Terug in de tijd: vanuit 2016 naar 1991

Vele jaren keken we tijdens de vakantieperiode terug in de tijd, naar hetgeen 25 jaren eerder gebeurde in Mierlo-Hout.
In 2016 keken we terug in de tijd naar 1991.

Selecteer hieronder een jaartal om terug te kijken in de tijd.


  TERUG IN DE TIJD

Het is intussen een traditie geworden dat de redactie van Houtvonken in de zomervakantie vijfentwintig jaar terug kijkt in de tijd. Niet dat dit een gebrek aan kopij is omdat alles stil zou liggen. Ook in de zomermaanden is er volop activiteit in de wijk en zijn er onderwerpen genoeg die dan eens wat meer de aandacht zouden kunnen krijgen. Wij proberen hiermee Houtvonken ook in deze tijd, welke ook wel komkommertijd genoemd wordt, aantrekkelijk te houden. En we weten uit het verleden dat hieraan bij onze lezers behoefte bestaat. In deze zomerse serie kijken we niet alleen maar terug op wat er in dat jaar gebeurde. We vullen de items ook aan met het verloop in die vijfentwintig jaar. Belichten hoe bepaalde zaken zich ontwikkelden of misschien wel uit het oog verloren gingen. Dat belichten kan ook betekenen dat we een kritisch oog laten vallen op gepasseerde ontwikkelingen.
Met zeker ook een bron van herkenning en herinnering wensen wij u veel leesplezier.


  TERUG IN DE TIJD 1991 [1]

Over Houtvonken.
Houtvonken begon het jaar met het vertrouwde logo op de omslag uitgevoerd met een nieuw frisgroene tint. Frisgroen, de kleur van de hoop, hoop die in het voorliggende jaar nog vaak nodig zou zijn.

Onze wekelijkse edities werden in een oplage van 3900 exemplaren uitgegeven. Vijfentwintig jaar later is de oplage uitgegroeid tot 5000 stuks.

Friture Zaal Adelaars.
In april van dat jaar bestond friture- en zaal Adelaars 12,5 jaar. Het waren Janny van Rooy en Johnny Adelaars die de zaken dreven. De zaak was indertijd overgenomen van Henk van Rooy die op zijn beurt jarenlang daarvoor de zaak overnam van de familie Klaus. Na Janny en Johnny Adelaars volgden Henri Adelaars en Marnix Hendriks hen op. In 2014 werd de zaak overgenomen door de gebroeders van Dongen die de horecagelegenheid onder dezelfde naam bleven voortzetten. Henri en Marnix openden in datzelfde jaar een horecagelegenheid aan het Havenplein in Helmond onder de naam 'De Jongens'.

VOM overleg.
Broeder Adrianus Ulijn riep niet alleen op om de Nieuwjaarsreceptie, welke in later jaren omgedoopt werd tot Nieuwjaarsontmoeting, te bezoeken. Maar als 'bindend' bestuurder riep hij ook op om het verenigingsoverleg te bezoeken.

Zijn uitnodiging luidde:
'Wat '90 ons gebracht heeft is voorbij en wij leerden hiervan. Hebben wij elkaar begrepen? Soms wel en dan weer niet. Hielden wij rekening met andere verengingen? Juist daarom: VOM (verenigingsoverleg Mierlo-Hout) is noodzaak!!
Tijdig wat van je laten horen, wanneer uw vereniging of club met een evenement wil komen. Welke planning heeft u voor 1991?'
Heel veel jaren functioneerde het VOM als een prima intermediair tussen verenigingen en instellingen. Later is het VOM overgegaan in de Wijkraad die totaal anders in de wijk stond. Later, ruim in de jaren 2000 werd die Wijkraad zelfs opgeheven bij gebrek aan bestuurlijke vrijwilligers. De Wijkraad werd weer nieuw leven ingeblazen met bestuurders van buiten de wijk en bestuurders met te veel zakelijke belangen die ook aan de hand liepen van gemeentelijk autoriteiten. Zeker zoekt men niet naar een brede samenwerking in de wijk. Er wordt immers geen gebruik meer gemaakt van bestaande activiteiten kalenders en bestaande verenigingsoverzichten. En de vraag mag gesteld worden of de Wijkraad met dezelfde intentie als vanaf de oprichting tot de wijkraad opnieuw werd opgezet, de wijk 't Hout heeft weten te bereiken zoals dat in de VOM-tijden gebeurde.

Den Huysakker.
In die jaren was de slogan van dit ontmoetingscentrum voor alle ouderen 'In dat huis voel ik me ook thuis'.
Er was toen al een groepje van rond de twintig personen dat daar zijn weg had gevonden. Met koersballen, een potje kaarten en voorzien van een natje groeide D'n Huysakker uit tot een omgeving waar de 'ouderen' zich thuis voelden. D'n Huysakker had haar eigen ruimte op de begane grond in het appartementen gebouw van Alphonsus aan de Pastoor Elsenstraat. Dit ontmoetingscentrum voor ouderen groeide uit tot een mooie en actieve club met veel activiteiten. Later als het Zorgcentrum Alphonsus die ruimte nodig heeft verhuist D'n Huysakker naar een ruimte achter en in de 'Gasterij' van het hoofdgebouw van Alphonsus. Er ontstaat dan een combinatie van ouderenvoorziening van Alphonsus in combinatie met D'n Huysakker en ook de KBO participeert daarin. Deze combinatie is een niet al te lange tijd beschoren.

D'n Huysakker wil naar een eigen ruimte en vindt die in het leegstaande gedeelte van de Rabobank aan de Hoofdstraat. Een plan wat niet of niet helemaal goed is overwogen en ten koste gaat van twee bestuurders van D'n Huysakker. Zij zien de 'grote stappen' die gemaakt worden niet zitten en krijgen helaas gelijk. De huurkosten voor deze ruimte blijken een onoverkomelijke belasting te zijn. Men denkt zelfs tot 2020 verzekerd te zijn van subsidie van de gemeente in de vorm een huurbijdrage maar dat blijkt een totaal verkeerde inschatting. Dit zou een onevenredige bevoordeling zijn van een vereniging. Dit was zelfs een onbegrijpelijke misvatting die haar eigen leven ging leiden. En het kon dan ook niet uitblijven dat D'n Huysakker haar deuren moest sluiten. Het mag een geluk genoemd worden dat alle clubs die hier hun thuis vonden elders onderdak konden vinden. Want de gerenoveerde Geseldonk was de uitkomst.


  TERUG IN DE TIJD 1991 [2]

Geen vooruitzichten na al weer een jaar zonder pastoor.
Het jaar 1991 ging de geschiedenis in als een jaar met heel veel problemen op het parochiële vlak. Het lijkt er op dat ook de parochie St. Lucia niet ontkomt aan een al jarenlange terugval in het geloof en geloofsovertuiging binnen de katholieke kerk. Een groot tekort aan religieuzen laat ook in onze parochie haar sporen achter. Het parochiebestuur verdient een groot compliment voor hun inzet om de zaken draaiende te houden. Bij gelegenheid van de toediening van het vormsel bracht bisschop Ter Schure een bezoek aan de parochie. Hoewel hij begrip toonde voor de situatie had geen nieuws over de invulling van de pastoorsvacature . Hij prees de inzet van het parochiebestuur en was hen zeer erkentelijk dat ze in al weer een jaar zonder pastoor het parochiewerk draaiende wisten te houden. Hierbij moet opgemerkt worden dat later in dat jaar diezelfde bisschop om onverklaarbare redenen datzelfde bestuur ontslag aanzegde.
Broeder Adrianus bedankte in een artikel in Houtvonken Pater Bollen, de pastoors Der Kinderen, Lapidaire, van Kessel en van Lierop. Maar ook de pastores Jos Simons en pastor Wim Prins die zich in het pastoor loze tijdperk zo geweldig hadden ingezet. Maar een 'echte' pastoor werd toch wel erg gemist.
Later in het jaar komt er toch een oplossing maar die invulling gaat echter niet zonder slag of stoot.

Weet u wie de moeder van 'La Paloma' was.
Op 14 januari 1991 bestond postduivenverenging La Paloma 25 jaar.

Tot 1974 hadden ze hun clubhuis in cafe Spoorzicht waar Mien van Bussel achter de bar stond en zij daarom de ' moeder van La Paloma' genoemd werd. Het cafe werd later overgenomen door Jan Kruysen. Na een aantal uitbaters is cafe Spoorzicht in 2015 verkocht en niet meer in gebruik als een markant horeca bedrijf en is er een rijwielzaak in gevestigd.


  TERUG IN DE TIJD 1991 [3]

Eerste boerenbruiloft.
De carnavalsfeesten werden in dat jaar uitgebreid met een zogenaamde boerenbruiloft. De Kluppelwacht was verantwoordelijk voor deze ludieke trouwerijen.

Zij wisten over de opzet van 'van toeten noch blazen' maar hadden de hulp ingeroepen van een Mierlose carnavalsvereniging die een dergelijk evenement al jarenlang organiseerde. Op 3 februari 1991 ging de première van start met als boerenbruidspaar Francé Verbakel en Jan van den Hurk. Ze werden in de onecht verbonden door de onechte ambtenaar van de burgerlijke stand Toon Kanters.

Gescheiden afval inzamelen.
Het is nu 25 jaar geleden dat het gescheiden afval inzamelen werd ingevoerd. Hierdoor werden de reinigingsrechten met 18 gulden per jaar verhoogd. De ene week werd de bekende vuilniszak aan de straat gezet en de volgende week de vuilnisbak.

Een misverstand.
In het Helmonds Dagblad van 25 januari 1991 verscheen een artikel waarin werd gezegd dat 'de wijkraad van Mierlo-Hout' (Werkgroep Leefbaarheid) inkomsten zou krijgen, gesubsidieerd zou worden door Houtvonken. Dit bericht kwam van de Wijkraad Brouwhuis die hun subsidieaanvraag afgewezen zag worden door wethouder Nancy Dankers. Want andere wijkverenigingen zouden ook niet gesubsidieerd worden. Dit was uit de lucht gegrepen en een enorm misverstand. Immers Houtvonken probeerde ook toen al 'de broek' op te houden met advertentie inkomsten, vrijwillige bijdragen en collecte opbrengsten. Op ons verzoek plaatste het Helmonds Dagblad een keurig bericht van het tegendeel en dat na hoor en wederhoor.

Verrassing voor Den Huijsakker.
De Bouw- en Houtbond van de FNV afdeling Helmond schonk Den Huijsakker een groot aantal spellen ter waarde van 1000 gulden voor deze ontmoetingsruimte.

Op de foto draagt de heer Daelmans symbolisch een dartspel over aan de heer N. Dortmans voorzitter van de beheer commissie van Den Huijsakker.

Uit de parochievergadering.
Over de schertsende liedjes gebracht door de Houtse Hofzangers zingend over een parochie zonder pastoor. Een parochie die daardoor van zijn 'geleuf' afvalt en zo plat ligt als een 'streuf'.
Dat er een oproep wordt geplaatst voor een pastoor in de 'Bazuin'.
De Aktie Kerkbalans bracht ongeveer 100 gulden binnen in contanten.
Er in april 4 leden van de parochievergadering stoppen en verkiezingen worden voorbereid.
Het uurwerk en luidinstallatie van de kerktoren wordt vernieuwd en een 'moederklok' zal worden geïnstalleerd voor een juiste tijd weergave.

Parkeerperikelen in de Houtstraten ronde de Geseldonk.
Een veelgehoorde klacht was in 1991 het parkeerprobleem rond de Geseldonk.
De smalle Houtstraten zijn niet geschikt om daar te parkeren. Maar de parkeerplaats aan de Wilgenhoutstraat bij sportpark De Beemd ligt dicht bij de Geseldonk en is met een verlicht pad veilig te bereiken. Wat schets ieders verbazing! Bij de druk bezochte show- en zwetsavond parkeerde daar één auto en bij de 2e avond zelfs al 10 stuks.
Het parkeerterrein wordt nu, 25 jaar later, opnieuw opgeknapt met nieuw bitumen en frisse belijning.


  TERUG IN DE TIJD 1991 [4]

Groente fruit en tuinafval en de winter.
Nu de plastic vuilniszak is verdwenen en de onlangs ingevoerde containerbak voor de afvoer van restafval aan de straat moest was koning winter een spelbreker. In januari en februari 1991 hadden we te maken met een winter met matige tot strenge vorst. Zeker nat huisvuil in de containers werd door bevriezing één ijsklomp waardoor de bakken niet te ledigen waren.
De bakken bij de kachel zetten of in een verwarmde ruimte was geen optie.
Maar we leerden bij met kranten en plastic verpakking (foei!) in de bak zodat vastvriezen voorkomen kon worden. In juli van dat jaar hadden we die problemen niet meer maar diende een geurprobleem zich aan. Het grofvuil werd toen opgehaald na een telefoontje bij de gemeentelijke reinigingsdienst.
Vijfentwintig jaar later zijn we gewend aan zelfs twee containers voor zowel GFT als ander afval. Een derde bak zal waarschijnlijk dit jaar nog worden ingevoerd. Onze Houtse wethouder van Milieu voert een derde bak in en wel voor oud-papier.

Hoewel hij hiermee 'papier opruimers' fel tegen de haren instrijkt zegt hij hiermee op termijn goedkoper uit te zijn. Met hier en daar wat reparaties en tegemoetkomingen gaat het toch gebeuren.
Zeer recent is hier nog bijgekomen dat ook kleding inzameling gereguleerd gaat worden. De wirwar van containers en inzamelacties wordt aan banden gelegd en de stroming en verwerking van kleding moet beter.

Carnavalsoptocht ging niet door.
Nog niet eerder in de geschiedenis van de Houtse Kluppels werd de zaterdagse carnavalsoptocht afgelast. Wel werd in 1969 en in 1981 de optocht ingekort of in tempo opgevoerd vanwege felle en bijtende koude, hagel en striemende regen.
Maar nu was het niet te doen met sneeuwbuien en temperaturen van 15 graden onder nul. Met nog veel lagere gevoelstemperaturen werd het zelfs Siberisch koud.

De afgelasting had ook te maken met een te groot aantal deelnemers dat de koude niet durfde te trotseren en zeker kinderen mocht dit niet aangedaan worden.

Zorg... zorg... zorg... en nog eens zorg.
Als er iets de laatste jaren het middelpunt van de aandacht had en nog steeds heeft is dat de zorg. En vooral het krijgen van zorg en de betaalbaarheid daarvan is een hot item. Bezuinigingen in de gezondheidszorg, op een heel breed terrein, zijn aan de orde van de dag.
Wisten de Kruisverenigingen vijfentwintig jaar geleden al waar het naar toe ging? Hadden zij een zo vooruitziende blik om op het huidige terugdringen van zorg en bezuinigingen in te springen?
Blijkbaar wel.
Want toen al organiseerde de Kruisvereniging een cursus 'ziekenverzorging' thuis.
In die cursus kwamen zeer herkenbare onderdelen van die vorm van ziekenverzorging aan de orde.
Thuisverpleging/verzorging van een langdurige zieke
Het bed en de ziekenkamer
Het tillen van de patiënt
Het gebruik van diverse hulpmiddelen
Medicijnen en voeding
Oefenen in praktische handelingen
Met een vooruitziende blijk van de Kruisvereniging konden zelfs niet leden deelnemen aan de cursus.

Schaatsen uit het vet en dus volop ijspret.
Het Eindhovens kanaal was vanaf de Zuid-Willemsvaart (keersluis) tot in Eindhoven met een dikke ijslaag bedekt en goed beschaatsbaar. Dat riep herinneringen op uit vroeger tijden. In het Goor was een aanlegplaats ingericht en
kwam de geur van koek en zopie je tegemoet.

Maar ook een 'neut' leverde de nodige energie hoewel een meervoud hiervan ook
de spieren verslapte en men de ijsdikte vallend controleerde.


  TERUG IN DE TIJD 1991 [5]

Bouwactiviteiten rond de voorstadhalte.
In de nota kantorenbeleid dacht de gemeente Helmond voor de periode 1991-2000 vijftig- tot zestigduizend vierkante meter kantoorruimte aan de man te kunnen brengen. Een voortreffelijk streven gelet op investeringen en werkgelegenheid.

Binnen de wijk 't Hout was voor kantoorruimte de omgeving van de in aanbouw zijnde NS voorstadhalte 't Hout aangewezen. Dit plan omvatte het gebied tussen de Hoofdstraat-Slegersstraat-O.L.Vrouwenstraat.
Buiten het bouwen van een klein aantal woonhuizen is in dat gebied niets gebeurd. Een grote kale vlakte aan de Hoofdstraat tot aan de voorstadhalte ligt al jarenlang braak. En in schril contrast met de behoefte aan kantoorpanden vijfentwintig jaar geleden is er nu al jarenlang heel veel leegstand van kantoorpanden en commerciële ruimtes. Het vroegere GAK-kantoor en het belastingkantoor zijn zo maar enkele voorbeelden.

't Hout... uit de kunst!
Al in 1991 schreven wij over een armzalige kunstvoorziening in een mooie wijk van de stad Helmond. We spraken zelfs van een onderbedeling. Het laatste kunstwerk, een mozaïek in de gevel van de LHNO school, verdween met het slopen van die school en was niet meer te herstellen.

De wijk mag gerust jaloers zijn als je de ogen de kost geeft in bijvoorbeeld Stiphout. Bijvoorbeeld de fraaie Spurriezaaier en onlangs 'Het vuur van Jan Baloys´, prachtige in brons gegoten objecten die een sieraad zijn voor die wijk. Ook dit kunstwerk is een schenking van Stichting Carat.
En wat is er op 't Hout gebeurd in vijfentwintig jaar tijd? Natuurlijk zagen we een Kluppelke komen op het centrumplein. Een prachtig initiatief van de carnavalsvereniging maar wat klein om prominent een plaats in te nemen. Janssen & Fritsen, die haar nek uit stak en in de buidel tastte, en de wijk een turnster na liet op het voorterrein van de Rabobank. 'De Schaar' geschonken door Carat weggestopt op de 'grafheuvels' van Ashorst. En dan de twee objecten waar de gemeente wel haar financiële bijdrage aan verleende maar waarvan niet van kunst gesproken mag worden. De ineengevlochten stalen letters MH op de rotonde van de Heeklaan verscholen achter het groen. En het gedachtenismonument in de hoek Hoofdstraat-Houtse Parallelweg. Beide objecten zijn fel aangevallen vanuit de kunstenaarshoek om dat deze zeker niet een gekwalificeerde inhoudelijke 'kunst(enaars)' achtergrond in zich hebben.
Om te beginnen zou het Houtse Kluppelke, met het jubileum in het vooruitzicht, kunnen uitgroeien tot een mensgrote volwassen Houtse Kluppel!

Huizenprijzen dit jaar weer in de lift.
Voor een woonhuis in de Makreelstraat was de vraagprijs in 1991 77.000 euro (169.000 gulden). Nu worden die huizen verkocht en gekocht voor 198.00 euro.
Ondanks dat er een aantal jaren een achteruitgang van de prijzen in de woningmarkt plaatsvond toch een prijsstijging in 25 jaar van 257%. Dus beleggen in onroerend goed was een goede keuze.

200e vereniging aangesloten bij de Nederlandse jeu de boules bond.
't Barrierke, in 1989 opgericht, sloot zich als 200e lid aan bij de landelijke bond van Jeu de Boules verenigingen.

Op 23 februari werd een receptie aangeboden en de nieuwe accommodatie achter 'De Barrier' officieel geopend door wethouder Jan van der Zanden. De banen zijn een aantal jaren geleden uitgebreid en vernieuwd. Er wordt nog steeds volop gebruik van gemaakt met zelfs officiële toernooien.

De politie kan nog steeds uw beste vriend zijn.
Reorganisaties en herverdeling zijn ook de politie niet vreemd. In 1991 werd Helmond ingedeeld in drie districten. Het district West omvatte ook de wijk 't Hout en er was geruime tijd een bureau aan de Mierloseweg en later aan de Hortsedijk. Een naam als Mies Derks zullen zich nog velen herinneren. Maar een aantal jaren geleden is een landelijke reorganisatie doorgevoerd. Hoewel er toch nog wijkindelingen zijn waarvoor wijkagenten zijn aangesteld moest alles groter en er werd gesproken van efficiënter werken. Voor hen die de wijkagenten (nog) niet kennen. Monique Aelmans en Henri van Vonderen zijn aangesteld om dienstbaar maar ook beste vrienden met u te zijn.

Ernstige vertraging reconstructie Slegersstraat.
De laatste onderhoudsbeurt van de Slegersstraat is al weer 25 jaar geleden. En dat hebben ze toen geweten. De riolerings- en bestratingswerkzaamheden werden overvallen door vorst, sneeuw en wateroverlast.

De Slegersstraat veranderde in een grote modderstraat en was niet meer begaanbaar noch berijdbaar. Aanwonenden waren ruim anderhalve maand zelfs moeilijk en niet bereikbaar.
Maar na maandenlange vertragingen waren de werkzaamheden met Pasen gereed.


  TERUG IN DE TIJD 1991 [6]

75 jaar Houts Gemengd Koor.
Het is in de periode van de 1e wereldoorlog, namelijk op 16 mei 1916, als het Houts Gemengd Koor wordt opgericht. Vanuit het bestaande toneelgezelschap en een soort liederentafel zag het mannenkoor het levenslicht.

Het repetitielokaal was aan de Mierloseweg in Café Saris. Later droeg dat café namen als Bar-Dancing 't Hout, Zaal 't Hout en nu al weer een aantal jaren 'De Koning'.
In 1947 kwamen ook dames hun zangtalent laten horen en werd het mannenkoor een gemengd koor. In 1959 pakten donkere wolken zich boven het koor samen als het complete bestuur aftreedt uit onvrede over het sterk teruglopend ledenaantal. Opkomst van de televisie en gebrek aan motivatie zou hiervan de oorzaak zijn.
Het was de muziekliefhebber en verenigingsman Josje Kanters, die in zijn enthousiasme het gezelschap bij elkaar wist te houden. Op de vergadering van 5 maart 1959, toen het koor op de afgrond stond greep hij in. Hij sprak de vergadering toe : 'We houden niet op, maar gaan door. Als we de zaak stilleggen gaan we dood, dus doorgaan'.
Op 6 en 7 april werd het jubileum gevierd met uitvoeringen en een receptie en een korenfestival op 5 en 6 oktober.

Krap bemeten.
Een beetje een nostalgische foto zou opgemerkt mogen worden. Het voormalige Unitas gebouw was toen in gebruik als ijzerwarenwinkel van Janus van Lieshout.
En met behoud van de mooie monumentale uitstraling is het gebouw al weer vele jaren in gebruik als kantoor van makelaar Adriaan van den Heuvel. Rechts op de foto Café van Bragt, later Café– Zaal La Paloma waarin de duivensport en kienen (al of niet legaal) gecombineerd werden. Later werd hier een deel van het winkelcentrum gebouwd met het centrumplein.

Waar het in 1991 al over ging was de krap bemeten doorgang vanaf en naar de Hoofdstraat. En dat is eigenlijk niet veel veranderd in 25 jaar tijd. Probleem blijft het in en uitrijden van de Pastoor Elsenstraat van en naar de Hoofdstraat. De oorzaken zijn het gebruik van de direct aanliggende parkeerplaatsen en de enge toegang.
Hoewel de groenstrookjes al wat ruimte maakten door deze te verschuiven is ook de gewijzigde voorrangssituatie inmiddels gewijzigd. Verkeer op de Pastoor Elsenstraat heeft sinds kort voorrang op het verkeer van de aanliggende parkeerplaatsen.


  TERUG IN DE TIJD 1991 [7]

Spectaculaire staaltjes bouwkunst.
In maart 1991 werd een 4 miljoen kilo wegende tunnel bij de voorstadhalte onder de spoorlijn op haar plaats geschoven. Hiermee ontstond de verbinding, via de Odulfusstraat, tussen de Slegersstraat en de Hoefkens.
Helaas alleen maar een langzaam verkeer verbinding. Men zou zich af kunnen vragen of een paar meter bredere tunnel, dus ook voor autoverkeer, zoveel duurder zou zijn geweest. Dit om de niet afnemende drukte op de Hoofstraat op te lossen. De (te) drukke spoorlijn zorgt daarbij voor veel oponthoud en filevorming. Bij stilstaande (goederen)treinen was het vaak een crime om van en naar 't Hout te rijden als de overwegen, Slegersstraat, Cortenbachstraat, en kanaaldijk, gesloten bleven.

Intussen is daarin verbetering gekomen nu de tunnel onder het spoor aan de Kasteelherenlaan (vroegere Cortenbachstraat) onlangs geopend werd.
Ook hier spectaculaire bouwkunst die met veel belangstelling gevolgd werd. Ook de aansluiting op de Heeklaan is een enorme verbetering gebleken.

Felle protesten.
De toenmalige bushalte aan de Hoofdstraat voor Bloemenhuis Franka, de huidige IJssalon Nemanja, zou worden verplaatst volgens een ambtelijk advies. Het was de bedoeling dat die halte voor de kerk of pastorie zou worden geplaatst. De reden zou zijn dat die bushalte dan recht tegenover de bushalte aan de overzijde van de Hoofdstraat zou komen te liggen. Uitspraken zoals onverteerbaar en niet te geloven om de nog enige vrije ruimte op het kerkplein te beperken werden gebezigd. Het gevaar bij de voetgangersoversteekplaats. Waar laten we de begrafenis- en bruidsauto's. De gevaarsituatie van het stukje Hoofdstraat tussen de Slegersstraat en de Pastoor Elsenstraat. En niet te vergeten abri's met 'ontsierende' plakkaten van schaars geklede dames nabij kerk en pastorie, zou onpasselijk zijn. Vijfentwintig jaar later is bewezen dat de bushalte op die plaats zo gek nog niet was.

De verkeerssituatie met de beveiligde oversteekplaats en het ophouden van het verkeer bij de busstop is veilig gebleken. aanzienlijk minder kerkelijke trouwlustigen en begrafenissen zorgen voor minder problemen op het kerkplein. En wat de posters betreft... in 25 jaar tijd heeft men daar ook een ander 'zicht' op gekregen !

Excursie naar Houtvonken.
Openbare School 't Hout doet een project 'de krant' . een leerzaam project met gesprekken met echte journalisten, maar ook zelfgeschreven redactionele artikelen.

En tot slot een excursie naar Houtvonken waar ze zien hoe de 'krant' echt van de persen rolt.

Houtvonkje.
'Uitgeslapen?' :
Te Koop wegens omstandigheden een slechts 4 maanden oude 2 persoons slaapkamer.


  TERUG IN DE TIJD 1991 [8]

Nieuwe leden van de parochievergadering.
Hoewel we in 1991 al een alsmaar voortdurende tijd zonder een pastoor kenden hield het parochiebestuur de zaken draaiende. Naast het opstellen van roosters en het 'inhuren' van priesters om diensten te doen in de parochiekerk en de kapel van Alphonsus dienden zich ook andere taken aan. Zo werd er een initiatief genomen voor de oprichting van een kinderkoortje. Maar ook het benoemen van nieuwe leden van de parochievergadering vond doorgang.
Zo werden in dat jaar mevrouw Els Bijsterveld-Winckens en Pieter Scheepers gekozen als nieuwe leden van de parochievergadering die daarmee weer uit 19 leden bestond. De parochievergadering is een adviesorgaan voor bestuur en pastoor van de parochie.

St. Lucia parochie krijgt weer een pastoor.
In juni 1991 komt van het bisdom het bericht dat per 1 september 1991 Pastoor J. Kloeg van de gelijknamige Mierlose parochie St. Lucia ook pastoor voor Mierlo-Hout wordt. Hij zal worden bijgestaan door de neomist (pas gewijd priester) John van de Laar. John van de Laar liep samen met zijn studiegenoot Stuart Allen stage in de Mierlose parochie onder pastoor Kloeg. Beiden zijn vrienden en studeerden in Engeland bij de paters van Mill Hill.

Vijfentwintig jaar later, op 28 april 2016, zijn beiden betrokken bij een ernstig verkeersongeval in Belgie. John van de Laar raakt daarbij ernstig gewond en zijn vriend en collega Stuart Allen overlijdt aan zijn verwondingen enkele dagen na het verkeersongeval.
Onlangs heeft pastoor van de Laar zijn werk in de parochie weer hervat. Zijn viering van het 25 jarig priesterjubileum moest worden uitgesteld.
De benoeming tot pastoor in Mierlo-Hout ging niet zonder slag of stoot. Bij gebrek aan priesters worden door het bisdom te jonge priesters zonder enige ervaring als pastoor in het ambt gezet. Ook hier blijkt dat het pastoor zijn ook te maken heeft met gevoel voor maatschappelijke verhoudingen en het omgaan met leden van parochiebestuur, parochievergadering en alle geledingen binnen de parochie. Meteen al bij de inwerkperioe, al voor de ingang van de officiële benoeming ontstaat er ernstige onrust. Voor het voltallige parochiebestuur, dat in de parochie zo uitstekend werk heeft verzet tijdens de langdurige pastoorloze periode, volgt collectief ontslag, dat zelfs door het bisdom wordt ondersteund. Pastoor Kloeg raakt snel uit beeld. Er volgt zelfs een gemeenschappelijke bijeenkomst in de Geseldonk en een aantal personen doet een vruchteloze poging om te bemiddelen. Tot op heden is nooit duidelijk geworden waarom het toenmalige bestuur moest verdwijnen. Of de staf van het bisdom overmatig zuinig was op een te weinig aantal priesters, en daarom niet op durfde te treden, zal daarom altijd de vraag blijven.
De ambtsperiode was daarnaast niet gemakkelijk door ontkerkelijking en sluitingen van kerken die vervolgens veranderden in theaters. De kerk die door het gebrek aan ervaren pastoors het moesten gaan doen met priesters van andere continenten. Ook het samenwerken met mensen met een zending en leken die met de pastorale school achter zich ook een stem wilde hebben was een noodgreep en werd niet of nauwelijks begrepen en niet serieus genomen. Samenvoegen van parochies werd in die vijfentwintig jaar niet of met veel verzet geaccepteerd door het handjevol gelovigen die het laatste restje geloof aangetast zagen worden.

Derde Jeugdwielerronde raast door de houtse straten.

In samenwerking met RTC Buitenlust raasde op 2 juni 1991 voor de 3e keer jeugdwielerwedstrijden over 't Hout. Zelfs 150 deelnemers met Houtse rensters en renners zoals Mari en Harold van Boven en Wibert van Veldhoven waren te zien.


  TERUG IN DE TIJD 1991 [9, SLOT]

Nieuwe gemengde zangvereniging.
In het Helmonds Dagblad lazen ook wij een artikel over een nieuw koor in
Mierlo-Hout. Het nieuwe koor bestond voor het merendeel uit ex-leden van het Houts Gemengd Koor St.Caecilia. Koorleden die al tientallen jaren lid waren van dat koor hadden het niet gemakkelijke besluit genomen. Enkele leden hadden de koppen bij elkaar gestoken en het idee geopperd voor dat nieuwe zangkoor. Plezier in samenzang, het gezellige en persoonlijke contact vooral op de repetitieavonden mocht volgens hen niet verloren gaan. De eerste repetitie begon op 24 juni 1991 en er werd gekozen voor de naam Houtse Gemengde Zangverenging Crescendo. Na 18 jaar werden de twee koren weer herenigd en gingen ze in 2009 verder onder de naam Houts Gemengd Koor.

't Hout is echt boos- wervend stadshart graait uit Houts potje.
Er waren toen aanwijzingen dat de gemeente Helmond veel, zo niet alle, aandacht had voor alleen maar de binnenstad.
Voor een wervend stadshart werden kosten noch moeite gespaard door daadwerkelijke investeringen, door aankopen met onder andere de kanaalboulevard. Grote investeringen in de binnenstad (markt en omgeving) door deze te herinrichten en te reconstrueren logen er niet om.
Dit gereserveerde geld (800.000 gulden) was bestemd voor de knelpunten oplossing binnen de wijk. Knelpunten op 't Hout die door het gemeentebestuur volledig erkend en herschreven waren in de gemeentelijke knelpuntennota. Houtvonken vroeg de betreffende wethouder om commentaar. Maar hij was meer ontstemd over het gegeven dat wij een 'kop' uit het HD klakkeloos over hadden genomen. Uitspraken zei hij die uit haar verband waren gerukt en niet juist waren weergegeven. Maar de chef redactie van het HD verklaarde tegenover ons dat bij hem geen reacties noch opmerkingen waren bereikt.
Maar vele jaren later zien we dan toch dat 't Hout de aandacht kreeg die het verdient.

Nieuwe supermarkt legaal of illegaal.
Op 2 augustus 1991 opende een supermarkt onder de naam 'Lage prijzen markt' in de voormalige garage 'De Vlerk' aan de Hoofstraat bij de spoorwegkruissing. De gemeente was niet blij met deze vestiging en de verantwoordelijk wethouder sprak over de komst van die supermarkt: 'We zijn overvallen als een dief in de nacht'.

De vraag was namelijk of het bestemmingsplan de supermarkt op die plaats toeliet.
Echter de 'overvaller' werd niet bestraft en mocht doorgaan met winkelen. En dit omdat de gemeentelijke bestemmingsplannen en voorbereidingsbesluiten niet op orde waren. En grootgrutters hebben daarvoor deskundige mensen die dat wel aandurven zonder zich een buil te vallen.
Hoewel men in die tijd een dikke vinger in de pap had over aantal en grootte van winkels is het 25 jaar later heel wat anders.
Op beloopbare afstand treft men vijfentwintig jaar later 3 grote supermarkten aan bestaande uit een Jumbo, Jan Linders en een Aldi.

<<< terug naar boven