<<< vorige week

05-02-2010 (week 05)

volgende week >>>



    VAN BOERENBRUIDSPAAR TOT OUDERENMIDDAG

Carnaval staat bij de meeste mensen bekend als een 4-daags feest. Wat veel mensen niet mee krijgen is dat menig carnavalsvereniging al vanaf 11/11 een druk programma heeft af te werken. Niet alleen recepties bij bevriende verenigingen maar ook binnen de eigen club wordt een hele lijst afgewerkt.
Zo ook bij C.V. de Houtse Kluppels. Afgelopen weekend was er weer een die vol stond van activiteiten.


Foto Tom Pennings

Aantekenen boerenbruiloft.
Afgelopen vrijdag was de aantekenavond voor het boerenbruidspaar in zaal De Koning. Vele genodigden werden bij binnenkomst vastgelegd op de gevoelige plaat (of op de SD-kaart?) en tegen de klok van negenen was de zaal volledig gevuld. Deze avond was de avond waarop Jan en Wencke gingen aantekenen zodat ze zondag 7 februari in de onecht verbonden kunnen worden. Met een aantal optredens van de wederzijdse families werd er goedkeuring gegeven aan de verloving en konden de aktes getekend worden.

Wai & Hullie avond.
De zaterdagavond stond in het teken van de eerste show– en zwetsavond. Dit jaar was er besloten de Houtse avond en de show– en zwetsavonden samen te voegen tot de '1e Wai & Hullie-avond'. Een programma gevuld met Houts en regionaal talent betrad het podium. Houts waren de optredens van 'Wai en 'n Bietje', 'De Houtzoekers', het duo 'Pim en Wimpie', Maikel van Hattum en natuurlijk de ex-prinsen. Zij hadden een grootse act met daarbij een optreden van De Toppers. Het regionaal talent werd vertegenwoordigd door drie ijzersterke kletsers. Andy Marcelissen als 'de nieuwslezer', Kitty Goverde als een 'vet, cool wijf' en Jan Strik als 'Hannes' brachten alle drie een hele goede klets waarbij ze veel goede reacties kregen uit de zaal.

Rode rozen.
Ook de uitreiking van de 24 rode rozen is in stand gebleven. Dit jaar werden de Bietenrooiers in de persoon van Antoon Benders in de rozen gezet. De Bietenrooiers bestaan 50 jaar en meer als 30 jaar maakt Antoon Benders daar deel van uit. Tot op dit moment is hij nog steeds de muzikaal leider van deze groep, die geen lid zijn van, maar wel verbonden zijn aan de Houtse Kluppels. Op het moment dat Harold Meulendijks begon te zingen over de rode rozen wist het meerdendeel van de Bietenrooiers wel dat zij de gelukkigen waren, maar voor Antoon bleef het bijna tot het laatste moment een verrassing. En dat siert de persoon Antoon Benders. Voor iedereen klaar staan, maar zichzelf altijd op de achtergrond plaatsen.


Foto Tom Pennings

Ouderenmiddag.
Op zondagmiddag worden de ouderen(?) van 't Hout getrakteerd op een feestelijke carnavalsmiddag. En ook op deze winterse dag is de zaal goed gevuld. Een gevarieerd programma met diverse artiesten van de zaterdagavond traden op. Aangevuld met Gér Durbai, Plus Minus en Janneke Kersten werd de zaal niet alleen op hapjes getrakteerd maar ook op verschillende optredens, van cabaret tot muziek en dans. Rob Scheepers (die van 't Hout) nam de zaal mee op vakantie in Asten in z'n creatie als 'de kampeerder'. Een hele goede, herkenbare klets die uitbundig beloond werd met veel gelach. Als bekende artiest was dit jaar 'Mieke' naar de Geseldonk gehaald. Met vele bekende liedjes werd er volop meegezongen. Na de traditionele loterij werd de middag beëindigd. En niet met de pak koffie en de cake, nee dit jaar was er gekozen voor een waardebon voor deze beide artikelen. De mensen konden daardoor zonder dat ze de handen vol hadden veilig naar huis.

Klik hier voor de fotogalerij met meer foto's...


    WIM VAN LIEROP NAAR 'ARD LEA'

Na zestig jaar verhuist voormalige schillenboer.
Onlang kregen wij het bericht van een op handen zijnde verhuizing naar elders van Wim van Lierop. Wij kozen er voor om niet op de dag van zijn afscheid hem alle goeds toe te wensen maar bezochten zijn nieuwe begeleide woonwerkomgeving op Bronlaak in Oploo. Een voor Wim van Lierop met zorg en gevoel uitgekozen omgeving. Het is niet gemakkelijk om, met een beperking na een ongeval op zijn 7 jarige leeftijd, de plek waar je geboren en getogen bent te verlaten.

Het was op 1 januari 2008 dat Wim van Lierop met handkar uit het Houtse straatbeeld verdween. Het was de dag waarop een einde kwam aan het jarenlange werk van hem als schillenboer. Wim was toen al meer dan 43 jaar lang een wekelijks vast gegeven in de wijk. In de ouderlijke boerderij aan de Houtsestraat deden de dieren zich te goed aan de door hem verzamelde schillen en overige eetbare restanten.
Wim, die intussen 60 jaar oud is, heeft nog tot voor enkele weken gewoond op de boerderij aan de Houtsestraat. Maar hij had intussen afstand moeten doen van zijn vee en de grond achter de boerderij. Hij kwam in de stad wonen want op de weilanden kwam woningbouw, er werd gebouwd in Plan Akkers.
Hij woont nu in de woon-werk gemeenschap Bronlaak in Oploo. Dit bestaat uit een kleinschalige woonomgeving 'Ard Lea' (dat nieuw land betekent). De verbouwde boerderij op drie hectare grond waar tien zorgvragers wonen heeft twee appartementen en andere woonruimten. In een van de appartementen woont Wim. Hij kan hier buitenwerk doen maar er is ook nog een biologische boerderij op 2 kilometer afstand in Bronlaak. Wim wordt goed begeleid door Rini Verwegen die consulent is bij MEE Zuidoostbrabant en die alles in het werk stelt om ook voor Wim een gewenste en meest ideale omgeving te creëren en te behouden.


    WAT ONS OPVIEL

Object met initialen MH met geheimzinnigheid omgeven.
Het kost ons slechts een klein beetje speurwerk om zaken te achterhalen die als openbaar en dus voor iedereen toegankelijk zijn. In dit geval is aankondiging op de gemeentepagina in de Trompetter van 27-11-2009 de eerste aanwijzing. Er lag een aanvraag voor het plaatsen van een object op de rotonde, D'n Haspel.

En volgens informatie bij de gemeente betrof het hier een object (geen kunstwerk) bestaande uit de letters MH met een zelfde hoogte als de lantaarnpalen (4,80 m redactie). Op 5 januari berichtte men dat het slechts om een aanvraag ging en er nog geen besluit over genomen was. Er was dus nog niets definitiefs en er was niets bekend over goedkeuring en plaatsing.
Maar wat schetst onze verbazing als snel daarna piketpaaltjes de grond in gaan en de fundering wordt gemaakt. Dat in het circuit (te hard) gefluisterd wordt dat 'Trix' (voor de minder bekenden en bevlogenen, wethouder Houthooft-Stockx) het komt onthullen over enkele weken.
En nog duidelijker wordt alles als je over de Heeklaan rijdt en op het parkeerterrein van Munsters Staalbouw de bijna 5 meter hoge in staal uitgevoerde letters MH ziet staan. In eerste instantie zou je ook kunnen denken aan Munsters Helmond omdat hun bedrijf onlangs verhuisde van Mierlo-Hout naar Helmond, maar het blijkt toch dat het hier het bedoelde object betreft dat op de rotonde geplaatst gaat worden. Dat de letter H van 't Hout schuin aanleunt tegen de letter M van Mierlo kan niets meer te maken hebben met de eens innige verbondenheid tot aan de annexatie van 1 januari 1968 toen 't Hout een kerkdorp van de gemeente Mierlo was. Veel Houtenaren zijn dan ook van oorsprong Mierlonaren die dus hier, op 't Hout, geboren en getogen zijn maar niet meer leunen op Mierlo.
Het object is tot stand gekomen in samenwerking met de Wijkraad Mierlo-Hout, de gemeente Helmond en een aantal ondernemers met een 'hart voor 't Hout'.
En nu is het ook nog wachten op een echt kunstwerk dat de naam 'De Schaar' mee heeft gekregen en welk geplaatst gaat worden in de wijk Ashorst bij de zogenaamde grafheuvels waar historische opgravingen werden gedaan. Hierover was al heel veel en jarenlang publiciteit vanuit de Wijkraad en wijkvereniging Ashorst.

Wethouder Bethlehem uit Helmondse politiek.
 

Het is al langer bekend maar het afscheid nadert. Wethouder Cees Bethlehem zal na de verkiezingen in maart niet meer terug keren in de Helmondse politiek.
Hij maakt werk van een andere baan en heeft al een deeltijdbaan gevonden bij een groot pensioenfonds. Daar ligt dan natuurlijk alvast een enorme uitdaging. Want zonder een kwalificatie te geven aan dat betreffende pensioenfonds is er de laatste jaren het een en ander te doen geweest over en bij pensioenfondsen. Daarbij valt meteen de dekkingsgraad, de verdampte beleggingen, het doorploeteren tot 67 jarige leeftijd en nog meer perikelen rond pensioenen in.


<<< vorige week

05-02-2010 (week 05)

volgende week >>>