<<< vorige

12-08-2005 (week 32)

volgende >>>

 
 
Helmond krijgt forse subsidie voor vernieuwend arbeidsmarktbeleid.
 

Ministerie onderstreept belang samenwerking met bedrijven.
Voor het innovatieproject Partnerschap Gemeente en Bedrijven in het kader van het lokaal en regionaal arbeidsmarktbeleid heeft de gemeente Helmond een forse subsidie van € 187.000,00 gekregen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Met het verstrekken van deze subsidie wordt het belang onderstreept van projecten, die een belangrijke impuls zijn voor een vernieuwend arbeidsmarktbeleid. Vanuit gemeenschappelijke doelstellingen en het delen van kennis en ervaring werkt Helmond hierbij samen met de gemeente Weert, die voor een tweetal soortgelijke projecten ook een flinke subsidie heeft gekregen
.
Sinds de inwerkingtreding van de Wet Werk en Bijstand (WWB) in 2004 zijn gemeentelijke sociale diensten zich meer en meer ook gaan begeven op het terrein van het arbeidsmarktbeleid. Het innovatieproject Partnerschap Gemeente en Bedrijven dat wordt uitgevoerd door de afdelingen Werk, Inkomen en Zorg (WIZ) en Economische Zaken (E.Z) voorziet erin, dat de gemeente een partnerschap aangaat met bedrijven in de stad Helmond en de regio. Op basis van vroegtijdige informatie van bedrijven wordt geprobeerd de in en uitstroom van werknemers zo te regelen, dat mensen worden begeleid van werk naar werk en dus te voorkomen dat mensen werkloos worden. Een tweede doel is om reïntegratie van werkzoekenden mogelijk te maken in een bedrijfsmatige omgeving. Het gaat dan om leerwerkovereenkomsten en om het creëren van werk waarbij subsidies mogelijk zijn. Het gaat er vooral om doorstroming naar een gewone baan mogelijk te maken.

Investeren in mensen.
Projecten op dit gebied vinden allemaal hun voedingsbodem in de Wet Werk en Bijstand (WWB). In deze wet wordt werk boven inkomen gesteld. Daarbij gaat het er dus niet meer op de eerste plaats om mensen een uitkering te verstrekken, maar om mensen naar werk 'toe te geleiden'. Een uitkering is daarbij een hulpmiddel maar geen doel op zich. Daarmee is een uitkering niet langer een uitgave maar een investering in mensen.
In de praktijk werkt dat als volgt. Als iemand bij de gemeente om een uitkering vraagt, dan wordt intensief gekeken naar de kwaliteiten van deze persoon in relatie tot mogelijkheden op de arbeidsmarkt.  Vervolgens worden contacten gelegd met een bedrijf  dat — als het goed is — door actieve bemiddeling van de gemeente de betreffende persoon een passende baan biedt. Dat levert het bedrijf direct of op termijn een goede werknemer op, want als het nodig is zorgt de gemeente voor extra scholing of begeleiding. Op die manier snijdt het mes aan drie kanten voor het bedrijf, voor de persoon in kwestie en voor de gemeente.

 

 

<<< terug naar index