogen Houtenaren. Riny werd geboren in de Boterstraat, de huidige Burgemeester Krollaan, op 17 april 1932. De wieg van Dora stond aan de Stiphoutseweg, en ook daar zijn de bordjes verhangen want de naam luidt al weer lang Hortsedijk. En als beiden vertellen over hun opgroeien, de lagere school bij onder andere meester van der Heijden en Smolenaars en de zusters Hendrina en Consulata, dan heeft dat toch goede diepe indrukken achtergelaten. Riny ging naar de ambachtsschool en leerde het timmermansvak. Hij werd timmerman gezel. Maar toen hij zijn vakopleiding voltooid had was er te weinig werk in de bouw en begon hij als meubelmaker bij Janssen & Fritsen. Tot aan zijn vut toen hij 58 jaar was werkte hij bij enkele aannemers.
En naast het gegeven dat hij al 48 jaar badminton speelt (zelfs tot zijn 65 jaar competitie) is er voldoende bewijs dat hij een sportief, sociaal en maatschappelijk leven zeker niet uit de weg gaat. Dus maar even een weekindeling. Op de maandag voormiddag zwemmen en na de middag naar het seniorenkoor waar hij al 20 jaar lid van is. Op de dinsdag naar het Gemengd Koor en op de woensdag naar de sportschool. Op de donderdag doet hij zijn wekelijks rondje en bezorgt hij
Houtvonken maar in de namiddag is het prijsrikken. En het kan niet op want de vrijdagmorgen is hij weer te vinden in de sportschool en is het een vast gebruik om het volleybal van Polaris te volgen.
Maar ook Dora volgt doet aan een aantal onderdelen mee zoals het zwemmen, het zingen want zij is al 38 jaar trouw lid van het Houts Gemengd Koor. Daarnaast doet ze wekelijks aan damesgymen en is ze ook in de Huijsakker te vinden voor het kaarten. Na de lagere school, waar Dora toen vanwege de oorlogstijd de 8e en 9e klas deed, volgde ze een coupeuse opleiding en kwam ze tot hun trouwen te werken bij Carp op de testkamer. Het was dan ook heel gewoon dat zij met vlijtige handen de kleren maakte voor zichzelf en de kinderen. En naast al die activiteiten hadden ze ook nog tijd om te genieten van vakanties naar vele landen waarvan Oostenrijk voor hen altijd een topper was.
Riny en Dora leerden elkaar kennen in 1954 op een van de jaarlijkse herdenkingsfeesten van de bevrijding. Het moet goed weer geweest zijn want er lag een dansvloer buiten op de Mierloseweg bij het vroegere bar-dancing 't Hout (nu zaal de Koning). Het was daar dat hij bij het naar huis gaan een 'andere richting koos' toen Dora vroeg of ze met hem mee mocht lopen, en dat kwam zelfs even goed uit.
Ze trouwden op 23 maart 1960. Het was het eerste feest in de splinternieuwe zaal van Harrie van Bragt op de hoek Hoofdstraat-Pastoor Elsenstraat. Ze gingen wonen aan de Palmhoutstraat 12 die tot 1 januari 1968 nog Leliestraat heette onder de gemeente Mierlo. Uit hun herinnering weten ze te vertellen dat de koopprijs van deze splinternieuwe woning (zogenaamde Coppelmans woning) iets boven de 8000 euro bedroeg. Maar gelukkig ontving men ook nog ruim 1800 euro subsidie. Ze zijn erg blij met hun, oorspronkelijk vier kinderen. Maar ze praten ook heel open en met goede herinneringen over hun dochter Brigitte die sinds 1967 helaas niet meer in hun midden is. Ook van de vijf kleinkinderen genieten ze met volle teugen. En in besloten kring met de kinderen, kleinkinderen en de overige familie, vrienden en bekenden herdenken ze hun trouwdag, deze mooie mijlpaal van 50 jaar huwelijk. Dat doen ze op 21 februari 2010 in zaal Adelaars.
Meer dan de moeite waard om het gouden paar vanaf deze plaats van harte te feliciteren en hen een mooie dag en goede toekomst toe te wensen.


    VEEL NATTIGHEID TIJDENS DAUPFIST

Op de woensdag voor carnaval organiseerde CV de Houtse Kluppels voor de eerste keer het daupfist. Vrijwilligers van diverse Houtse verenigingen en prinsen van diverse carnavalsverenigingen werden gedoopt. Dit werd gedaan door Petrus dun Doper, bruur van Johannes dun Doper, zijn misdienaars Sjacobus Biermanius en Adrianus Klasius en de dopers Renedict Baggius en Hanlorius Eikelinus.


Foto Tom Pennings

Zij deden zeer professioneel hun werk en je zou denken dat ze dit wekelijks doen. Slechts één keer was Petrus afgeleid door een afwijkend prentje in zijn boek. Rode oortjes en een lachbui overvielen Petrus, maar hij bleef in zijn rol.
De zaal was goed gevuld toen onderstaande vrijwilligers werden gedoopt onder muzikale klanken van de Bietenrooiers. Carlijn Rijkers van Fanfare Unitas, Cor Ketelaars van C.V. De Kim, Bert Boom van de Kluppelwacht, Kees Quekel van Gilde St. Anthonuis Abt, Anja Luijben van RKSV Mierlo-Hout, Gijs Herpers van Polaris en Melanie van Deursen van DV X-Perience. Toen was het de beurt aan de prinsen van de Spekzullekes, de Kersenpitten, C.V. De Kim, CV de Bromsnorren, de Spruwwejagers en natuurlijk Tonnie 1e van de Houtse Kluppels.
De Kluppels kunnen terugkijken op een geslaagd evenement wat zeer zeker een vervolg zal krijgen in de komende jaren.


<<< vorige week

19-02-2010 (week 07)

volgende week >>>