<<< vorige week

16-11-2007 (week 46)

volgende week >>>



    HIJ ZOU HET ZO GEWILD HEBBEN

De prins.
Op zaterdag 10 november was het weer tijd om eens een nieuwe prins carnaval te kiezen bij de Houtse Kluppels. Welkom geheten door de mooie klanken van de Stoomblazerij wist een redelijk aantal bezoekers Hoftempel de Geseldonk te vinden. In de zaal werd de muziek verzorgd door wederom een nieuw orkest wat ook tijdens de carnavalsdagen te horen zal zijn. Het orkest XSME uit Eindhoven wist een gezellige sfeer te creëren met allerlei soorten muziek.

Maar de mensen kwamen uiteindelijk toch vooral voor de nieuwe prins. Nadat Prins Berry en adjudant Han onder muzikale klanken van de Bietenrooiers ontdaan waren van al hun versierselen was het even na elven tijd voor de bekendmaking van de nieuwe prins. Met een schitterend in elkaar gezette dvd-presentatie werd de nadruk op het laatst voornamelijk gelegd op het feit dat het dichterbij was dan mijn dacht. En inderdaad, de woning van de nieuwe prins ligt op een steenworpafstand van de Geseldonk. En die prins... dat is Paul Bakels. Pas in de laatste week van het prinsenraden is zijn naam verschenen in de ton. Dat terwijl er in diezelfde ton een vijftal namen de eerste weken veelvuldig werden genoemd. Het is dus goed en lang stilgehouden.
Paul is met zijn 27 jaar een van de jongere prinsen van de Kluppels (alleen Ad Klaasen ging hem qua leeftijd voor). Hij is een geboren Houtenaar evenals zijn broer John. Zijn vriendin Zana Verbakel is een dochter van Johan, de penningmeester van de Kluppels. Na zijn laatst genoten opleiding voor automonteur aan het ROC in Eindhoven ging Paul werken als vrachtwagenchauffeur. Toch was zijn liefde voor auto's groter en inmiddels is hij werkzaam als automonteur bij een Renault-dealer in Nuenen.
Hij is bestuurslid bij dansvereniging X-perience en al vele jaren maakt hij deel uit van de vriendengroep De Ebbers, die elk jaar weer garant staat voor een geweldige presentatie tijdens vele optochten in 't Hout en omgeving. En wat kan een prins die met zijn handen aan vele auto's sleutelt beter als thema kiezen dan: 'Ut lupt gesmèrt...'.

Ook werd deze avond de nieuwe grootvorst bekendgemaakt. De keuze is gevallen op iemand uit de raad van elf, te weten Marc van de (groot)Vorst. Ook de nieuwe adjudant voor dit jaar is iemand uit de raad, te weten Leon van de Laar.

Het kluppeltje.
Traditie is inmiddels ook dat het carnavalsseizoen wordt geopend op het kerkplein bij het Kluppeltje. Onder genot van een borreltje van de plaatselijke slijter werd het seizoen geopend in het bijzijn van CV de Barrier, CV de Kluppels en CV de Klein Kluppelkes. Er werd een sleutel door Pastoor van de Laar overhandigd aan prins Paul d'n Urste. Vandaar trok het gezelschap naar de Geseldonk voor de prinsenreceptie.

Gezusters Manders.
De receptie was weer een komen en gaan van vriendengroepen, bekende, verenigingen en bevriende carnavalclubs uit de omgeving. Vele handen werden er geschut, vele onderscheidingen uitgereikt en vele borreltjes geschonken. Op deze middag werden ook een viertal nieuwe ere-Kluppels bekend gemaakt. Het imposante lijstje met ere-Kluppels wordt uitgebreid met Ad Dirks, Sjaak Biermans, Peter Slegers en Roland Nederveen.
Hoogtepunt van de middag was het onthullen van de nieuwe kleding van de dansgarde van de Kluppels. Deze dames, onder leiding van Therry Pennings, Bianca en Mandy Baggermans zijn met hulp van wijlen Henny Manders en de ere-Kluppels in het nieuw gestoken. Bijzonder daarbij was de aanwezigheid van alle zusters van Henny en terecht werden de woorden door voorzitter Ad Schepers gesproken: 'Hij zou het zo gewild hebben'. Om een goede traditie voort te zetten van Henny kregen de dames van de dansgarde uit handen van zijn zus een envelop overhandigd. Een lang applaus viel daarna de familie ten deel.
Nieuw dit jaar was ook de oprichting van de Klein Kluppelkes. Onder leiding van prins Mark Feyen en adjudant Sven Schepers betraden de kleinste raad en dansmariekes het podium om hun felicitaties over te brengen. Ook nieuw dit jaar was de onthulling van het boerenbruidspaar tijdens de receptie. Bruid Renate van de Linden en bruidegom Bas van de Voort hadden hun eerste officiële optreden als onofficieel, nog te huwen bruidspaar.
En ook nieuw dit jaar was dat de receptie keurig netjes om vijf uur was afgelopen. Gefeest werd er nog tot een uur of tien. De Kluppels en al hun geledingen konden weer terugkijken op een geslaagd weekend en een zeer goede start van het seizoen.


   
WAT IS EEN INKLAPBARE HOEKWONING?

Het zetduiveltje speelde ons parten.
Het mag dan wel de tijd zijn dat het carnavalsgedruis weer de kop op steekt maar daar heeft het niets mee te maken. Ook niet met een foutieve aanlevering want ook die was correct uitgevoerd. Ook niet met drankgebruik of andere versterkende middelen of ver strekkende middelen.

Nee, we steken de hand in eigen boezem zoals dat hoort en zoeken de 'verschrijving' helemaal bij ons zelf. Het zetduiveltje speelde ons parten zoals dat in vaktaal genoemd wordt.
In de advertentie van Makelaarskantoor Adriaan van den Heuvel, waarin het woonhuis aan de Doctor Dreeslaan 145 werd aangeboden, sloop een storende fout. Want het betreft namelijk een keurig onderhouden en instapklare hoekwoning. En wat gebeurde er, wij maakten daar inklapbare hoekwoning van. Naast onze excuses aan onze relatie namen we ook nog een kijkje bij de woning om onze vergissing ook ter plaatse te controleren. En de foto van het pand bewijst alles. We konden dan ook niets vreemds aan de woning ontdekken. Zeker geen inklapbare wanden, scharnierende of andere zaken die de woning inklapbaar zouden maken. Integendeel, een keurige stabiele goed onderhouden woning waar je zo in kunt stappen.


    FEEST BIJ DE KLUPPELWACHT

In het carnavalsseizoen 1974/1975 is de Kluppelwacht opgericht. Reden dus om na 3x11 jaar een feestje te bouwen.
Oprichters van de Kluppelwacht zijn  o.a. Giel Vervoort, Jan Vervoort, Bert Boom en Tiny van Dongen. Het was in het begin een Hoofdstraatvriendenclub maar in de loop der jaren is het een vriendenclub geworden waar iedereen in principe zich bij aan kon sluiten als hij maar in de groep paste.


Kluppelwacht 1979 (Archief Houtvonken)

Het doel van de Kluppelwacht is het beschermen van de Houtse Kluppel en het spelen van het kluppelspel. De Houtse Kluppel wordt aan het begin van het Carnavalsseizoen uitgezet (verstopt). Als de kluppel door een vereniging of andere groep is gevonden moet volgens de reglementen binnen 24 uur worden gemeld wie de kluppel heeft en aanwijzen waar hij ligt. Bij slechts één persoon van de Kluppelwacht is de vindplaats bekend. Dit is echter wel nodig om het spel eerlijk te kunnen spelen. Aan de hand van tips in o.a. Houtvonken moet een volgende groep hem proberen te vinden en ook weer handelen volgens de reglementen. Zo gaat dat door tot een week vóór carnaval de kluppel wordt overhandigd door de laatste vinders in ruil voor twee vaten bier. Ook alle groepen die eerder in dat seizoen de Kluppel in hun bezit hebben gehad mogen deze twee vaten mee leeg komen maken.
John Adelaars: 'We zijn ook regelmatig buiten 't Hout actief geweest. We hebben meerdere carnavalsattributen 'ter bescherming ingenomen' zoals in Helmond  De Kei, in Mierlo De Kers, in Stiphout De Spurriezeier en zelfs de Bavaria bierwagen.'  Dergelijke attributen worden ingenomen omdat ze 'niet goed verzorgd worden'. Maar door het spel op een eerlijke manier te spelen komen alle attributen 'tegen een redelijke vergoeding' weer op tijd bij de rechtmatige eigenaren terug.
De animo om het kluppelspel te spelen is wel enkele jaren wat minder geweest. In het begin werd nog gespeeld met de grote kluppel die ook ieder jaar de optocht op 't Hout aanvoert. Het  was nogal problematisch om de kluppel te verplaatsen en hoofdzakelijk groepen uit de boerenstand zoals bijvoorbeeld diverse splintergroepen van de KPJ en de Club van Duvel en Geweld speelden het spel.  Nadat men  is gaan spelen met een veel kleinere kluppel is het kluppelspel weer nieuw leven ingeblazen en tot op de dag van vandaag met heel veel succes.
De Kluppelwacht heeft ook nog tien jaar de Boeren Bruiloft georganiseerd. Aan de hand van een draaiboek dat de kluppelwacht heeft gehaald bij de Spruwwejagers in Mierlo is men hiermee begonnen. De eerste jaren vond het evenement plaats in Zaal Adelaars en ieder jaar werd het grootser en professioneler. Toen de zaal van Adelaars werd verbouwd heeft de Boeren Bruiloft nog een keer plaatsgevonden in een grote tent op het terrein van Jansen en Fritsen waarna vanwege de enorme toeloop werd overgestapt naar de Geseldonk. Hier heeft de Kluppelwacht nog twee jaar de Boeren Bruiloft georganiseerd. Omdat de Kluppelwacht zich toch weer meer met het kluppelspel en de optocht wilde gaan bezighouden heeft men van verdere organisatie van de Boeren Bruiloft afgezien. Na een jaar zonder Boeren Bruiloft is dit evenement met heel veel succes overgenomen door De Houtse Kluppels.
De laatste jaren manifesteert de Kluppelwacht zich vooral ook in de optocht. Was het voorheen zo dat men allen maar in de optocht meedeed voor het meedoen,  de laatste jaren gaat de Kluppelwacht voor de prijzen. Zo hebben de (momenteel twaalf) mannen van  de Kluppelwacht bij de Keiebijters al een keer een tweede prijs behaald bij de grote wagens maar altijd zitten ze wel bij de eerste acht. Ze gaan er voor om nog eens een keer de eerste prijs in de wacht te slepen.
Op zaterdag 24 november gaat de Kluppelwacht het 33-jarig jubileum vieren in Zaal Adelaars waar u van 19.00 uur tot 21.00 uur de gelegenheid krijgt om de Kluppelwacht te feliciteren. Hierna zal het feest, zeker niet geruisloos, worden voortgezet.
Al ruim 200 aanmeldingen zijn  er binnen voor het feest maar ook iedereen die zich niet heeft aangemeld en zich enigszins verwant voelt met de kluppelwacht is van harte welkom.
Kluppelwacht, van harte gefeliciteerd en op naar de 44.


<<< vorige week

16-11-2007 (week 46)

volgende week >>>