<<< vorige week

25-03-2005 (week 12)

volgende week >>>



   
DE PAROCHIE LEEFT!

Als dit jaar een lentezon zich voor de eerste maal laat zien is het zondag 20 maart 2005. Het is dan ook Palmpasen, de zondag voorafgaande aan het begin van de zogenaamde Goede Week. Een week met onder andere Witte Donderdag en Goede Vrijdag aan de vooravond van het hoogfeest van Pasen.

Dit zijn eeuwenoude kerkelijke tradities en gebruiken die ook binnen de parochie St. Lucia Westelijk Helmond gevierd worden. Maar de parochieleiding onder aanvoering van pastoor van de Laar weet deze belangrijke kerkelijke dagen eigentijds te maken. Passend en ook pakkend binnen een veranderende wijze van geloven en geloofsbeleving, de invulling daarvan binnen alle lagen van de bevolking en leeftijden.
En zo werd dan ook het weekend van Palmpasen, Palmzondag, opgezet met een aantal aansprekende evenementen die door erg veel mensen werden opgeluisterd. Dit getuige een tot op de laatste plaats bezette parochiekerk tijdens de gezinsviering op zondagmorgen. Maar ook een activiteit die met de aanstaande restauratie van de kerk verband houdt, de vrolijke palmpaasoptocht en de onthulling en inzegening van een monument op het kerkhof en de introductie van 'restauratiepakket'. Ook werd deze dag nog stilgestaan bij de huldiging van twee leden van de lezerskring. Dit alles geeft aan dat er veel belangstelling is voor parochiële activiteiten en dat de parochie dus leeft.

Gezinsviering Palmpaasoptocht.
Een record aantal kinderen, zo tegen de 150 in aantal, vormden een  lange bonte rij met prachtig en kleurrijk versierde palmpaasstokken. Voorafgegaan door het gilde St. Antonius Abt trok deze sierlijke stoet de kerk in waar de gezinsviering werd bijgewoond. Deze viering werd muzikaal opgeluisterd door het opleidingsorkest van fanfare Unitas die gedragen muziek speelde. Na deze aangepaste viering trok deze stoet naar het parochiële kerkhof.


Palmpasenoptocht.

'Je kwam niet, je ging niet, je bent!'
De omgang met en de gebruiken rond het ongeboren kind vragen in onze tijd om aandacht en aangepaste beleving. Dat vraagt dan ook van de kerk hierin mee te gaan en daar op een andere en dus eigentijdse wijze aandacht voor te hebben. En de parochie heeft daar zeker gehoor aan gegeven door een monument te laten ontwerpen. Frank Kuijpers en Jacolien Kanters hebben in gegoten brons het begin van elk leven uitgebeeld. Het werk is gegoten bij bronsgieterij Ton van Schalen uit Someren. Het beeld stelt een opengewerkte baarmoeder voor met de contouren van een kind waarin de navelstreng de levensader vormt tussen moeder en het kind.


Het monument voor het ongeboren kind.

Het monument is op ooghoogte geplaatst op een hardstenen zuil. Hierin staat de tekst te lezen: 'Je kwam niet, je ging niet, je bent!'. Na de onthulling hield pastoor van de Laar een korte toespraak en zegende het monument in. Naast een vendelgroet door het gilde was er een warm applaus van de vele belangstellenden en complimenten aan het adres van de kunstenaars voor het ontwerp en uitvoering dit fraaie kunstwerk.


De ontwerpers van het monument luisteren aandachtig
naar een toespraak.

25 Jaar bij de lezerskring.
In de pastorie was het vervolgens de beurt aan Anita Rooijakkers (van Asten) en Theo Munnich. Al 25 jaar vormen zijn ze beiden trouw lid van de parochiële lezerskring als lezer/lector. En daarbij past een attentie, een bloemetje en een flesje wijn.


    RESTAURATIE PAROCHIEKERK

Het is bekend dat de restauratie van parochiekerk binnenkort van start gaat. Naar verwachting zal medio dit jaar de kerk voor ongeveer anderhalf jaar in de steigers staan. Dat deze restauratie veel geld vraagt zal duidelijk zijn. Los van een subsidiabel deel zal via fondsenwerving nog een flink bedrag bij elkaar gebracht moeten worden. Hiertoe zullen allerlei acties gehouden worden.


De eerste flessen 'Restauratiewijn'.

En daarover zal nog menig publicatie verschijnen. De eerste aanzet van een actie bestond op deze zondag uit het uitbrengen, maar ook het proeven, van een speciale rode en witte wijn door Slijterij 't Pijpke, de zijburen van de parochiekerk. Na een uitleg over de wijn en het fraaie, speciaal voor deze gelegenheid ontworpen etiket, door Jan van den Eerenbeemt, werden de eerste flessen aangeboden aan de ouders van pastoor van de Laar. En daarna werd er dankbaar gebruikt gemaakt om deze speciale wijnen te proeven. Het duurde niet erg lang om tot de conclusie te komen dat het een goede keus was. Van iedere fles wijn die verkocht wordt komt 1 euro ten goede aan het restauratiefonds. En als deze wijn goed gedronken wordt gaan we er vanzelf nog veel meer van horen, want goede wijn behoeft geen krans.

    Klik hier voor meer foto's van de restauratie van de St. Luciakerk.


<<< vorige week

25-03-2005 (week 12)

volgende week >>>