24-06-2005 (week 25) |
HOUTVONKEN BEDANKT KOERIERS
Koeriers op stap.
Het einde van het schooljaar is weer in zicht. Dat
betekent ook dat de basisscholen hun leerlingen van groep acht 'afleveren' aan
het voortgezet onderwijs. Dat heeft weer tot gevolg dat een aantal koeriers van
de Houtse basisscholen hun wekelijkse koerierswerk voor Houtvonken beëindigen.
Ze hebben dan meestal twee jaar als koerier hun werk gedaan en dat is een mooie prestatie. Ze worden hierdoor bewust van de inzet voor anderen en daardoor te werken aan de samenleving. In dit geval voor de Houtse samenleving. Wij bedanken de koeriers die de stap naar het voortgezet onderwijs maken. Maar wij vertrouwen er ook op dat de nieuwe koeriers van de nieuwe groep acht en die van groep zeven het komende jaar hun best doen om Houtvonken te bezorgen. Onder begeleiding van leerkrachten en medewerkers van Houtvonken togen ze op zaterdag 18 juni 2005 weer met 120 in getal naar Bobbejaanland in België. En met wat zakgeld toe boden wij hun dat reisje aan voor bewezen diensten.
Misdienaars liften mee.
Voor 120 koeriers te vervoeren heb je drie bussen
nodig en dan hou je plaats over. Dan vang je twee vliegen in één klap om die
overblijvende plaatsen in te vullen. Daar passen dan net de misdienaars en
misdienettes bij die ook goed werk doen in de kerk. Dus hadden ook zij met hun
begeleiding hun jaarlijks uitstapje.
WAT ONS OPVIEL
ProTour ook door
Mierlo-Hout.
Het is zondag 19 juni 2005 als voor de tweede dag de
temperaturen zomerse waarden bereiken van meer dan 30 graden. Door die
verzengende hitte werd in dat weekend veelal verkoeling gezocht in de schaduw of
aan het water en op de wegen daar naar toe en terug vormden zich dan ook vele
kilometers files. Maar ook op de zondag was er rond Helmond geen doorkomen aan.
En niet omdat wij zo rijk zijn aan water en waterpartijen, uitgezonderd de
Berkendonkse plas waar het ook bijzonder druk was.
Neen, de snelweg, de A270 van Helmond naar Eindhoven, moest lange tijd afgesloten worden voor een groots wielerevenement de ProTour. Komend vanuit Eindhoven lag het keerpunt op de Kasteel Traverse, de kruising met de Koninginnewal (politiebureau). Een vlak parcours hoewel de verhoogde Traverse daar waar deze de Zuid-Willemsvaart kruist genomen moest worden en dat met die tropische hitte. Lichtelijk bergaf, dan vol in de remmen op het keerpunt en dan stampend bergop de Traverse op. De ProTour komt volgend jaar terug en gaat dan ook door onze wijk. Een stuk Europaweg gaat over Houts grondgebied. De omgeving rond de Hortsedijk zou uitstekend plaats bieden voor een enthousiast publiek. Op het Hout zit van oorsprong rennerstalent en we hebben ook nog een zeer actieve tourclub. Misschien een suggestie om bij een volgende editie van de ProTour rond de passage Hortsedijk een evenement op te zetten. Dus een soort wielerkermis aan de rand van 't Hout.
TON VAN DEN HOOGENHOFF KLAPT UIT DE SCHOOL
Normen en waarden moeten
bijgebracht worden!
Soms denk je van iemand dat het een geboren en getogen
Houtenaar is omdat je hem of haar altijd tegenkwam of in dit geval bij hem op
school zat als ouder en later ook weer je kinderen. In dit geval spreken we met
de 59 jarige Ton van den Hoogenhoff die op donderdag 30 juni een
onderwijsperiode van bijna 39 jaar afsluit.
Maar in het vraaggesprek blijkt al snel dat hij werd geboren in Aarle-Rixtel en op 4 jarige leeftijd naar Lierop verhuisde. Nadat hij de gebruikelijke lagere school had doorlopen gaat het onderwijs via de toenmalige ULO naar de kweekschool in Eindhoven. Na dat het onderwijzersdiploma behaald was kreeg hij van een buurvrouw een tip dat er in Mierlo-Hout een nieuwe school gebouwd ging worden. En die eerste sollicitatie was meteen raak. Ton herinnerd zich de kamer in de pastorie die vol met sigarenrook gevuld was waar hij het gesprek voerde met het kerkbestuur dat toen ook het schoolbestuur vormde. Zeker was dat daar toen een aantal heren, pastoor van de Ven, Sjef Remmen, broeder Adrianus en Thijs Moons aanwezig waren. Het was 1966 en hij begon in een twee klassige school, de nieuwe Jorisschool in klas 3, nu groep 5. Tijdelijk in de Lucia meisjesschool aan de Hoofdstraat want de Jorisschool zou gebouwd gaan worden en die was na twee jaar gereed. Mierlo-Hout groeide en zo werd ook in 1971 basisschool de Zeester, nu genaamd het Baken, gebouwd. Zijn sollicitatie als hoofd van de school, intussen is die functie directeur, was snel beklonken. Daar werd begonnen met vier klassen en dat is nu uitgebreid tot 10 klassen. De fusies en veranderingen volgden elkaar snel op. De fusie met de Koperwiek, de integratie van het basis- en kleuteronderwijs, ouderraad, medezeggenschapsraad enzovoorts. In 1991 vierde hij zijn 25 jarig jubileum in het onderwijs. En als hij op 30 juni aanstaande afscheid neemt kan hij terugzien op 39 jaar onderwijs. Hij maakte het breken en bouwen van het onderwijs mee. Hij zag en merkte aan het leerlingenaantal de groei van Mierlo-Hout. Voor hem was het zeker geen sleur. De moeders van nu, die hij ooit in de klas had, komen nu hun kinderen naar school brengen. Dit bracht hem een op het idee. Hij overhandigde aan een aantal moeders een door hem bewaarde tekeningen. Die moeders maakte eens die tekening die ze gemaakt hadden bij een bepaalde gelegenheid. Ton van den Hoogenhoff gaat zich voorlopig nog projectmatig bezig houden met wat bovenschoolse werkzaamheden. Maar voor dat hij dat gaat doen biedt het bestuur hem een afscheidsreceptie aan. U kunt hem op donderdag 30 juni 2005 tussen 16.30 en 19.00 uur de hand drukken op de speelplaats van basisschool 't Baken.
24-06-2005 (week 25) |