<<< vorige week

14-12-2007 (week 50)

volgende week >>>



    EIGEN JEUGDACCOMMODATIE NOG VER WEG!

Wat er aan vooraf ging.
Op 24 augustus 2000 zorgde een vernietigende brand voor het einde van een accommodatie voor de Houtse jeugd. Het toenmalige AMHOC, welke naam later werd gewijzigd in Orion, op de parkeerplaats van RKSV-Mierlo-Hout aan de Wilgenhoutstraat werd na de brand gesloopt.


Wethouder J. Boetzkes tijdens de informatieavond over Orion.

Drie jaar later, begin december 2003, werd een noodvoorziening geplaatst, ook weer op het parkeerterrein op een kleine afstand van het afgebrande gebouw. De toen verantwoordelijk wethouder, Kees Bethlehem, spreekt bij de opening van die noodkeet de verwachting uit dat er binnen twee jaar en nieuwe accommodatie voor de jeugd zou zijn en hij legde toen al symbolisch een eerste steen daarvoor.

Problemen niet opgelost.
Men is nog geen half jaar verder als in juni 2004 een noodkreet volgt. De noodkeet voldoet niet omdat deze veel te klein zou zijn en hangjongeren de omgeving overlast bezorgen. Ook de aangrenzende voetbalverenging RKSV-Mierlo-Hout ondervindt te veel overlast. De noodvoorziening is dus geen succes en het gebruik daarvan ging als een nachtkaars uit.

Skateramp.
Intussen komt er wel een andere jeugdvoorziening, de skateramp op de hoek Wilgenhoutstraat/Heeklaan. Tegen de bedoeling en de verwachtingen in trekt deze plek veel hangjongeren. Zeker niet de doelgroep die men voor de skateramp voor ogen had. Zowel de gebruikers daarvan als de buurt ondervinden veel overlast. En deze plaats is nu juist uitgekozen voor de nieuwbouw van een permanente jeugdaccommodatie.

Wel of niet Orion op deze plaats?
Volgens de bewoners niet en volgens de wethouder wel was de stemming die over dit onderwerp te bespeuren viel. Want het kan u niet ontgaan zijn dat de bouw van een nieuw onderkomen voor de jeugd tot 18 jaar op veel weerstand en verzet stuit. Wethouder Boetzkes kreeg dan ook al meteen het verwijt dat deze avond slechts een informatieavond was en geen inspraak avond. De wethouder pareerde dit verwijt door te zeggen dat een door de burgers gekozen bestuur beslissingen heeft genomen. De mogelijkheden voor inspraak komen in de procedure aan bod. Ook had men zich massaal geërgerd en vond het zelfs schandalig dat de wethouder in de krant een uitspraak had gedaan dat het jeugdhonk op deze plaats bij de skateramp gebouwd zou gaan worden.
Aan deze bijeenkomst was al een emotionele vergadering van de wijkraad op 20 november 2007 voorafgegaan. Dit in aansluiting op een protestbrief van de omwonenden die zowel aan de gemeente, de politie en de wijkraad werd verzonden. Vervolgens organiseert de gemeente Helmond een informatieavond op donderdag 6 december 2007 in de aula van het Dr. Knippenbergcollege aan de Dolfijnlaan. Op die avond zijn dan ruim 100 personen aanwezig. En ook hier lopen de emoties weer hoog op. De overlast van hangjongeren wordt opnieuw duidelijk gemaakt. Zelfs met de keiharde bewijzen van gegooide stenen in de hand. Uiteenzettingen over beschadigde rolluiken, urineren onder carports, ballen trappen tegen garagedeuren en nog veel meer vormen van vandalisme en overlast vroegen de bewoners om maatregelen. Het vertrouwen is helemaal zoek en men vreest voor een aanzuigende werking van hangjongeren rond een jeugdaccommodatie.

Worde de klachten serieus genomen?
Omwonenden geven aan dat hun klachten niet serieus worden genomen en dat er niet wordt opgetreden tegen de vandalen. De ook hier aanwezige buurtbrigadiers zeggen slechts vier klachten ontvangen te hebben. Waarop een buurtbewoner zegt dat hij alleen al vier keer een aangifte deed. De opmerkingen en antwoorden van gemeente en politie zijn wankel en worden met slechts hoongelach afgedaan.
Wethouder Boetzkes reageerde als volgt: 'Overlast moet hoe dan ook opgelost worden, ik zou dat zelf ook niet tolereren'.

Wel herbouw van jeugdaccommodatie, maar niet hier.
Vriend en vijand waren het er over eens dat er een jeugdaccommodatie terug moet komen. Ook de jeugd zelf heeft met een handtekeningenactie eerder dit jaar gepleit voor een onderkomen. Alleen is het duidelijk men het er niet mee eens om dat op deze plaats te bouwen. Na een uitleg over sociale controle rond jeugdvoorzieningen werd door de gemeente gesteld dat er minstens 15 plaatsen op 't Hout zijn onderzocht. De voorgestelde plaats is de enige die er als beste uit kwam. Daarnaast zou een tijdelijke begeleiding, maximaal 3 jaar toezicht waarna beheer en exploitatie door de wijk, de overlast moeten bestrijden.
Op 10 december 2007 is het voorstel 'nieuwbouw Orion' behandeld in de commissie samenleving. En op 8 januari 2008 zal het in de raad behandeld worden. De sfeer onder de omwonenden is echter zodanig dat verwacht moet worden dat bezwaren tegen de wijziging van het bestemmingsplan zullen volgen. Het zal dan nog zeker vijf jaar gaan duren voor er enig zicht is op een jongerenaccommodatie in Mierlo-Hout.
Orion krijgt zeker nog een vervolg.


<<< vorige week

14-12-2007 (week 50)

volgende week >>>