<<< vorige week

16-10-2009 (week 42)

volgende week >>>



    RECEPTIE 50 JAAR BIETENROOIERS

Van Bietenbouwers naar Bietenrooiers.
Als je 50 jaar bestaat, verdien je een receptie en dat is dan ook precies hetgeen waarop blaaskapel 'De Bietenrooiers' zichzelf afgelopen zaterdag trakteerde. In de sfeervolle grote zaal van ontmoetingscentrum 'De Geseldonk' kwamen familie, vrienden, bekenden en notabelen de jarige feliciteren.

Voorop was daar de bevriende blaaskapel 'De Koepelbloazers' uit Lierop, die natuurlijk luid en duidelijk moest laten horen dat ze er waren. Nadat afvaardigingen van verschillende verenigingen uit Mierlo-Hout en daarbuiten acte de presence hadden gegeven, was het tijd voor C.V. 'De Houtse Kluppels' om groots uit te pakken. Uiteraard, zou je bijna zeggen, want 'De Bietenrooiers' zijn al sinds de oprichting van 'De Houtse Kluppels' hun vaste Hofkapel (elders in deze Houtvonken kunt u daar meer over lezen). Met Prins Peter d'n 2e, de Prinsenbegeleiding, de Raad van 11, het Bestuur, een afvaardiging van de Club van Ex-Prinsen en de Dansmariekes kwamen zij massaal binnen, voor de gelegenheid binnengeblazen door 'De Koepelbloazers' (want 'gallie bent er naw toch...'). Met een terugblik op de afgelopen 50 jaar, benadrukten zij de innige relatie met hun Hofkapel. Natuurlijk hadden zij een kado voor de jubilaris, overhandigd door de Club van Ex-Prinsen. Helaas mochten de Dansmariekes hun nieuwe dans nog niet vertonen, die eer is weggelegd voor de nieuwe Prins bij zijn bekendmaking.
Ook daarna bleef het nog lang druk en gezellig. Velen wisten de weg naar 'De Geseldonk' te vinden om samen met 'De Bietenrooiers' het 50-jarig bestaan te vieren. Al met al een geslaagde receptie en een prima opmaat voor de aansluitende reünie. Uit betrouwbare bron kunnen wij u verklappen dat die tot in de kleine uurtjes heeft geduurd...


    BIETEN? OUD IJZER, DAAR ZIT PAS MUZIEK IN!

Ontstaan vanuit 'Fanfare Unitas', vieren 'De Bietenrooiers' dit jaar hun 50-jarig jubileum. Een prachtige mijlpaal en om wat meer te weten te komen, hadden we een interview met Toon Benders, het langst zittende lid van dit moment. 50 Jaar haalt de sympathieke leider (nog) niet, maar toch zéker wel de 35, al weet hij het zelf ook niet meer helemaal precies.

De oorsprong.
We schrijven het jaar 1959. Om de kas te spekken, had 'Fanfare Unitas' het plan opgevat om in Mierlo-Hout deur-aan-deur oud ijzer in te gaan zamelen om dit in 'klinkende' munt om te kunnen zetten. Teneinde dit initiatief kracht bij te zetten, liepen er wat muzikanten mee om met hun vrolijke klanken het volk te laten weten dat ze er waren. Dit vonden zij echter zó leuk, dat besloten werd om binnen de fanfare een blaaskapel op te richten. En u raadt het al, deze blaaskapel noemden zij 'De Bietenrooiers'. Een naam overigens, die een 'bietje' gejat werd van 'De Boertjes van Buuten' van Kees Schilperoort, die voorheen 'De Bietenbouwers' heetten en destijds veelvuldig op radio en TV te horen en te zien waren. Natuurlijk kon een blaaskapel niet zonder vaandel en Marietje Smulders borduurde er toen maar eentje, maar vergat prompt daarop het jaar van oprichting te vermelden. Dit vaandel is nog steeds in gebruik.

Carnaval.
In Helmond begon intussen het verenigingscarnaval zoals wij dat nu kennen langzaam maar zeker vorm te krijgen. Vanuit 'Fanfare Unitas' en blaaskapel 'De Bietenrooiers' ontstond C.V. 't Leeg Fleske'. Allemaal nog niet al te serieus (in zoverre Carnaval serieus kan zijn), maar wel de bakermat van Carnaval in Mierlo-Hout. In 1962 werd besloten dat het tijd was voor een échte carnavalsvereniging. Op de fundamenten van C.V. 't Leeg Fleske' werd C.V. 'Bouwkluppels' gesticht, later omgedoopt tot C.V. 'De Houtse Kluppels'. En de rest is geschiedenis, zoals ze dat zo mooi plegen te zeggen. Sindsdien vormen 'De Bietenrooiers' hun onafscheidelijke Hofkapel en van de grijpstuivers die 'De Bietenrooiers' hiermee bij elkaar sprokkelden, werden af en toe nieuwe instrumenten voor de fanfare gekocht. Het gerstenat dronken ze uiteraard zelf op!

Andere geluiden.
Op een gegeven moment besloten 'De Bietenrooiers' dat het tijd was voor andere muziek. Dixieland was in die tijd mateloos populair, dus werd de blaaskapel omgeturnd in een dixielandorkest met de naam 'Wooden Stripes Band' en werden de boerenkielen ingeruild voor dixieland(streepjes)truitjes. Dit heeft echter niet lang geduurd, want deze truitjes deden toch wel sterk aan een gevangenistenue denken. Terug maar weer naar de roots en naar de naam 'De Bietenrooiers'.

Hoogtepunten.
Tijdens de jaarlijkse uitstapjes van de fanfare naar het buitenland, mochten 'De Bietenrooiers' steevast voor de muzikale omlijsting zorgen. Een van de mooiste herinneringen was dat 'De Bietenrooiers', na met heel veel succes gespeeld te hebben in een drukke winkelstraat, door de plaatselijke VVV werden uitgenodigd om te komen spelen op de 'Loreley Express' tijdens een jubileumtocht van deze D-trein. In de speciaal voor hen gereserveerde coupé vermaakten zij toen een dolenthousiast publiek.
Het 40-jarig bestaan in 1999 werd gevierd met een receptie en een succesvol blaaskapellenfestival in een tent op de parkeerplaats van 'Eetcafé de Barrier'.
Een ander hoogtepunt was de opname van een live-CD in 2000. Vóór de opnames had Leo van de Laar iedereen acht pilskes gegeven en de gevolgen daarvan moesten bij de montage worden weggepoetst(!!). De opbrengst van de CD was echter dusdanig, dat de gehele blaaskapel er een weekje van naar Gran Canaria kon gaan! Optredens aldaar in het 'Heineken House', op de boulevard en in het hotel leverden hen gratis eten en drinken in overvloed op. De hoteldirecteur was in eerste instantie bang voor geluidsoverlast, maar moest later toch wel erkennen dat de hotelgasten er ontzettend van genoten hadden.
Ook noemenswaardig is de introductie van de kruidenbitter 'Bietje'. Een poging om een drankje te stoken van bietensap bleek een mislukking, maar uiteindelijk werd een formule gevonden waarin wel bietensap was verwerkt. Omdat dit drankje, met 16% alcohol, de neiging had te bederven, werd het alcoholpercentage verhoogd naar 28%. Gevolg hiervan was dat het bittertje min of meer onverkoopbaar werd en uiteindelijk heeft men dan maar besloten de restanten bij Jan van den Eerenbeemt door de gootsteen te gieten. Onder het toeziend oog van de douane, zodat tenminste de accijns kon worden teruggevorderd.

Activiteiten.
'De Bietenrooiers' zijn vanaf het begin van het carnavalsseizoen, tot en met Carnaval zelf, actief met spelen voor C.V. 'De Houtse Kluppels', gemiddeld zo'n 20 optredens per seizoen. In de tussenliggende periode wordt gerepeteerd, behalve tijdens de zomervakantie. Dit alles naast de reguliere repetities en optredens van 'Fanfare Unitas'. Jaarlijks op Kerstavond spelen 'De Bietenrooiers' kerstliedjes tijdens de gezinsmis van 17:00 uur (de anekdote gaat dat er sindsdien 300 mensen méér de gezinsmis bijwonen dan daarvoor). Ook worden in de kerstperiode regelmatig bij winkels van AH in Helmond, Nuenen, Geldrop en Eindhoven kerstliedjes ten gehore gebracht.

Jubileum.
Met het uitstapje naar Luxemburg, waarover u in de vorige uitgave van Houtvonken heeft kunnen lezen, werd het startsein gegeven voor de viering van het 50-jarig bestaan. Afgelopen zaterdag 10 oktober was er een druk bezochte receptie en een grandioze reünie in 'De Geseldonk', waar zo'n 85 reünisten op afkwamen. Op zondag 11 oktober ook nog een optreden tijdens de mis in de Lucia-kerk, waarbij de aanwezige kinderen in de kindernevendienst een mooie felicitatie in elkaar knutselden. Voor het voorjaar van 2010 staat een miniconcert gepland tijdens de opening van het 'Rondje Helmond'. Verdere concrete plannen zijn er nog niet, maar als de financiën het toelaten, zal er vast nog wel het een en ander worden georganiseerd!

We begrijpen dat we met dit overzicht lang niet volledig zijn, we zouden er anders een hele Houtvonken mee kunnen vullen. Wel geeft het in onze ogen in essentie weer wie en wat 'De Bietenrooiers' zijn. Wij feliciteren 'De Bietenrooiers' met hun 50-jarig bestaan en wensen hen nog vele mooie jaren!


    MIERLO-HOUT PROMOTION: EEN NIEUWE START

Op maandag 12 oktober presenteerde de 'Stichting Mierlo-Hout Promotion' in een matig bezochte bijeenkomst haar plannen voor een nieuwe start. Er was stille hoop dat ook de kleinere verenigingen en instellingen zich zouden aansluiten, maar dat was vooralsnog helaas niet het geval. Naast het bestuur van de stichting waren er zo'n 18 belangstellenden van 13 verenigingen en andere instanties aanwezig in zaal 'De Koning'. Op een voorstelronde door de aanwezigen en de introductie van het nieuwe bestuur, volgde een uiteenzetting van de visie en de doelen van de stichting. Ondanks dat er (positief) kritische kanttekeningen werden geplaatst en vragen werden gesteld, lieten de aanwezigen zich over het algemeen positief uit over deze nieuwe start. Het werd duidelijk dat MHP een intermediair wil en kan zijn tussen organiserende verenigingen. Verenigingen betrekken, maar ook met raad en daad bijstaan en ondersteunen, zonder de doelstellingen en het 'gezicht' van de betreffende vereniging en of instellingen weg te nemen of te beďnvloeden.
Voor de visie en de doelen van de stichting verwijzen wij u naar de website van de stichting, www.mierlohoutpromotion.nl. Het nieuwe bestuur van de stichting bestaat uit:

Voorzitter : Anton van Lieshout
Penningmeester : Roland Nederveen
Secretaris : Jan Korbijn
Lid : Wim Brouns
Lid / PR : Ad Klaassen

Afgesproken is dat de aanwezigen de gepresenteerde plannen gaan bespreken met hun achterban. De terugkoppeling die hieruit voortkomt, zal op redelijk korte termijn (vroeg in 2010) in een volgende bijeenkomst worden besproken. De stichting zal een datum hiervoor bekendmaken.


<<< vorige week

16-10-2009 (week 42)

volgende week >>>