<<< vorige week

02-11-2007 (week 44)

volgende week >>>



    SANERINGSREGELING RAILVERKEERSLAWAAI

Wat is saneringsregeling railverkeerslawaai?
Het is een bekend gegeven dat er een drukke spoorlijn de wijk Mierlo-Hout dwars doorsnijd. Dagelijks passeren honderden goederen en personentreinen over deze belangrijke railverbinding. En er is zeker de laatste tijd nogal wat te doen en er staat nog veel te gebeuren over deze spoorlijn. Wij sommen er een aantal op:


De foto's bij dit artikel geven slechts de beelden weer van de
saneringsomgevingen. Hieraan kunnen géén conclusies worden
verbonden met de te saneren woningen die op deze foto's voorkomen.

Meerdere aangrenzende wijken.
Over dat laatste punt gaat dit bericht. Want op de klankbordgroepvergadering van 18 oktober 2007 werd hierover een toelichting gegeven door de gemeente. Omdat het belang zich uitstrekt over meerder Helmondse wijken waren ook vertegenwoordigers van wijkraden van die andere wijken uitgenodigd.

Geluidswanden en woningsanering.
De aanpak van geluidsoverlast langs spoorlijnen wordt de komende jaren in kaart gebracht. Vervolgens zullen de uitkomsten worden uitgewerkt en gerealiseerd. Voor zover men daarover een inschatting kan maken moet de geluidsoverlast in 2010 binnen de daarvoor gestelde normen in kaart zijn gebracht. Maar het kan nog tot 2020 uitlopen voor de sanering helemaal achter de rug is. De saneringsregeling bestaat uit het aanbrengen van geluidswerende wanden, sanering van woningen en het aanbrengen van zogenaamde raildempers.
Dit is een taak van Prorail, de beheerder van de spoorlijnen, de aanliggende gemeentes en het ministerie van VROM. Door Prorail zijn de geluidsbelastingen in kaart gebracht aan de hand waarvan de saneringsmaatregelen moeten gaan plaatsvinden. Voor het project is subsidie beschikbaar en voor het verkrijgen daarvan is het nodig dat in het voortraject de aanvraag, en dus voorbereiding, voor het einde van het volgende jaar wordt ingediend door de gemeente.

Woningen gebouwd voor 1987.
Woningen in het saneringsgebied, die gebouwd zijn voor 1987, voldoen voor wat betreft isolatie en geluidswering niet aan de normen voor geluidsbelasting. Voor het gehele spoorwegtraject in Helmond zijn dat 400 woningen. En het is duidelijk dat er daarvan een aantal  op het gedeelte van het traject dat door Mierlo-Hout loopt staan. Welke woningen dat precies betreft is nog niet bekend maar het is vrij logisch dat dit woningen betreffen langs alle parallelwegen en de Slegersstraat/Agathastraat.

Betuweroute.
De vraag aan wethouder Houthoofd-Stockx  of de Betuweroute een positieve uitwerking had op de vele treinbewegingen op deze spoorlijn antwoordde ze kort en duidelijk. 'Het is niet te verwachten dat de drukte op deze spoorlijn zal afnemen. Het is een zeer belangrijke spoorwegverbinding vooral ook met Duitsland. De Betuweroute sluit voorlopig nog niet aan op het Duitse spoorwegennet en mede daarom is een vermindering niet te verwachten', aldus de wethouder.


   
NIET TE SPAREN VOOR SLOPERSHAMER?

Sloop Hoofdstraat 181.
De aangekondigde sloop van het herenhuis aan de Hoofdstraat 181 waarvoor door de gemeente een sloopvergunning is afgegeven (verzenddatum besluit 09-10-2007 Registratienummer 2007-09376) roept vragen op. De reacties zijn van hoe het mogelijk is dat zulk een mooi en karakteristiek pand tegen de vlakte zou moeten. Het pand past in het 'dorpsbeeld' en maakt deel uit van een aantal deels monumentale panden aan de Hoofdstraat. In deze rij kunnen onder andere genoemd worden het de Odulfusschool met broedershuis. De kerk en pastorie. Maar ook het voormalige Unitasgebouw met meteen daar weer naast het perceel waarop een statig herenhuis. Door ontwerpers en architecten omschreven als de prachtige monumentale wand in het centrum. Dit in contrast met de daar tegenover, aan de andere kant van het plein, de nieuwbouw van winkels en appartementen. Sloop vindt men zonde temeer omdat het pand bouwkundig in goede staat is. Gezien de vele reacties zullen wij proberen de juiste feiten en gegevens te achterhalen.


   
WAT ONS OPVIEL

Aanpassen en vernieuwen kost tijd en veel werk.
De kwaliteit van onder andere foto's in Houtvonken laat de laatste tijd te wensen over. Wij weten dat en doen er alles aan dit te verbeteren. Maar we weten ook wat de oorzaak daarvan is en met die wetenschap kunnen we dan ook stellen dat we op termijn weer een prima kwaliteit kunnen garanderen.

Mogelijk is het u bekend dat onze vrijwilligers wekelijks het blad van het begin tot het einde maken. Dat wil zeggen dat ook een belangrijk onderdeel, het drukken, in eigen huis gedaan wordt. Meer dan veertig jaar drukten wij Houtvonken op offset machines. Maar dat drukproces is intussen enigszins achterhaald en er zijn eenvoudigere printprocedures. Toen vervanging van de offsetpersen aan de orde kwam hebben wij besloten een nieuw modern printsysteem aan te schaffen. In de nieuwe printgang is het voor een optimale kwaliteit noodzakelijk dat ook de opmaak via de computer rechtstreeks in het printsysteem wordt ingebracht. Op dit moment draaien we wekelijks dubbel, dat wil zeggen gedeeltelijk zowel op de oude als op de nieuwe machines. Naast de technische omschakeling moeten ook onze vrijwilligers leren omgaan met de nieuwe methode en dat kost tijd. Medewerkers moeten anders gaan werken, of zelfs helemaal omschakelen in het wekelijkse proces.
Als u ons de tijd gunt kunt u er van op aan dat wij ons zodanig inspannen om er beter uit te komen.

Ook Houtvonken in korte vakanties.
De afgelopen week was het voor de leerlingen van de scholen herfstvakantie. Dat betekende ook dat Houtvonken voor de eerste keer door een groep vrijwilligers bij u werden bezorgd. Door de leiding en koeroers van de scholen bleek het onmogelijk om ook in die korte vakanties de Houtvonken bezorgd te krijgen. Met deze 'vakantiekoeriers' maakten wij de afgelopen zomer afspraken en vroegen hen om ook in de korte schoolvakanties de Houtvonken te bezorgen. Met een brief bevestigden wij die afspraken naar al die vrijwilligers. En ze kwamen netjes opdagen om hun straatje of straten te doen. Zij die verhinderd waren zorgden keurig voor een afmelding of zelfs voor vervanging. Ook dat is vrijwilligerswerk.

Rechtgezet.
In onze uitgave van 28 oktober 2007 (nummer 43) plaatsten wij op pagina 9 een artikel over de sloop van het pand Hoofdstraat 181. In het gesprek dat wij daarover hadden met de laatste eigenaar P. van Gastel kwamen wij tot de conclusie dat het pand in 1937/1938 gebouwd moest zijn door aannemer van Engeland.

Met dank aan de oplettende lezers die ons opmerkzaam maakten met de juiste gegevens en aanvullingen.


<<< vorige week

02-11-2007 (week 44)

volgende week >>>