<<< vorige week

07-08-2009 (week 32)

volgende week >>>



    PAROCHIE ST. LUCIA MIERLO-HOUT 125 JAAR

Dit jaar is het precies 125 jaar geleden dat de parochie St. Lucia werd gesticht. Niet te verwarren met het kerkgebouw aan de Hoofdstraat dat 13 jaar later werd gebouwd en dus 112 jaar oud is. De parochie St. Lucia-Westelijk Helmond, zoals deze officieel heet, bestaat uit de Lucia parochie, de parochie van de Goddelijke Voorzienigheid en St. Anna (Helmond-West) en het uitbreidingsgebied Brandevoort.

Binnen deze parochie zijn drie kerken in gebruik met als hoofdkerk de Luciakerk in het centrum van Mierlo-Hout, de kerk in Helmond-West (gebouwd in 1988) aan de Hornestraat en de kapelkerk van zorgcentrum Alphonsus ook in het centrum van Mierlo-Hout aan de Hoofdstraat.

Drastische inkrimping aantal parochies.
Het bisdom Den Bosch heeft enkele maanden geleden een drastische inkrimping van het aantal parochies aangekondigd. Van de huidige 230 parochies in het bisdom blijven er op termijn slechts 57 over. Deze rigoureuze reorganisatie is al ingezet door het aantal dekenaten met meer dan de helft te verminderen tot 12.

Het bisdom zegt dat de rooms-katholieke kerk geteisterd wordt door vergrijzing en ontkerkelijking. Daarnaast is en wordt het maatschappelijk leven ontrokken aan kerk en geloof (secularisatie) en verzuiling. De inkrimping is een gevolg van de forse terugloop van het aantal priesters, gelovigen en vrijwilligers. Hier liggen allerlei oorzaken aan ten grondslag.

Gevolgen voor parochie St. Lucia-Westelijk Helmond.
Het bisdom heeft aangekondigd dat in de stad Helmond twee parochies blijven bestaan. De Zuid-Willemsvaart, het oude gedeelte van dat kanaal dat dwars door de stad stroomt, vormt de scheidslijn. Maar ook zegt het bisdom dat de parochies nieuwe stijl één centrale parochiekerk krijgt.
Grote vraag voor de huidige parochie St. Lucia-Westelijk Helmond is of deze in aanmerking komt als die enige centrale parochiekerk. Of dit parochiecentrum voldoet aan de faciliteiten en eisen die men daaraan stelt. De recente grootscheepse restauratie is geen criterium daarvoor. Binnen die nieuw te vormen parochie zijn namelijk vier kerken (St. Lucia - St. Trudo - O.L. Vrouw Ten Hemel Opneming – Goddelijke Voorzienigheid) voorhanden die slechts op enige kilometers afstand van elkaar liggen.

Wie bepaalt wat?
Het is duidelijk dat het zwaartepunt van de geloofsgemeenschap van de parochie St. Lucia-Westelijk Helmond in het Houtse ligt. De samenvoeging met Helmond-West en het aansluiten van Brandevoort heeft niet geleid tot uitbreiding van het aantal gelovigen. Ook deze parochie gaat gebukt onder inkrimping, vermindering van betrokkenheid en vergrijzing. Het is niet te voorkomen dat de 'oude' kern gelovigen, van wie de voorouders de kerk nog met eigen handkracht en financiën ondersteunden, snel vergrijst.
Al maandenlang kun je geen krant of periodiek openslaan zonder voorbij te gaan aan artikelen over kerk en geloof. Uitspraken van kerkelijke leiders die veel stof doen opwaaien. Men kan zich afvragen of het doen en laten van verantwoordelijke leiders in de kerk moet kunnen en afgedekt worden omdat er getalsmatig te weinig zijn. Ook de eerste tekenen van verzet binnen de ingrijpende reorganisatie van parochies dienen zich aan. Dicht in de buurt was het in Deurne-Zeilberg en Lierop waar minstens al onvrede werd geuit.
Men zou zich de vraag moeten stellen of er enige sprake van democratisch handelen aan de hervormingen ten grondslag ligt. De basis voor inspraak en medezeggenschap zou minimaal de kern van gelovigen moeten zijn, vertegenwoordigd in een sterk en zakelijk bestuur, parochievergadering en vrijwilligers. Dus zij die samen parochie en de kerk vormen.


    TERUG IN DE TIJD : 1984-2009

Het is een goede gewoonte dat wij in de zomermaanden, in en rond de 'grote'vakantie terugblikken op een aantal zaken die 25 jaar geleden in onze wijk plaatsvonden. Het jaar 1984 was een bijzonder jaar waarin heel veel gebeurde. De rode draad door het jaar heen was de viering van het 100 jarige bestaan van de parochie St.Lucia. Een geweldig feest dat onze wijk in al haar geledingen bezig hield met erg veel belangstelling en druk bezochte activiteiten. Maar het was ook het jaar waarin de zeer geliefde pastoor Antoon van de Ven overleed. In schril contrast staat het wel en wee van de huidige, de nu 125 jarige parochie. Je kunt er niet om heen dat er in 25 jaar tijd verschrikkelijk veel veranderd is binnen de parochiegemeenschap. Niet alleen hier, maar in het gehele land en zelfs wereldwijd. Wat wel staat binnen onze parochiegemeenschap is een prachtig gerestaureerd gebouw, de parochiekerk als centraal punt binnen de wijk. Ook over die ontwikkeling waar men niet omheen kan en waarvoor men de ogen niet mag sluiten publiceren wij de ontwijkingen.


    2009 - PAROCHIE SINT LUCIA 125 JAAR (1)

Een terugblik op het eeuwfeest in 1984.
Dit jaar zal het 125 jaar geleden zijn dat onze parochie gesticht werd en we kijken samen met u terug naar het jaar 1984, hoe toen het eeuwfeest werd gevierd.
Met een heuse 1 aprilgrap in Houtvonken (er zou op het tv-kabelnet een historische video-film worden vertoond waarin het wel en wee van Mierlo-Hout in de afgelopen 100 jaar te zien zou zijn) werd min of meer een eerste aanzet gegeven voor de vele festiviteiten die nog zouden volgen.
Verschillende koren van buiten onze parochie zouden op zondag de viering van (toen nog) 11.00 uur muzikaal opluisteren en op zondag 1 april was dat al meteen een Kamerkoor uit Eersel.
 


(Foto's Archief Houtvonken 1 september 1984)

  


Pastor Brouwers, Pater Coolen en Deken van Lierop

Wordt vervolgd...


<<< vorige week

07-08-2009 (week 32)

volgende week >>>