08-08-2003 (week 32) |
volgende week >>> |
MIERLO-HOUT GAAT VEEL GROEN MISSEN
Veiligheid voor alles.
Het was op 2 juni van dit jaar dat een storm met orkaankracht over
Mierlo-Hout raasde. En het bleef niet uit. Een groot aantal bomen werden
ontworteld of verloren door de kracht van de wind dikke takken. Het was de
wijkraad die op 10 juni in haar reguliere maandelijkse vergadering namens een
aantal verontruste bewoners de aandacht vroeg van de gemeente voor de ontstane
situatie. Vervolgens werd in de klankbordgroep met de gemeente de situatie nog
eens verduidelijkt. Wij berichte hierover in nummer 28 de uitgave van 11 juli
2003.
De vraag om actie heeft geleid tot een besluit een onderzoek in te stellen dat intussen is afgerond. Op vrijdag 24 augustus 2003 heeft wethouder R. van Heugten in een persconferentie een toelichting gegeven op de te nemen maatregelen die de veiligheid van spelende kinderen, bewoners en eigendommen moet garanderen. Nog voor het aanstaande najaar, waarin stormen meestal de kop op steken, moeten rond de 150 bomen in Mierlo-Hout worden gekapt De meeste bomen staan in de gebergtewijk, in de driehoek tussen de Pastoor Elsenstraat de Heeklaan en de Mahoniehoutstraat. Een kleiner maar toch noch aanzienlijk aantal staan in het Apostelhuis. Het betreft allemaal wilgen en populieren. Van deze bomen is bekend dat ze oppervlakkig wortelen en door hun leeftijd te groot en zwaar geworden zijn. Daarnaast zijn een aantal bomen in de kern rot. Op 29 juli is de kapvergunning verleend en loopt vanaf dat moment de bezwaartermijn. De gemeente heeft ook toegezegd te gaan herplanten. Maar hierover wil men van gedachten wisselen met de omwonenden tijdens een te houden informatieavond.
HET JAAR VAN DE BOERDERIJ
Dit jaar is uitgeroepen tot het jaar van de boerderij. Mierlo-Hout telde in het verleden een groot aantal boerderijen. En dat is ook niet verwonderlijk voor een van oorsprong grotendeels agrarische gemeenschap. Door stadsuitbreiding is na de annexatie van Mierlo-Hout op 1 januari 1968 is nagenoeg geheel agrarisch Mierlo-Hout verdwenen. Niet alleen de agrarische gronden, die werden gebruikt voor het bouwen van woningen, maar ook veel boerderijen zijn in der loop der jaren verdwenen. Zelfs in de wijk Brandevoort, die helemaal op voormalig agrarisch Mierlo-Houts grondgebied is gesitueerd, zijn slechts enkele boerderijen gespaard gebleven. Voor ons aanleiding om de komende tijd eens rond te kijken naar boerderijen die nog zijn overgebleven in onze wijk. Als je daarmee aan de slag gaat blijken er dat nog meer te zijn als je denkt. Soms kwamen we nog net op tijd maar ook had de slopershamer al om zich heen gegrepen.
Het jaar van de boerderij
(1).
Dit is de boerderij Burgemeester Krollaan 98. die daar
tot voor enkele maanden heeft gestaan en intussen ten prooi is gevallen aan de
slopershamer.
We kwamen nog juist op tijd
om een foto te maken maar de sloper had zijn werk al half ten einde. Maar de
familie van Dijk had nog een foto van de boerderij zoals er oorspronkelijk uit
heeft gezien. De Burgemeester Krollaan was toen nog Boterstraat genaamd en er
was ook nog geen verharde weg.
Het was toen nog een zandweg
met soms diepe karrensporen. De boerderij werd juist voor 1900 gebouwd en werd
in 1916 eigendom van de familie Strijbosch. Een dochter van deze familie trouwde
in 1935 met Frans van Dijk die daar tot begin jaren tachtig hebben gewoond.
Vanaf die tijd werd het woonhuis verbouwd tot kantoor en was het achterhuis en
bijgebouwen al in gebruik als magazijn en showroom van loodgietersbedrijf P. Swinkels
en nog enige jaren van Kempkens installaties.
VERENIGINGSGIDS MIERLO-HOUT
In april 2000 werd de negende editie van de verenigingsgids Mierlo-Hout uitgegeven. In overleg met de Wijkraad Mierlo-Hout is het plan opgevat om de gids te actualiseren. Na periode van weer ruim drie jaar is de tijd hiervoor aangebroken. We hebben het plan opgevat om de gids alleen in digitale vorm uit te geven en op onze site op internet te plaatsen. Een van de vele voordelen is dat het dan ook vrij eenvoudig is de verenigingsgids actueel te houden. Maar we natuurlijk de medewerking nodig van alle verenigingen en instellingen van Mierlo-Hout.
Op onze website www.houtvonken.nl treft u onder opgave verenigingsgids een gegevensformulier aan. Hierop kunt u uw wijzigingen aan ons doorgeven of gebruiken voor een nieuwe melding. Ook zullen wij in de wekelijkse uitgave van Houtvonken een aantal keren een invulstrook plaatsen die u dan in onze brievenbus kunt deponeren. Wij stellen voor dat op 1 december 2003 alle gegevens binnen zijn en dat dan de verenigingsgids compleet is.
08-08-2003 (week 32) |
volgende week >>> |