<<< vorige

19-01-2007 (week 03)

volgende >>>

 
 
HIT-Team bestrijd overlast op alle fronten.
 

Hennep, gestolen goederen, bedrog met uitkeringen, illegale vreemdelingen, onjuiste GBA-inschrijvingen, kamerverhuur zonder vergunning. Een probleem komt zelden alleen. Iedere stad heeft panden waarvoor dit gezegde geldt. In Helmond is een multidisciplinair team opgericht, dat álle overtredingen en misdrijven die in een pand zijn geconstateerd in één keer aanpakt. Deze week heeft het HIT-Team zes Horecazaken bezocht. Doel van dit zogeheten HIT-Team is om ernstige leefbaarheids- en veiligheidsproblemen aan te pakken en op te lossen. In het Helmond Interventie Team (HIT) werken gemeente, politie, milieudienst, brandweer, sociale recherche, team mensenhandel en vreemdelingenpolitie nauw met elkaar samen.

Werkgebied.
Het HIT-Team is actief in heel Helmond. HIT voert acties uit bij panden waarvan sterk het vermoeden bestaat dat er een veelheid aan misstanden is. Denk bij voorbeeld aan een café dat voor veel overlast zorgt, waar illegalen in de keuken werken en waar veel mensen onder slechte omstandigheden wonen zonder dat een kamerverhuurvergunning is afgegeven. HIT pakt allerlei panden aan, van woningen tot bedrijfspanden. Wanneer er een enkelvoudig probleem is, komt niet het gehele team, maar de betreffende handhavinginstantie alleen in actie.

Totaalaanpak.
Deze gecoördineerde totaalaanpak zorgt ervoor dat álle misstanden in een keer met wortel en al worden aangepakt. De handen worden ineen geslagen waardoor informatiestromen beter lopen en er sneller en kordater gehandeld wordt. Voorheen werden de problemen door de diverse instanties vaak een voor een ter hand genomen; de totaalproblematiek van een pand was niet geheel duidelijk. Daarnaast bestond het gevaar dat een overtreder andere misstanden nog net op tijd kon verdoezelen.

Resultaten.
Het HIT-Team bestaat inmiddels driekwart jaar. Sinds deze week opereert HIT onder een eigen huisstijl met herkenbare blauwe jassen met HIT-logo. De eerste resultaten van het HIT-Team zijn goed. Sinds april 2006 heeft HIT veertig adressen bezocht. Op deze adressen zijn een of meer van de volgende overtredingen geconstateerd en aangepakt: illegale kamerverhuur, gevaarlijke woonsituaties, hennep, gestolen goederen, illegale prostitutie, onjuiste GBA-inschrijvingen, bedrog met uitkeringen, illegale vreemdelingen én overtredingen van het Bouwbesluit, de Milieueisen,  de brandveiligheidseisen, de Drank- en Horecawet en gemeentelijke verordeningen.

Veiligheidshuis.
Het HIT-Team past uitstekend in de landelijke trend van 'veiligheidsinstanties' om gecoördineerd en probleemgericht te werken. HIT maakt dan ook deel uit van het Veiligheidshuis regio Helmond dat in november vorig jaar zijn deuren opende.

Info en tips.
Hoewel HIT natuurlijk zijn voelhorens in de samenleving heeft, kan het niet zonder tips van de Helmonders. Inwoners worden opgeroepen om overlastsituaties door te geven aan het HIT-Team. Dit kan anoniem per telefoon (0492-587690) of per mail (gemeente@helmond.nl). Tips worden vertrouwelijk behandeld.

 

 

<<< terug naar index