<<< vorige

05-11-2004 (week 45)

volgende >>>

 
 
Ouders moeten veel zelf regelen. Nieuw Wet Kinderopvang.
 

Als op 1 januari aanstaande de nieuwe Wet Kinderopvang in werking treedt, verandert er nogal wat. De nieuwe wet richt zich vooral op de kwaliteit van kinderopvang en de financiering van de opvangkosten. Daarvoor gaan landelijke kwaliteitsregels gelden. De gemeente is verantwoordelijk voor het toezicht op de kwaliteit van de kinderopvang. In de praktijk betekent dat de GGD regelmatig inspecties zal uitvoeren naar de veiligheid en gezondheid van de kinderen die worden opgevangen. Alleen Kindercentra en gastouderbureau's die aan alle eisen voldoen worden per 30 november a.s. opgenomen in een register bij de gemeente. Dat register is openbaar, ouders kunnen dus zien of de kinderopvang van hun keuze voldoet aan de kwaliteitseisen. De kindercentra en gastouderbureau's moeten voortaan de ouders te informeren over het gevoerde beleid en zij zijn verder verplicht een oudercommissie in te stellen.

Ouders moeten veel zelf regelen.
De meeste werkende ouders maken nu gebruik van subsidieplaatsen of bedrijfsplaatsen via de werkgever. Deze regelingen vervallen allemaal per 1 januari 2005. In de nieuwe regeling kiezen ouders zelf een kindercentrum of gastouderbureau. Zij sluiten daarmee een overeenkomst en betalen zelf de rekening van de werkelijke kosten. Het is de bedoeling dat ouders, hun werkgevers en de overheid ieder voor een derde deel bijdrage in de kosten. De werkgevers van de ouders betalen dus ieder een zesde deel van de kosten (samen een derde) belastingvrij. De tegemoetkoming van de overheid is afhankelijk van het inkomen en moet door de ouders zelf worden aangevraagd bij de belastingdienst. De aanvraagformulieren zijn verkrijgbaar bij de belastingdienst maar ook bij veel kindercentra en gastouderbureau's.
De aanvraag voor een tegemoetkoming moet uiterlijk 30 november 2004 zijn ingediend bij de belastingdienst. Ouders krijgen dan vervolgens vanaf 1 januari 2005 de tegemoetkoming die wordt betaald in maandelijkse termijnen. Een belangrijke voorwaarde is, dat er alleen recht is op een tegemoetkoming als gebruik wordt gemaakt van een geregistreerd (= goedgekeurd) kindercentrum of gastouderbureau! De kosten voor kinderopvang kunnen vanaf volgend jaar niet meer worden afgetrokken van de inkomstenbelasting!

Aanvullende tegemoetkoming in bijzondere situaties.
Bij éénoudergezinnen kan maar één werkgever een bijdrage leveren in de kosten voor kinderopvang. In die situatie krijgen deze ouders een aanvullende tegemoetkoming van de belasting. Deze bedraagt een zesde van de totale kinderopvangkosten. Ouders waarbij de werkgever weigert bij te dragen aan de kosten krijgen een compensatie van het Rijk die afhankelijk is van het inkomen. Ouders moeten de aanvullende tegemoetkoming(en) aanvragen met een speciaal hiervoor gemaakt belastingformulier.
Ook ouders zonder baan en met een zogenaamd integratietraject komen in bepaalde omstandigheden in aanmerking voor een tegemoetkoming van de gemeente of het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), want zij hebben immers geen werkgever.
Deze ouders moeten nog voordat zij het aanvraagformulier van de Belastingdienst invullen contact opnemen met hun contactpersoon bij de gemeente of het UWV. Ouders met een uitkering van de gemeente Helmond en die een integratietraject volgen moeten vóór 31 oktober contact opnemen met hun contactpersoon.

Meer informatie:
Ouders die willen weten welk percentage zij volgend jaar zelf moeten betalen kunnen dat nakijken op de website van de belastingdienst www.belastingdienst.nl Rekening houdend met het feit of de werkgever of de gemeente 1/6 deel vergoed kan dat aan de hand van de inkomenstabellen worden uitgerekend. Meer informatie over de nieuwe Wet kinderopvang is te vinden op www.wetkinderopvang.nl

 

 

<<< terug naar index