<<< vorige week

01-08-2008 (week 31)

volgende week >>>



   
IN MEMORIAM TONNIE VERBUNT

Tonnie Verbunt was blij en tevreden in de laatste weken en dagen dat wij haar bij Houtvonken nog in ons midden hadden. Immers heel recent is de koeriersdienst van Houtvonken opnieuw opgezet. En dat met een resultaat dat zeer tot tevredenheid van iedereen, maar in het bijzonder tot tevredenheid van Tonnie stemde en zij genoot van het succes. Ze had geen rust en kon niet leven met het idee dat iets (nog) niet geregeld was. Het vergaren en distribueren van Houtvonken binnen de 'donderdaggroep' was haar aandachtsgebied, en meer dan dat want het groeide zelfs uit tot haar zorg. Meer dan 21 jaar geleden, op 9 juli 1987, kwam zij de vouw- en niet-ploeg van Houtvonken versterken. Toen was het nog allemaal handwerk maar ook toen we onderdelen van dat werk gingen mechaniseren bediende zij ook de vergaarmachine. Als de leeftijd wat vordert en de zeventig ruim gepasseerd is neemt zij het werk als gastvrouw voor de koeriers op zich en doet zij de post. Tonnie was ook een bijzonder proper mens, een echte 'poets'. En ze bezat de gave ook anderen daarop aan te spreken. Met veel moeite hebben we haar kunnen verbieden schoonmaakwerkzaamheden te blijven doen. Bezems dus achter slot en grendel om haar tegen zichzelf in bescherming te nemen.
Tonnie maakte ook nog 17 jaar lang deel uit van ons stichtingsbestuur. Trouw bezocht zij onze vergaderingen en wist ons aan te sporen onze taken goed en op tijd uit te voeren. Met haar oog voor wat er gebeurde in onze wijk, een samenleving waar ze heel veel mensen kende, was haar inbreng oprecht en passend.
Het gezin Verbunt kwam in 1926, Tonnie was toen zes jaar, vanuit Alphen en Riel in de Houtse Boterstraat, de huidige Burgemeester Krollaan, wonen. Haar vader kreeg hier werk bij de Nederlandse Spoorwegen. Zij doorliep hier bij de zusters de lagere school. Na haar schooltijd werkte ze in de huishouding. Maar op haar 21e jaar begint een lange loopbaan in de detailhandel. Ze gaat werken in de winkel van Marinus van de Heuvel aan de Mierloseweg, de eerste Spar supermarkt in Mierlo-Hout. Deze supermarkt neemt ze zelfs over in 1969. Het is dan ook zo dat heel veel mensen haar kennen als 'Tonnie de Spar'. Uniek was het dat Tonnie meer dan vijftig jaar huisgenoot was van 'Marietje de Spar'.
Het is 1987 als ze haar werkzaam leven in de supermarkt afsluit. Ze krijgt nu tijd voor haar vrijwilligerswerk, zoals voor Houtvonken. Maar ook het zingen in het koor, waar ze overigens al in 1959 mee begon, kon ze goed doen omdat ze nu de repetities trouw kon volgen. In 1991 stond zij mede aan de basis van de gemengde zangverenging Crescendo. Naast het gegeven dat ze zelf graag zong, wist zij de koorleden te binden en verlangde zij ook binnen het zingen uiterste inzet. Ze miste dan ook geen repetitie of uitvoering meer. Het koor luisterde dan ook op voortreffelijke wijze de uitvaartdienst op, en de voorzitter van het koor sprak pakkende woorden voor hun gewezen koorlid.
Ook zag je haar vaak in de straten collecteren voor allerlei goede doelen en chauffeerde voor de jaarlijkse dagtocht van de Zonnebloem. Ze ontving de gouden speld van verdienste omdat ze meer dan 25 jaar bloeddonor was. Tonnie was ook binnen een team gastvrouwen jarenlang gastvrouw op de pastorie eind jaren '80 in een pastorloze tijd.
In de vroege ochtend van 23 juli 2008 overleed zij. Ruim één dag daarvoor was zij in goede gezondheid te gast bij haar dames van de 'donderdaggroep' van Houtvonken. Mierlo-Hout nam op 26 juli 2008 afscheid van de vrijwilligster die veel voor de wijk betekende.
En ook wij zullen haar dus bij Houtvonken missen.


    TERUG IN DE TIJD (1)

1983.
De zomertijd met haar vakanties is vaak een ideale moment om eens terug te kijken in de tijd. Met alle goede bedoelingen moeten wij tot de conclusie komen dat we slechts enkele keren in de zomer hieraan toekomen. Dit omdat het aanbod van kopij dat niet toelaat. Maar we doen weer een poging om die draad op te pakken

Van uit de pastorie.
In die tijd troffen we aan het begin van het jaar, maar ook door het jaar heen, stichtende en bemoedigende woorden aan in Houtvonken. Willemien Brinkman-Dekkers en broeder Adrianus werden in het parochiebestuur gekozen. De nu 2 jaar functionerende parochievergadering zocht nieuwe leden. Met het feest van Allerheiligen werden alle namen van medewijkbewoners herdacht en gepubliceerd. Op het einde van het jaar troffen we dan altijd de parochiestatistiek aan. Interessante wetenswaardigheden over de parochie en haar functioneren binnen het maatschappelijk leven in de wijk. Er werd een zeer geslaagde aktie voor Polen gehouden.
Vaak werd in dit jaar ook vooruitgekeken naar 1984, het jaar waarin de parochie 100 jaar bestond.

Fanfare unitas.
Fanfare Unitas telde 150 leden. De fanfare bruiste van de activiteiten want in 1984 moest zij bij gelegenheid van het 60 jarig jubileum haar nieuwe uniformen presenteren. Met tal van acties zoals de skelterraces, het 21 spel en kaartconcoursen was al een flink kapitaal bijeengebracht.


Skelterraces op speelplaats Odulfusschool (Archief Houtvonken 1983)

Houtsdonktrace.
Dat was toen de naam voor de huidige Heeklaan. In dat jaar werd voor de aanleg van dat tracé de 1e informatieavond gehouden. Wethouder Jan van der Zanden, fervent tegenstander van de aantasting van het Groot Goor, zei op de inspraakavond dat zijn bezwaren tegen de komst van het tracé overeind bleven maar dat hij namens de gemeente het plan moest verdedigen en uitvoeren. Bijzonder was dat door de komst van de Heeklaan (en later ook de Brandevoorter Dreef) de verkeersdruk op de Hoofdstraat/ Mierloseweg zou afnemen. Maar dat is nooit waargemaakt. Integendeel zelfs: de Hoofdstraat/Mierloseweg werd alsmaar drukker.

Nazareth Mavo.
Aan de Dolfijnlaan werd in dat jaar de eerste steen gelegd voor deze school. De door wethouder Remmen met zorg gemetselde eerste steen was in de nacht al weer verdwenen. Het was carnavalstijd en de vraag staat nog open of het een als grap bedoelde carnavalsstunt was?

Carnaval.
De optocht was van hoge kwaliteit maar was dat jaar een stuk korter dan in voorgaande jaren. Dat ontlokte de verslaggever een kop te maken die luidde: 'Ge moest wel vlug kieke'. Dora Bijsterveld bestijgt de bühne en klimt in de ton tijdens de show- en zwetsavonden.

  

Dora in de ton (Archief Houtvonken 1983)

 

Carnavalsoptocht op 12 februari (Archief Houtvonken 1983)

Ongeorganiseerde jeugd.
Er is veel te doen over de opvang van de ongeorganiseerde jeugd. Er werd zelfs een bijeenkomst georganiseerd naar aanleiding van een politie optreden tegen een aantal jongeren op 28 februari 1983. Een deel van de jeugd was wel min of meer georganiseerd in AMHOC en bij Globos dat haar naam weer wijzigde in 't Zulderke. Het jongerenonderkomen (de bovenverdieping van de scoutingboerderij aan de Koeveldsestraat) werd in april heropend en ingezegend door pastoor van de Ven en pastor Brouwers.

Krasse dame.
Op 15 april werd Betje Geubbels 100 jaar. Ze verhuisde 11 jaar geleden van Stiphout naar Mierlo-Hout. Met zorg van haar dochters woonde zij nog steeds zelfstandig aan de Karperlaan. Een bejaardenhuis of zorgcentrum was dus niet aan haar besteed.

Wat mag dat kosten?
Bij Tonnie de Spar bedroeg de prijs van één literfles sinas omgerekend 40 eurocent. Nu meer dan 3 keer zoveel. Bij slager Biermans kocht je één kilo magere speklapjes voor € 1,59. En bij 't Pijpke haalde je nog een fles Bols advocaat voor € 4,52.

(wordt vervolgd)


<<< vorige week

01-08-2008 (week 31)

volgende week >>>