Terug in de tijd: vanuit 2011 naar 1986

Vele jaren keken we tijdens de vakantieperiode terug in de tijd, naar hetgeen 25 jaren eerder gebeurde in Mierlo-Hout.
In 2011 keken we terug in de tijd naar 1986.

Selecteer hieronder een jaartal om terug te kijken in de tijd.


    TERUG IN DE TIJD: 1986 (1)

Ook in deze vakantieperiode en zomertijd kijken wij zoals elk jaar gebruikelijk is weer 25 jaar terug in de tijd. Met hier en daar een foto halen wij weer een aantal Houtse gebeurtenissen en dus herinneringen op.

Oplage en inwoners.
In 1986 was de oplage 3100 exemplaren. Hieraan kun je afleiden dat Houtvonken bij ruim 3100 gezinnen werd bezorgd. Dat betekende dat de wijk toen iets meer dan 8000 inwoners telde.
Wij maakten wekelijks gemiddeld zo rond de 20 pagina en dat ligt nu al jarenlang ronde de 36 pagina's per nummer.

Kerstboomverbranding en lampionoptocht op 4 januari.


(Archief Houtvonken 1986)

Toen was het nog gebruikelijk dat de kerstbomen werden opgehaald en verbrand. De werkgroep Jeugd en Vrije Tijd was daar verantwoordelijk voor en zorgde voor dat 'vurig' feest. Dit gebeurde op een braakliggend terrein achter de Geseldonk waar nu de gebergtewijk is.

Directie Huize Alphonsus.
Piet van Hest wordt benoemd als directeur en juffrouw Bongertman vertrekt om gezondheidsredenen.

Nieuwjaarsreceptie.
Op deze bijeenkomst, toen nog georganiseerd door het VOM (Verenigingsoverleg Mierlo-Hout) met als woordvoerder broeder Adrianus, was gastspreker wethouder en locoburgemeester Sjef Remmen.
Hij vatte de inhoud van zijn boodschap samen met de woorden 'Jammer als we niet profiteren van ons samenzijn. Ook had hij een vooruitziende blik daar waar hij zei dat de toekomst van de jeugd zeker niet risicoloos zou zijn.

Broeders van de christelijke scholen.
Op 18 januari wordt aangekondigd dat de broeders de La Salle na 36 jaar 't Hout gaan verlaten. Slechts een man, in de persoon van broeder Adrianus blijft hier. De overige broeders vertrekken naar een centrale huisvesting van de congregatie in Cuijck. Op 31 maart wordt een feestelijk afscheid gehouden.


    TERUG IN DE TIJD (2)

Ook in deze vakantieperiode en zomertijd kijken wij zoals elk jaar gebruikelijk is weer 25 jaar terug in de tijd. Met hier en daar een foto halen wij weer een aantal Houtse gebeurtenissen en dus herinneringen op.

Fotografie voor Houtvonken.
Met het vertrek van de Broeders de La Salle naar Cuijk kwam ook een einde van het fotograferen voor Houtvonken door broeder Willebrord.


Broeder Willebrord luistert aandachtig
(Archief Houtvonken 1986)

Maar deze verwoede amateurfotograaf had ons na een ongeval, waarbij hij een gebroken voet opliep, al eerder in contact gebracht met amateurfotograaf Berry Verhappen. En hij dus ging nu die belangrijke taak als vrijwilliger overnemen. Dus toch, geluk bij een ongeluk!

Schilder 'Marinus' Dillen overleden.
Hoewel juist op 95 jarige leeftijd in het oude jaar overleden, namelijk op 30 december 1985, besteedde wij in januari 1986 aandacht aan deze rasechte Houtse kunstenaar. Hij werd in zijn ouderlijk huis, dat in het Coovelsbos stond geboren.


Marinus Dillen
(Archief Houtvonken 1986)

Hij ging naar de lager school op 't Hout. Maar zijn ambities voor tekenen en schilderen waren sterker dan het werk op de ouderlijke boerderij en hij kwam op de tekenafdeling van Van Vlissingen terecht. Als hij 26 jaar is doet hij vier jaar de kunstacademie in Amsterdam. Bij terugkomst maakt hij een serie etsen en gaat vervolgens met een voertuig dat hij ombouwde tot woonwagen rondtrekken door Nederland, België en Frankrijk. In 1930 gaat hij in het zuid Duitse Rosenheim wonen waar hij trouwde met Marianne Rolffs. In de jaren dertig leidt hij een armoedig bestaan en voorziet hij mede in het levensonderhoud van zijn gezin met producten van eigen land en vee. In 1980 exposeert hij in Helmond en die expositie trekt meer dan 5000 bezoekers. De Brabantse kunst is zijn sterke en mooie kant van zijn werken, waarin uit zijn Mierlo-Houtse periode zijn moeder en 'de Cis', een geestelijk beperkte pleegzoon centraal stonden.

Wat kocht je toen bij de fotograaf?
Je kunt het je nauwelijks voorstellen wat er in 25 jaar veranderde binnen de fotografie. Nu hebben we het over handzame kleine digitale camera's met enorme mogelijkheden. Of je GSM of andere communicatie middelen met hoogwaardige fotografische kwaliteiten.
Neen toen. Wat te denken van diaraampjes, VCC videobanden en cassettebandjes. En fotopapier en Super-8 filmpjes zonder geluid. Er waren zelfs al gebruikte inruil camera's te koop en dan duikt al voorzichtig de naam van spiegelreflex op. En dit laatste treffen we nu nog aan maar dan in digitale vorm.

Carnaval 24 rozen 25 jaar.
Het carnaval bestaat nog steeds en is meegegaan met de tijd. Iets wat tot op vandaag is blijven bestaan was het initiatief om iemand die zich verdienstelijk maakt binnen de wijk tijdens een show- en zwetsavond in de bloemetjes te zetten. En niet zomaar een bos bloemen maar 24 rozen. Aan de hand van het lied van Toon Hermans 'vierentwintig rozen', werd in de aangepaste tekst de uitverkorene bezongen en bekend gemaakt. De eerste persoon die de rozen in ontvangst mocht nemen was Frida van Oorschot. En de 25e bos was dit jaar voor Corné van Hout.


Frida van Oorschot
(Archief Houtvonken 1986)

Jongerenpastoraat.
We lezen ook dat 'de kerk' in die tijd van onderaf gevoed werd met jongeren die zich onder bezielende leiding van leken voorgangers in de parochie manifesteerden. Er was zelfs een groot weekend ingeruimd voor een ontmoeting met de Gen (nieuwe generatie), een wereldwijde jongerenorganisatie. Hun doelstelling was om met muziek, zang, dans en zelfs variété de eenheid uit te drukken en te bevorderen.

Vijftig jaar KPJ.
Op 1 februari 1986 vond de viering plaats van het vijftig jarig bestaan van de Katholiek Plattelands Jongeren, de KPJ Mierlo-Hout. In 50 jaar tijd groeide deze agrarische organisatie uit van 17 tot 135 leden.


(Archief Houtvonken 1986)

De KPJ Mierlo-Hout, die intussen al weer jarenlang is opgeheven, was een sterke organisatie waarbinnen belangenbehartiging en hulp aan naasten ook mogelijkheden bood voor ontspanning en creativiteit.

Vogelvereniging 't Hout.
We zien met regelmaat deze vereniging terug in Houtvonken met kennisgeving over tentoonstellingen, vogelbeurzen en wedstrijden. Maar in dat jaar behaalde hun lid Jan Manders de wereldtitel bij de kleurkanaries in een internationale wedstrijd. En u wilt natuurlijk weten waar en waarmee. Jawel in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen met zijn stam goudgeel. En dan weer dat hele stuk terugvliegen!


Vogelbeurs
(Archief Houtvonken 1986)

Tourclub Mierlo-Hout.
Ook die zie je iedere week terug in Houtvonken voor de kennisgeving van hun zondagse toertocht. Opgericht op 23 januari 1986 vertrokken zij met 20 sportievelingen op 16 maart 1986. Ze reden aanvankelijk tochten van 50 tot 100 kilometer maar gingen daar in de loop van de jaren ook vlot overheen. In het begin mocht je bij de tourclub zelfs met een 'gewone' fiets een rondje rijden en dan was het maximum van een dergelijke fietstocht 35 kilometer.


    TERUG IN DE TIJD (3)

Ook in deze vakantieperiode en zomertijd kijken wij zoals elk jaar gebruikelijk is weer 25 jaar terug in de tijd. Met hier en daar een foto halen wij weer een aantal Houtse gebeurtenissen en dus herinneringen op.

Accommodatieproblemen.
Donkere wolken hadden zich samengepakt rond het gebruik en voortbestaan van de Geseldonk welke in dat jaar 12,5 jaar bestond. Het bestuur van de Stichting Gemeenschapshuis Mierlo-Hout (SGM) was veelvuldig in overleg met de wethouder Dienst Welzijn & Financiën van de gemeente Helmond. Maar nu bleek er een doorbraak in zicht te zijn maar dat betekende niet dat de situatie zorgeloos was.


(Archief Houtvonken 1986)

Uitkomst was dat ondanks sterke bezuinigingen bij de gemeente men nu de in het verleden gemaakte afspraken nakwam en financieel toch ging bijspringen. Dit door de tekorten uit de voorgaande jaren met een totale subsidie te saneren. Voorwaarde was wel dat al het mogelijke gedaan moest worden om het rendement van De Geseldonk op te voeren. Huurverhogingen naar gebruikers toe konden dan ook niet uitblijven.
Nu 25 jaar later is er weer veel te doen in het kader van fikse bezuinigingen en dat ook bij accommodaties in de wijken. Zo wordt er afgezien van de bouw van een jongerenaccommodatie Orion. Ook de Geseldonk maakt hiervan onderdeel uit. Naast het gebruik als wijkaccommodatie, als ontmoetingsruimte, loopt als een rode draad het weer terugnemen van de Geseldonk door de gemeente hier door heen. Het huidige stichtingsbestuur van de geprivatiseerde wijkaccommodatie ziet de komende jaren torenhoge lasten op zich afkomen rond een gebouw dat (gedeeltelijk) bijna 40 jaar geleden werd gebouwd.

Afscheid burgemeester Geukers.
23 maart 1986. Met het aanbieden van een plakboek uit de wijk waarin alle verenigingen, stichtingen en instellingen hun sympathie onderstreepten. Maar ook met een heus defilé en een mooie bijdrage aan het 'Burgemeester Geukers Fonds' werkte Mierlo-Hout mee aan een waardige afscheidstournee van deze gewaardeerde eerste burger.


(Archief Houtvonken 1986)

Hij was 18 jaar burgemeester van Helmond en ging genieten van zijn pensioen. En dat doet hij nu na 25 jaar nog steeds.

Cowboys?
Aan de Hoofdstraat 119 naast de Rabobank waar nu het appartementengebouw 'De Lindeboom' gebouwd is stond toen een café met de naam Houtse Saloon. Daar vond toen iedere woensdagavond een gezellige zogenaamde vrouwenavond plaats. Een avond waarop de dames uit hun dak konden gaan en de cowboys thuis voor de vaat en het kroost zorgden.

Rente.
De rente op spaarrekeningen was redelijk laag. Als je rond 2% ontvangt is dat in 2011 normaal. Dat was in 1986 wel even anders en lag de spaarrente driemaal hoger met een percentage van 6%. De hypotheekrente benaderde toen de 10% en die is nu rond de 5%.

Afscheid van de broeders.
Op 31 maart 1986, het was toen 2e paasdag, namen: 'De broeders' na 36 jaar afscheid van Mierlo-Hout.


(Archief Houtvonken 1986)

Lange tijd verkeershinder en onbereikbaarheid.
In mei 1986 werd de Hoofdstraat weer opengesteld na meer dan een half jaar afgesloten te zijn geweest. Mede door winterse omstandigheden liep de reconstructie ernstige vertraging op.


(Archief Houtvonken 1986)

Terecht dat ook ondernemers boos waren op dergelijke lange tijd van moeilijke bereikbaarheid door modder en slijk. Ook het feit dat altijd onder de meest slechte weersomstandigheden tegen het einde van het jaar wegen worden opgebroken en men veel kans heeft op vertraging door winterse omstandigheden is een doorn in het oog.

Sjef Remmen ereburger van Helmond.
Bij zijn afscheid als raadslid, wethouder en locoburgemeester werd Sjef Remmen op 21 april 1986 benoemd tot ereburger van Helmond. Hij maakte een rondrit met de 'groeistadtrein' en plantte een boom in het 'Sjef Remmenbos' in het Goor.


(Archief Houtvonken 1986)

Hij was het die een grote bijdrage leverde aan de groeistadtaak die in 1976 aan Helmond werd opgelegd en waardoor in de jaren 1980-1990 10.000 nieuwe woningen moesten worden gebouwd. Zijn sociale en maatschappelijke inzet en politieke werk werd alom geroemd.


    TERUG IN DE TIJD (4)

Ook in deze vakantieperiode en zomertijd kijken wij zoals elk jaar gebruikelijk is weer 25 jaar terug in de tijd. Met hier en daar een foto halen wij weer een aantal Houtse gebeurtenissen en dus herinneringen op.

Moederdag ontbijt op bed.
In dat jaar kon je op moederdag door de Houtse bankzegelwinkeliers verwend worden met een ontbijt op bed.


(Archief Houtvonken 1986)

Het merkwaardige was dat twee van de figuren, de moeder en dochter, op deze foto 25 jaar later onlangs weer in houtvonken op de foto stonden. Beiden weliswaar 25 jaar ouder maar intussen als ondernemersduo in de kappersbranche.

De jeugd van AMHOC zeer aktief.
De verenigde jeugd van AMHOC (Algemeen Mierlo-Houts Ontspanning Centrum), wat latere jaren over ging in de naam ORION, organiseerde 25 jaar geleden succesvolle evenementen zoals een jaarlijkse zeskamp. Voor deze sportieve bijeenkomsten waarbij elkaars 'krachten' gemeten werden bestond in die tijd veel belangstelling.

Houts Gemengd Koor.


(Archief Houtvonken 1986)

Onder de slogan 'Krekwazewôn' (wat beduidde precies wat men wilde), namelijk het behalen van de superieure afdeling in de koorzang, was het 70e jaar een feit.
In een weekend in mei passeerden die 70 jaren op komische wijze de revue met natuurlijk zang, show, dans en toneel.

2e Pinksterdag koningschieten bij Houts Welvaren.
De oudste Houtse vereniging hield traditioneel op 2e pinksterdag het zogenaamde Koningschieten.


(Archief Houtvonken 1986)

Ben Schoenmakers, die ook wel 'De Naris' werd genoemd ging het schieten het beste af. Hij sleepte daarmee in 1986 de koningstitel in de wacht. En reken maar dat het koningschap tot in de kleine uurtjes werd gevierd.

'T Houts Eindje werd toch weer snel 't Houts Endje.
Dat was de naam van een soort gezelligheid- of buurtverenging voor jong en oud van de Mierloseweg, dus over het spoor. Deze werd op 29 mei 1986 opgericht en op 14 juni hadden ze meteen hun eerste activiteit.


(Archief Houtvonken 1986)

Vanaf het spoor trok een bonte stoet voorafgegaan en onder muzikale begeleiding door 'De Bietenrooiers' naar zaal 't Hout. Daar was een markt en fancy fair en werd gezorgd voor vloeibaar en vast voedsel.
Hoewel de presentatie prima was en er ook sprake was van goede belangstelling was de club geen lang leven beschoren.

Geen Turks Fruit maar gekookte achterham!
Niemand minder dan Willeke van Ammelrooij kwam naar Mierlo-Hout om een nationale onderscheiding uit te reiken aan slager Jan van de Wittenboer. Het was zijn gekookte achterham en zijn gebraden gehakt waarmee hij hoge ogen scoorde binnen het ambachtelijk slagersvak. Dat was nog eens iets anders als 'Turks fruit' en 'Tita Tovenaar' waarin de filmactrice onder andere haar rol vertolkte. Maar bij de combinatie gekookte achterham en Turks fruit en de tovenarij van een slager om tot dat resultaat te komen valt niets af te dingen.

Ut Hout: ut skonste plekske.
In schril contrast met de lelijkste plekken (zie elders in deze Houtvonken) was dat 25 jaar geleden wel eventjes anders getuige onderstaande gedicht wat geschreven werd door M.P. die destijds regelmatig gedichten inzond.


(Archief Houtvonken 1986)


    TERUG IN DE TIJD (5)

Ook in deze vakantieperiode en zomertijd kijken wij zoals elk jaar gebruikelijk is weer 25 jaar terug in de tijd. Met hier en daar een foto halen wij weer een aantal Houtse gebeurtenissen en dus herinneringen op.

Discussie over ontwikkelingen.
Al weer meer dan 25 jaar geleden werden pittige discussies gevoerd over winkelvoorzieningen en centrumontwikkelingen voor Mierlo-Hout. Die discussies liepen zelfs hoog op en ondernemers en de politiek zaten hierbij zeker niet op een lijn. Integendeel zelfs want de rem op een te krap aantal vierkante meters vloeroppervlak welk door de gemeente werd gehanteerd zette kwaad bloed.


(Archief Houtvonken 1986)

De ontwikkelingen in het stadscentrum zouden hoge prioriteit hebben en ten koste gaan van ontwikkelingen in de wijken, waar zelfs sprake was van bevriezing. De achterstand in de ontwikkeling van het Houtse centrum, de veel te drukke Hoofdstraat, een te klein en niet functionerend winkelcentrum en te veel leegstand waren al jarenlang een doorn in het oog van de ondernemers. Er werden voorbeelden aangehaald van goed functionerende ondernemingen met een ruim assortiment en goede parkeervoorzieningen in Stiphout en zelfs het Combicentrum aan de Mierloseweg was ruimer en beter van opzet. Op 26 juni 1986 was Omroep Brabant 'op locatie' met een programma over dat Houtse centrum en de perikelen daaromheen. Ook toen kwam aan het licht dat Edah en Jansen & Fritsen in een vergevorderd stadium waren om daar een grote supermarkt te vestigen.


    TERUG IN DE TIJD (6)

Ook in deze vakantieperiode en zomertijd kijken wij zoals elk jaar gebruikelijk is weer 25 jaar terug in de tijd. Met hier en daar een foto halen wij weer een aantal Houtse gebeurtenissen en dus herinneringen op.

KPJ veteranen sportdag.
Sportpark De Beemd had op 24 augustus 1986 te kampen met een toeloop van publiek waarvan het aantal nooit behaald was en niet meer zou behalen in de volgende 25 jaar. Daar hield de KPJ Mierlo-Hout een veteranensportdag in het kader van haar 50-jarig jubileum.


(Archief Houtvonken 1986)


(Archief Houtvonken 1986)

Een geweldig spektakel dat door meer dan 10.000 bezoekers werd bezocht. De sportdag werd beschreven als een wervelend, kleurrijk en gezellig show- en sportfestijn. Met 27 afdelingen uit de kring Helmond trok een bonte stoet van 1243 sporters tussen de 30 en 66 jaar door de Houtse straten om vervolgens op De Beemd een geweldige parade en show op te voeren. En de onderdelen bestonden onder andere uit: Massa demonstratie gemengde muziekoefening dames en heren.
Reidans de Tovercirkel en de galopen. Piramidebouw en touwtrekken mannen. Wisselloop, de 800 en 1500 meter. En een Heilig Lof opgedragen door de geestelijk adviseur pater van Duijnhoven.

Bejaardenhuisvesting.
Zo werd 25 jaar geleden de huisvesting voor ouderen genoemd. Er ontstonden toen meerdere vormen om ouderen goed en zelfstandig te laten wonen. Aan het standaard onderbrengen in een toen zogeheten 'bejaardenhuis' kwam een einde. Woningen dicht bij zorg en eventuele verzorging kwamen in beeld en zo ontstond ook de benaming aanleunwoningen.


(Archief Houtvonken 1986)

Bij Alphonsus werd een begin gemaakt met de bouw van 42 aanleunwoningen aan het Alphonsusplantsoen. De bouwkosten per woning bedroeg ruim € 43.000,00 en de huur net geen € 180,00 per maand.

Skelterweekenden.
Fanfare Unitas organiseerde jarenlang in een weekend in de maand september een skelterweekend met daaromheen wat andere activiteiten. Dit alles om de kas te spekken en in het bijzonder voor het instrumentenfonds.


(Archief Houtvonken 1986)

Van de prominenten ging wethouder Meijer met zijn skelter over de strobalen. En bij de nevenactiviteit, het melken van een zwart- of roodbonte (kunst)koe... ging er veel melk langs de emmers.

Eerste kindermarkt.
De werkgroep Jeugd en Vrije Tijd hield in oktober haar eerste kindermarkt. Het werd wel als zodanig aangekondigd maar er was geen handel in kinderen. Het was de bedoeling, en zo gebeurde het ook, dat op een markt slechts alleen kinderen hun overtollige speelgoed, boeken of zelfgemaakte spulletjes in hun kraan konden verkopen.
En een slagzin van een rasverkopertje luidde: 'koop bij mij want het is bijna voor niets en je helpt me ook nog aan een nieuwe fiets'. De 'kindermarkt' was meteen een groot succes en is dat na 25 jaar nog steeds. Want over een aantal weken vindt de 26e editie van die markt weer plaats. De naam is veranderd in kleding- en speelgoedbeurs en is ieder jaar weer een succesvol evenement.

Ondernemers expanderen.
In het toenmalige winkelcentrum 't Hout (waar nu al weer heel veel jaren 't Bakkertje gevestigd is) opende de SNS-bank een filiaal. De opening was een van de eerste daden van burgemeester Wim van Elk. Enige jaren stond er een rustbank op het plein geschonken door die nieuwe bank. In het hout was de tekst te lezen, 'De makkelijkste bank in de buurt'. Maar zowel de bank als de (zit)bank was een niet al te lang leven beschoren.
Maar optiek Gelling deed het beter. Hij zag het letterlijk en figuurlijk wel zitten. Deze optiek groeide uit zijn jasje en vond een ruimer pand aan de Hoofdstraat 142 waar na 25 jaar nog steeds zijn optiek gevestigd is.


(Archief Houtvonken 1986)

In het winkelcentrum vestigde zich in dat jaar ook nog slijterij-speciaalzaak 't Pijpke en Slager Biermans.


    TERUG IN DE TIJD (7)

Zoals elk jaar gebruikelijk is kijken wij ook nu weer 25 jaar terug in de tijd. Met hier en daar een foto halen wij weer een aantal Houtse gebeurtenissen en dus herinneringen op. Hierbij de laatste aflevering over het jaar 1986.

Sinterklaas in de Ardennen.
Als het klimaat in de voorbije dagen al wat herfstachtig aandoet kunnen onze gedachten al snel afdwalen naar andere jaargetijden met de daarbij behorende vaste bestemmingen. En voor je het weet is het al weer zover want een week of acht zijn we van het eerste feest verwijderd. Een daarvan is het Sinterklaasfeest dat nu al jarenlang in een andere vorm is gegoten dan 25 jaar geleden.

Misschien is dit kinderfeest ook wel een beetje op zijn retour en verlegd naar Kerstmis. Daarbij valt op dat een intocht voorafgegaan door de fanfare, Sint gezeten in een koets met daaromheen kwistig strooiende Pieten, door de Houtse straten trok. En de belangstelling was goed. Sinterklaas trok toen met zijn gevolg onder andere door de 'Ardennen' en wist toen niet goed of hij wel op de juiste plaats was. Die intocht van dat jaar herinnert ons dus ook aan 25 jaar gebergtewijk. Een groot aantal nieuwe woningen gebouwd in 'De Houtse Beemden' vanaf de Pastoor Elsenstraat tot aan de Heeklaan.

Kon het maar altijd Kersmis zijn.
Wij sloten het jaar af met een kerstboodschap waarin wij een aanzet gaven om het altijd Kerstmis te laten zijn. Dat wij in ons handelen, denken doen en laten het hele jaar door de kerstboodschap en de kerstsfeer zouden uitbouwen en hanteren. Maar we waren het met zijn allen na Kerstmis weer vergeten en gingen op de al eeuwenlang ingeslagen weg voort.

<<< terug naar boven