<<< vorige

22-09-2006 (week 37)

volgende >>>

 
 
Helmond in top van meest volwassen digitale loketten: 8e van 458 gemeenten.
 

In de periode 5 april tot 5 mei 2006 heeft een benchmarkonderzoek plaatsgevonden waarbij de digitale loketten van alle 458 Nederlandse gemeenten met elkaar vergeleken zijn. Hierbij is aan de hand van een aantal onderzoeksvragen bepaald hoe volwassen de digitale dienstverlening is richting de burger. Verder is nagegaan in hoeverre gebruik wordt gemaakt van de verschillende beschikbare betalingsmethoden en wijzen van verificatie.  Op basis van het onderzoek is een top 25 opgesteld van de gemeenten met het meest volwassen digitale loket. Helmond staat op de 8e plaats.
Per gemeente is gekeken naar 10 producten die zich goed lenen voor digitale afhandeling. Per product is het volwassenheidsniveau bepaald. Men is hierbij uitgegaan van 4 niveaus. Het volwassenheidsniveau geeft weer in welke mate interactie via het digitale loket plaatsvindt tussen gemeente en burger.  Bij 6 van de 10 onderzochte producten scoort Helmond het cijfer 4, oftewel het hoogst haalbare volwassenheidsniveau.

Hoge volwassenheidscore voor Helmond.
Bij volwassenheidsniveau 1 biedt een gemeente via haar digitale loket vrijwel uitsluitend informatie. Aanvraagformulieren zijn niet of nauwelijks elektronisch beschikbaar. Als het mogelijk is om formulieren te downloaden of te bestellen, dan wordt gesproken van volwassenheidsniveau 2. Er is sprake van niveau 3 als er daadwerkelijk elektronische dienstverlening plaatsvindt. Dit is wanneer een gemeente het mogelijk maakt om een aanvraag voor of wijziging van een product via het digitale loket in te dienen maar waarbij voor de verdere afhandeling vervolgacties nodig kunnen zijn.
Bij slechts enkele gemeenten (2 procent) kan het verkrijgen van de onderzochte producten volledig interactief via het digitale loket worden afgehandeld. In Helmond kan dit bij 6 van de 10 onderzochte producten.
Gemiddeld scoort Helmond een volwassenheidscore van 3,4. Landelijk is het gemiddelde cijfer 1,93.

Tien onderzochte producten.
De 10 producten waar naar gekeken is zijn: het opvragen van een afschrift uit de gemeentelijke basisadministratie, een uittreksel uit het geboorteregister en een WOZ-taxatierapport, het doorgeven van een verhuizing, het indienen van een bezwaarschrift, het doen van aangifte voor hondenbelasting, het maken van een afspraak en het aanvragen van een parkeervergunning, een kapvergunning en een evenementenvergunning.

DigiD.
Bij het afhandelen van de aanvraag van een product maakt Helmond op dit moment nog geen gebruik van DigiD. Dit is een landelijke standaard voor elektronische identificatie. Iedere burger kan via DigiD één gebruikersnaam met wachtwoord aanvragen en kan met deze inlogcode bij steeds meer overheidsinstellingen terecht. De overheidsinstellingen kunnen met behulp van DigiD de identiteit controleren van burgers die gebruik maken van hun elektronische diensten. Uit het onderzoek blijkt dat in mei van dit jaar slechts 14,4 procent van de gemeenten gebruik maakt van DigiD.
Helmond streeft ernaar eind dit jaar DigiD te hebben ingevoerd. Meer informatie over DigiD is te vinden op www.digid.nl.

Betalingswijzen.
Betaling van diensten of producten kan bij 80 procent van de gemeenten niet via het digitale loket plaatsvinden. Deze gemeenten, waaronder Helmond, zenden een acceptgiro of nota naar de burger.
Helmond is momenteel bezig met de doorontwikkeling van het digitale loket. Een van de resultaten hiervan zal zijn dat de burger eind dit jaar via internet kan betalen. Als via het digitale loket een product of dienst wordt afgenomen, kan de gebruiker kiezen: of betalen via internet (met behulp van telebankieren of creditcard) of betalen na het ontvangen van een factuur.

Stadsgids en digitaal loket.
Een dezer dagen wordt de nieuwe Stadsgids huis-aan-huis verspreid. Vanwege de uitbreiding van de digitale dienstverlening zijn de producten die de gemeente levert  op een overzichtelijke manier in de Stadsgids opgenomen. Op de pagina's 38 tot en met 45 staat een producten- & dienstencatalogus waarin burgers kunnen zien wat ze elektronisch kunnen aanvragen en welke formulieren ze zelf kunnen downloaden. Hiervoor hoeven ze dus niet meer naar de Stadswinkel te komen. Ze kunnen gebruik maken van onze diensten op het moment dat het hen uitkomt!

 

 

<<< terug naar index