<<< vorige week

13-04-2007 (week 15)

volgende week >>>



   
PLAN HOUTSE AKKER

Het laatste redelijk groot uitbreidingsplan waar nog een behoorlijk aantal laagbouw woningen gebouwd kunnen gaan worden is de Houtse Akker. Dit gebied is ook wel eens aangeduid als 'De Barrier 2' maar sluit voor de naamgeving nu aan op het grote gebied akkers

Plangebied.
Ingeklemd tussen Kromme Haagdijk, Houtsestraat, Eikenwal/ Eindhovens kanaal en hoogspanningsmasten zal het plan Houtse Akker gerealiseerd moeten gaan worden. Een gedeelte van de Elderse Loop vormt onderdeel van het plangebied. Volgens het bestemmingsplan 'Houtse straat e.o.' waarbinnen dit plangebied ligt,  is de voorgestane herontwikkeling van dit gebied echter niet mogelijk. Het plan kan worden gerealiseerd met behulp van de zogenaamde zelfstandige projectprocedure in het kader van art. 19 lid 2 van de WRO. Dit betekent dat het college van B&W vrijstelling kan verlenen van het vigerend bestemmingsplan.  Het project is voorzien van een goede ruimtelijke onderbouwing waardoor vrijstelling mogelijk is. Het stedenbouwkundige plan komt overeen met ligging, aard en omvang van het plan 'Houtsestraat e.o.', alleen het stedenbouwkundige ontwerp is gewijzigd. Daarom is een nieuwe beleidsmatige afweging voor het realiseren van woningbouw op deze lokatie niet noodzakelijk. Bovendien is het planologisch beleidskader van de diverse overheden t.a.v. deze ontwikkeling op hoofdlijnen niet gewijzigd. Het project Houtse Akker is vergelijkbaar met het oorspronkelijke plan qua bebouwingsdichtheid.

Aantallen en woningtypes.
De differentiatie in woningtypen is echter wel toegenomen. Het plan betreft 96 woningen. De gemeente zal 29 kavels uitgeven aan particulieren: 23 vrijstaande woningen, 4 twee-onder-één kap woningen en 2 vrijstaand geschakelde woningen.
Ontwikkelaars zullen in totaal 55 woningen realiseren: 15 vrijstaand geschakelde woningen, 18 twee-onder-één kap woningen en 22 rijwoningen. Bovendien zullen 12 patiowoningen voor ouderen worden gerealiseerd door SIR 55+.
Stichting Initiatieven Realisatie 55+ Woningbouw (SIR-55) is midden jaren '80 ontstaan uit een initiatief van drie echtparen van 55+ die zich afvroegen: 'Hoe willen wij later graag wonen?'. Na een inventarisatie resulteerde dit in een Programma van Eisen. Een programma dat dus door de consument zelf is opgesteld en voortdurend door de consument wordt aangescherpt! Zo moet een bewoner zo lang mogelijk van zijn SIR woning kunnen genieten door aanpassingen die eenvoudig realiseerbaar moeten zijn. Aan toegankelijkheid en veiligheid worden hoge eisen gesteld en de woningen moeten worden gebouwd met zoveel mogelijk onderhoudsarme materialen.

Duurzaamheid en energiebesparend.
De wijk Houtse Akker sluit aan bij de reeds bestaande wijk Akkers zoals die in de afgelopen jaren is gerealiseerd. Ook in deze wijk zijn, naast de toepassing van diverse vormen van duurzaam bouwen, een aantal aspecten van duurzame energie toegepast en dan met name van zonne-energie.
De Houtse Akker is onderverdeeld in deelgebieden met elk hun eigen typering en architectuur. Zo volgt deelgebied de wijkrand de meanderende loop van de Elderse Loop, welk principe aansluit op vormgeving van 'slingerwoningen'in Akkers ('t Veld). De woningen zullen een lessenaarsdak krijgen met een dakhelling van 20-25 graden. Deelgebied Plein vormt samen met de wijkrand een overgang tussen de meanderende structuur van de Elderse Loop en de lineaire structuur in het zuidelijk deel van het gebied. De woningen krijgen een eigentijdse architectuur. Deelgebied Ruggengraat is de noordzuiddrager die diagonaal staat op de richting van de Akkerwegen evenals de Dreven en de Gaarde in de Akkers. De woningen krijgen flauwe lessenaarsdaken (grasdaken/sedumdaken). Deelgebied Linten zijn de oude lijnen in het gebied die de wijk zijn eigenheid geven. Het zijn de oude wegen die geleidelijk verdicht zijn met bebouwing waardoor de Linten een zeer gevarieerd bebouwingsbeeld hebben. De woningen aan de Kromme Haagdijk bestaan uit vierkante/rechthoekige massa's met platte daken. De 2 nieuwbouwwoningen aan de Houtse straat moeten worden ingepast tussen de bestaande woningen.

De straten, ontsluiting en inpassing in de omgeving.
De Akkerwegen in deelgebied Akkers zijn rechte straten, evenwijdig aan elkaar, die de oude verkaveling van de akkers voelbaar maken; de verhoogd gelegen akkers. De Akkerweg is hierin de hoofdontsluiting. De woningen hebben een lessenaarsdak.
Anders dan in de Akkers waar de steenkeuze van de woningen overwegend uniform is zullen in de Houtse Akker ook witte gevels en elementen worden toegepast. Per deelgebied zullen eisen worden gesteld aan de te gebruiken materialen, kaptypen en kleuren. Ook is er gestreefd naar zoveel mogelijk gecombineerde inritten en een minimum aantal enkele inritten. Als erfafscheiding zullen hoofdzakelijk beukenhagen worden toegepast. Hagen in voortuinen worden in dit plan door gemeente danwel ontwikkelaar aangelegd.
De sfeer in de wijk Houtse Akker zal net als Akkers een sterke relatie hebben met de omgeving. Deze relatie wordt versterkt doordat de karakteristiek van de omgeving in de vormgeving van het plan terugkomt. Elementen uit het Brabants landschap als beukenhagen en eikenlanen zijn ook in de Houtse Akker een belangrijk deel van het ontwerp.
Indien U uitgebreid geïnformeerd wilt worden over dit plan kunt U kijken op www.helmond.nl >> Plannen & Projecten >> Ruimtelijke Plannen. Op deze pagina gaat U naar Bestemmingsplannen >> Houtse Akker.


<<< vorige week

13-04-2007 (week 15)

volgende week >>>